Leefstijl Tips

Zo bevorder jij jouw stoelgang

Heb jij wel eens last van een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree? Dan kan het goed zijn dat je door middel van voeding dit kan verhelpen!

Waar moet je dan op letten?

Hier volgen de belangrijkste tip, afgekort tot de 6 V’s:

Verbranding/beweging stimuleren.
Beweeg jij nog wel voldoende in deze dagen? Laten we hopen dat de sportscholen snel weer open gaan! Ga er zelf op uit met de fiets, je eigen lichaamsgewicht, sport voor de buis of download de app Ommetje en voer de code CNKGE in en laat ons zien dat je regelmatig een wandeling maakt.
Vocht verrijken.
Probeer minimaal 2 liter per dag te drinken of zorg dat de urine mooi lichtgelig is. (niet geheel kleurloos).
Vetten beperken.
Let op volle producten, vet vlees en andere vette dingen bijv. snacks. Vetten moeten eerst door middel van gal kleiner worden gemaakt om goed te worden opgenomen. Daarom kan het je stoelgang wat vertragen.
Vruchtensappen vermijden
Dat geldt ook voor smoothies. Hier zit namelijk veel fructose in, fruitsuiker. Fruit is uiteraard hartstikke gezond en 2 op een dag is aan te raden, maar vruchtensap is vaak al fruitsuiker van circa 4 stuks fruit zonder de vezels en dat kan klachten veroorzaken.
Vezels verrijken
Neem altijd volkorenproducten: volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Neem tussendoor en bij het avondeten nog extra groente om aan de richtlijn van 250g per dag te komen. Bonen en linzen zijn ook goede bronnen van vezels. Schep bijv. door je yoghurt nog wat extra zemelen. Je kunt bijv. de app Eetmeter downloaden en kijken of jij aan 40g vezels per dag komt.
Verdeling van porties
Om je darmen niet teveel ineens te belasten, neem om de 1,5 a 2 uur een klein beetje en maak de porties niet te groot.

Het kan natuurlijk ook zijn dat bepaalde voedingsmiddelen klachten geven. Houdt in dat geval een dagboekje bij wat je hebt gegeten en wanneer je klachten had. Stress en ontspanning spelen hier ook een grote rol bij. De diëtiste kan met je mee kijken of bepaalde producten bijvoorbeeld een type vezel of allergene trigger bevatten dat klachten kan opleveren en misschien (tijdelijk) achterwege gelaten worden. Of juist iets toevoegen, bijvoorbeeld probiotica (= goede darmbacterien, bijvoorbeeld in yakult, kefir, activia of een supplement). Maak in dat geval een afspraak via 053 203 21 43.