Welk pad creëer jij?

Elke dag wanneer ik mijn laptop openklap, zie ik een nieuwe foto op mijn achtergrondscherm. Blijkbaar heb ik dit ooit zo ingesteld. Een diversiteit aan afbeeldingen inclusief uitleg komen voorbij. Elke dag, voordat ik mijn e-mail en andere berichten oppak, kijk en lees ik over de nieuwe foto van die dag. Dit zet mijzelf en vooral mijn brein nog even in een andere stand. Ik gun mijn brein als het ware een paar adempauzes voordat we opstarten. De ene afbeelding ga ik onopgemerkt voorbij en bij de andere foto wil ik gevoed worden. De waarom komt altijd later. Zo ook bij de afbeelding van deze post. De prachtige cirkel en architectuur van deze wegen kwamen zó binnen bij mij. De foto in combinatie met de woorden van de architect maakt het dat ik er nu over schrijf. De beroemde architect Rafael Viñoly uit Uruguay ontwierp deze ronde brug. De vorm van de Laguna Garzón-brug is niet alleen het resultaat van een unieke artistieke visie, maar ook van praktische overwegingen. Deze kustlagune ligt namelijk in een ecologisch beschermd gebied in de streek Maldonado in Zuid Uruguay. In het verleden kon je alleen op een vlot de lagune oversteken naar de oceaankust. De architect wil met dit ontwerp een autosnelweg verbinden met schoonheid, de voetganger en bovenal verbinding aangaan met de natuur. De vertraging die hier in zit ontbreekt in ons dagelijks leven. Dit inspireerde mij. Het bracht mij op deze vrijdagochtend een stukje bewustwording. Ik betrap mijzelf erop dat ik steeds vaker bewust de tijd neem om naar mensen, foto’s, producten en de natuur te kijken. De tijd nemen om je te laten inspireren. Wat doet dit met me? Het laat voor even m’n dagelijkse denkpatroon los. Het geeft me even een break. Een boost, een andere impuls, ik krijgt ruimte. Ruimte voor vrijheid en creativiteit! Wat is dan precies creativiteit? En hoezo is dit gekoppeld met mijn dagelijkse denkpatroon?

Hoe werkt dit dan in mijn vakgebied, dacht ik?

Eigenlijk heel simpel. Houd het vooral -en zeker in begin- heel klein; sta in de ochtend op en pak niet direct je mobiele telefoon om je patroon van iedere ochtend in te zetten. Blijf even off-line en dus bij jezelf. Sta voor de wasbak en poets je tanden eens met je andere hand (best een uitdaging!). Of in plaats van je routine rechts uit bed eens links uit bed te stappen. Maak voor de verandering eens een ander ontbijt klaar (ontbijt ik eigenlijk wel?). Rek je uit, spreek een krachtige intentie uit voor een nieuwe dag, pak richting je werk eens een andere route of ga op je werk dat eerste gesprek met je collega aan. Het zit hem in hele kleine items waarbij je zelf met regelmaat uit de regelmaat frequentie haalt. Door deze keuze te maken om met regelmaat een nieuw pad te creëren komt er creativiteit naar boven. Creativiteit die zich omzet in te durven kijken naar mogelijkheden. Mogelijkheden die er echt zijn alleen niet door jezelf gezien worden.  Veelal zeggen we tegen onszelf: ‘ik ben niet zo creatief’. Dit slaat nergens op. Er bestaan geen creatieve of oncreatieve mensen. De enige unieke bijdrage die we zullen leveren aan deze wereld, zal moeten voortkomen uit onze creativiteit.

Ik merk dat ik steeds meer durf om een andere weg te kiezen en dit is zeker niet altijd de snelste of meest praktische weg. In mijn nieuwe baan als leefstijlcoach krijg ik alle vrijheid om mij als coach neer te zetten op mijn manier. Door niet het geijkte pad te kiezen ontdek ik steeds meer hoe ik vanuit creativiteit en vertraging anderen in de weg naar gezonder leven kan ondersteunen.

Heel benieuwd hoe jij jouw dagelijkse brug creëert en vooral of je eens niet vanzelfsprekend van A naar B gaat maar van A naar D en dan naar B en C gaat? Voel je vrij om je verhaal met mij te delen via esther@voedingconditie.nl. Ik hoop je daar te spreken!