Zuivel & eiwit 🥛
Wist je dat de aanbevolen hoeveelheid zuivel voor een volwassene per dag 2-3 porties is? Dat komt neer op 300-450 ml (1 portie = 150 ml). Zuivelproducten waaronder melk, yoghurt en kwark bevatten voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Denk aan vitamine B2, B12, calcium, fosfor, kalium, jodium en eiwitten.
Laten we het hebben over eiwitten. Eiwitten hebben namelijk verschillende functies in het lichaam;
- Ze dienen als bouwstof voor onze cellen en weefsels zoals spieren, organen, botten en het zenuwstelsel
- Eiwitten zijn nodig voor de reparatie of vervanging van beschadigd weefsel, denk aan bijvoorbeeld je spieren!
- Eiwitten spelen een rol bij de afweer, het transport van voedingsstoffen en de overdracht van signalen binnen cellen
- En niet te vergeten, eiwitten kunnen door het lichaam worden gezien als energiebron
Ons spierweefsel wordt constant opgebouwd en afgebroken: Wist je dat per dag 1-2% vernieuwing van je spieren optreedt? Dit betekent dat in 50-100 dagen een spier geheel vernieuwd is!
Zorg jij goed voor je spieren en geef je ze een beetje liefde na het sporten door een herstelmaaltijd te eten?
Om goed voor onze spieren te zorgen is het van belang om eiwitten vanuit voeding binnen te krijgen. Eiwitten bestaan uit aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn. Deze essentiële aminozuren heeft het lichaam dagelijks nodig om goed te kunnen functioneren, maar kan het lichaam niet zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk deze aminozuren via de voeding binnen te krijgen.
Melk, yoghurt en kwark zijn van nature rijk aan eiwit. Melkeiwit bestaat voor 80% uit caseïne-eiwit en 20% uit wei-eiwit. Caseïne wordt ook wel het ‘langzame’ eiwit genoemd en wei het ‘snelle’. Dit komt doordat wei over het algemeen zorgt voor een aminozuurpiek in de eerste twee uren na consumptie, terwijl de aminozuren in caseïne over een periode van ongeveer 6 uur verschijnen en daarom ook een minder hoge piekwaarde hebben. Omdat melkeiwit alle essentiële aminozuren bevat, is het eiwit voor het lichaam van hoge kwaliteit en ideaal om in te zetten als herstel na een inspanning!
Hoeveel verschil in eiwit?
- Halfvolle vanille yoghurt (1 portie van 150 ml) 4,5 gram eiwit
- Halfvolle melk (1 portie van 150 ml) 5,1 gram eiwit
- Halfvolle yoghurt (1 portie van 150 ml) 6,3 gram eiwit
- Magere Franse kwark (1 portie van 150 ml) 11,3 gram eiwit
- Skyr (1 portie van 150 ml) 16,5 gram eiwit
Gewend om altijd hetzelfde soort zuivel te eten of drinken? Ga voor meer variatie!