Leefstijl Sportvoeding Tips

Zo voorkom je een tekort aan vitamine D

De klok is weer verzet en het is vroeg donker. De dagen worden korter en de hoeveelheid zonlicht die je op doet per dag wordt minder. Daarmee daalt ook het vitamine D gehalte in je bloed, wat weer negatieve impact kan hebben op je gezondheid en sportprestaties. Verschillende onderzoeken tonen verschillende resultaten aan, maar grofweg komt het er op neer dan 30-60% van de Europeanen een tekort heeft in de winter. Mensen met een getinte huidskleur die in Europa wonen maken nog meer kans om een tekort te hebben omdat zij minder vitamine D aanmaken door zonlicht.

Om een tekort te voorkomen is het dus aan te raden om in de wintertijd vitamine D te suppleren. De overheid raadt 10 µg per dag aan, maar dat is in de praktijk niet genoeg om een tekort weg te werken en eigenlijk het minimale wat je per dag binnen zou moeten krijgen. Daarom raden wij minstens 25 µg per dag aan. Onderzoek toont aan dat je veilig zo’n 100 µg per dag binnen kan krijgen zonder nadelige effecten te ondervinden aan je gezondheid. Sporters hebben (in de winter) zelfs baat bij een inname van 50-100 µg.

Soms wordt vitamine D in IU (international units) weergegeven, en soms in µg (microgram). 100 µg is 4000 IU, dus 25 µg is 1000 IU. Je kan tegenwoordig bij vrijwel iedere supermarkt vitamine D capsules of tabletjes krijgen.