Het is heerlijk weer! En wat hoort daarbij? Juist: IJS! In de winkel kun je natuurlijk makkelijk een doos met ijs uit de vriezer trekken. Maar je kan ook heel eenvoudig zelf ijsjes maken. Hieronder vind je meerdere recepten voor ijsjes en een recept voor een heerlijke ijskoffie, die ook zeker de moeite waard is! 😊
Handig om te gebruiken: ijsvormpjes.
Waterijs met blauwe bes
Ingrediënten voor 4 ijsjes
- 50 gram blauwe bessen (of ander fruit naar wens)
- 2 eetlepels honing
- 300 ml kraanwater
Meng de honing met het water en verdeel over de ijsvormpjes (of gebruik kleine bakjes). Verdeel de blauwe bessen in de ijsvormpjes. Zet de ijsvormpjes in de vriezer. Laat minimaal 4 uur bevriezen.
Waterijs met aardbei
Ingrediënten voor 4 ijsjes
- 4 grote aardbeien (of ander fruit naar wens)
- 2 eetlepels suikervrije siroop (bijv. Slimpie of Teisseire)
- 300 ml kraanwater
Meng de siroop met het water en verdeel over de ijsvormpjes (of gebruik kleine bakjes). Snijd het kroontje van de aardbei af en snijd de aardbei in plakjes/partjes. Verdeel dit in de ijsvormpjes. Zet de ijsvormpjes in de vriezer. Laat minimaal 4 uur bevriezen.
Fruitijs
Ingrediënten voor 8 ijsjes
- 1 kiwi
- 1 nectarine (of perzik)
- 150 gram rood fruit (zoals frambozen, bessen, bramen)
- 150 ml appelsap of diksap appel
- 150 ml water
Schil de kiwi en snijd in plakjes. Halveer de nectarine (of perzik), verwijder de pit en snijd het in dunne partjes. Vul de ijsvormpjes (of bakjes) met al het fruit. Meng de appelsap/diksap met het water en schenk in de vormpjes. Laat minimaal 4 uur bevriezen. Je kan eventueel ook alles malen/pureren en dan invriezen.
Perenijsjes
Ingrediënten voor 4 ijsjes
- 400 gram peer
- 1 limoen
- 1 eetlepel honing
Schil de peren en verwijder het klokhuis. Pureer/maal de peer. Meng dit met het sap van 1 limoen en de honing. Giet het perenmengsel in de ijsvormpjes. Laat minimaal 4 uur bevriezen.
TIP: Bij het waterijs kan je natuurlijk oneindig variëren met fruitsoorten. Je kan het fruit in stukjes gebruiken, maar je kan het ook pureren.
IJskoffie
Ingrediënten voor 2 ijskoffies
- 2 espresso (totaal ca. 100 ml)
- 2 eetlepels honing of agavesiroop
- 8 ijsblokjes
- 300 ml ongezoete haverdrink/amandeldrink
Zet 2 espresso’s (of gebruik sterkere koffie). Roer hierdoor de honing of agavesiroop. Laat deze afkoelen. Verdeel de ijsblokjes (evt. wat fijn stampen) over 2 grote glazen. Schenk de afgekoelde koffie en haverdrink/amandeldrink in de glazen.