BlogEsther

Wie maakt nou eigenlijk écht het verschil?

Zoals jullie misschien gezien hebben, ben ik sinds 2022 bij Voedingconditie leefstijlcoach. Iets waar ik me eigenlijk al jaren mee bezig houdt en iets waar ik me nu eindelijk volledig op kan focussen. Ik leer, zie en hoor zoveel in deze mooie wereld, dat ik besloten heb om erover te gaan bloggen. Mocht je het leuk vinden, dan maak ik je dus graag via deze weg deel van mijn bevindingen en ontwikkeling.

Wat doet een leefstijlcoach nou eigenlijk? Deze vraag kreeg ik van een van mijn deelnemers die onlangs zijn gestart met een ‘life changing’ programma. Verrassend genoeg bedacht ik mij tijdens deze vraag ‘eh ja, goeie vraag, wat doe ik eigenlijk precies?!’ Het triggerde mij om er een blog aan te wijden.

De leefstijlcoaches komen als paddenstoelen uit de grond. Allemaal coaches die mensen willen ondersteunen bij hun leefstijlpatronen. Juist deze onderliggende leefstijlpatronen zorgen voor rust of onrust. Iedere leefstijlcoach heeft zijn eigen unieke manier van coachen.

Maar, wie maakt nou eigenlijk écht het verschil?, is de vraag.

Veel standaard vragen zijn bijvoorbeeld ‘Moet ik op de weegschaal staan?’ of ‘Gaan we mijn buikomvang meten?’. Op beide is standaard het antwoord nee. Althans bij mij. Gewicht meten en buikomvang meten doen we over het algemeen bij de dietist(e) of bij de huisarts. Een leefstijlcoach gaat samen met jou aan de slag om triggers van vastgeroeste veelal negatieve patronen te doorbreken. Letterlijk een zogenaamd een nieuw ‘olifantenpaadje’ in je brein creëren. Hiermee bedoel ik dat de hersenen het vermogen hebben om nieuwe verbindingen tussen neuronen aan te maken. Hierdoor kan het brein zich reorganiseren. Dit noemen we ‘neuroplasticiteit. Een logische en simpele wijze om aan je patronen te werken. En ja: zo moeilijk is het niet!

Het zit hem vooral in de uitdaging van het ‘aangaan’. Het aangaan van de overtuiging dat gedragsverandering mogelijk is. Gedrag blijvend veranderen betekent dat hersenen nieuwe neurale verbindingen aangaan en nieuwe patronen vormen. Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor is zelfkennis, wilskracht en doorzettingsvermogen nodig en liefst ook hulp van anderen. Hier komt de leefstijlcoach om de hoek kijken. Het is namelijk heel gemakkelijk om terug te vallen in oude gedragspatronen, omdat die vaak verankerd zijn in het brein. Kijk maar eens om je heen: hoeveel vrienden en familie zitten wat jou betreft in die oude en vertrouwde comfort zone?

Het is natuurlijk niet zo dat we tijdens een gesprek gezellig ‘babbelen’ over het leven. Nee, er is werk aan de winkel en degene die aan de slag moet: dat ben jij! Tijdens het gesprek zet ik diverse coaching tools in om samen jouw zelf-saboterende-gedachtes helder te krijgen. Gedachten die er telkens voor zorgen dat jij telkens jezelf op de bank laat ploffen of heerlijk een zak chips gaat eten. Met saus. Plus nog een toetje. Gedachten als ‘Ik moet vandaag nog zoveel doen, de was, boodschappen, ik ben zo moe, ik voel mij dik, ik slaap slecht en word al moe wakker’ Het gaat maar door en het gaat maar door. En weet je wat het meest bizar is: je gelooft het. Dus je wórdt ook zwaarder, je krijgt nekpijn, rugpijn, opgeblazen buik, etc. Kortom: allerlei klachten waarbij het lichaam aangeeft; ‘let op, er gaat iets niet goed’. Je denkt nog wel in oplossingen en brengt een bezoekje aan de fysio of de huisarts. Gelukkig is dit voor de gemiddelde Nederlander allemaal binnen handbereik en voor korte termijn een prima oplossing. Maar, wie maakt nou eigenlijk écht het verschil?

Mijn doel is om jou voornamelijk praktisch en oplossingsgericht te coachen. Daarbij hoort de bewustwording zelf-saboterende-gedachtes en gedragspatronen in relatie tot je huidige leefstijl.

Ik omschrijf mijzelf als een positieve groei en leef! coach. Een mens met passie voor gezonde leefstijl die samen met jou aan de slag gaat om te kijken waar jouw hulpvraag zit. Waar kan ik jou ondersteunen? We komen dagelijks zoveel triggers tegen en daarnaast hebben we ook nog ons eigen perspectief in de loop der jaren opgebouwd. Alles bij elkaar heeft zich dit ontwikkeld tot vaste patronen in ons brein. Patronen die het gezonde leefpatroon in de war kunnen brengen. En helaas snakt ons brein naar zelf-saboterende-gedachtes. De kunst is om deze zelf-saboterende-gedachtes in je brein om te zetten in helpende gedachten. Ofwel positieve gedachten.

Klinkt eenvoudig…en eigenlijk stiekem is dit het ook. De kracht zit hem in de herhaling, herhaling en herhaling. Is de kern van jouw hulpvraag bereikt dan zijn de helpende en concrete acties de rode draad in jouw positieve groei. Natuurlijk wil je brein niets liever dan vooral zo doorgaan zoals je bezig was. Vooral niet veranderen en in je comfort zone blijven zitten. Begrijpelijk want ons reptielen brein, (oudste brein) wil niet veranderen. Hier zitten alle gewoonten opgeslagen. En gelukkig maar want anders zouden we over alles wat we gedurende de dag doen moeten nadenken.

Het antwoord op wie maakt nou eigenlijk écht het verschil? JIJ! Gun jezelf deze positieve groei en leef! wijze. LEEF! jouw eigen leven en zeker niet het leven naar iemand ander zijn verwachtingen. En vergeet niet…pijn voelen is oké. Juist toelaten creëert ruimte waar het lichaam naar verlangt.

Als Leef!(stijl) coach ben ik benieuwd naar jouw verhaal! Heeft deze blog je getriggerd? Je bent vrij om mij een DM te sturen of een mailtje via esther@voedingconditie.nl. Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet Esther