Recepten

Wereld Obesitas Dag

Vandaag, 4 maart 2024, is het wereld obesitas dag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan de bewustwording van deze chronische ziekte. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht, waarbij er teveel vet in het lichaam is opgeslagen. Door deze verstoorde balans zijn er veel gezondheidsrisico’s, zoals een grotere kans op diabetes en sommige vormen van kanker. Ook kan de bloeddruk en/of het cholesterol te hoog worden, waardoor het risico op hart en vaat ziekten is verhoogd.

We weten al langer dat in de meeste gevallen ‘een beetje minder eten en meer bewegen’ te kort door de bocht is. Obesitas is een gecompliceerde chronische ziekte, die vraagt om advies op maat. Met een gezond eet en leefpatroon is het gelukkig mogelijk om gewicht te verliezen en klachten te verminderen. Het blijvend veranderen van leefstijl is echter niet gemakkelijk. Wij kunnen je hierbij helpen!

* korte praktische tips*

  1. Kies voor vezelrijke producten; zoals volkoren granen (volkoren brood, volkoren pasta etc.), groenten en fruit.
  2. Eiwitten werken verzadigend: kies voor bijvoorbeeld magere kwark of skyr.
  3. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en calorierijk voedsel met weinig voedingswaarde.
  4. Stel realistische doelen.
  5. Houd een voedingsdagboek bij om inzicht te krijgen in je eetpatroon.
  6. Beweging is belangrijk, kies een activiteit die je leuk vindt en volhoudt.

Daarnaast is het erg belangrijk om ondersteuning te zoeken bij het maken van gezonde veranderingen. Overweeg professionele hulp van een diëtist of psycholoog voor individuele begeleiding en ondersteuning. Steun van vrienden of familie kan ook een verschil maken bij het behalen van je gezondheidsdoelen.

Op Wereld Obesitas Dag moedigen we je aan om kleine stappen te zetten naar een gezondere leefstijl. Door bewust keuzes te maken op het gebied van voeding en gedrag, kun je werken aan een gezond gewicht en een betere algehele gezondheid. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vooral contact op met ons!