Tips

Wat moet je eten in deze corona crisis?

Helaas is het coronavirus hét gespreksonderwerp van de dag. Volgens premier Rutte zullen de meeste mensen het virus gaan krijgen. De klachten kunnen verschillen per persoon.

Naast alle RIVM adviezen m.b.t. contact, hygiene en veiligheid volgen hier enkele overige tips.

Het immuunsysteem regelt de afweer tegen virussen. Hoe hoger je weerstand, hoe beter je bestand bent tegen virussen. Je weerstand kun je verhogen door de juist leefstijl en gezonde voeding. Let op: er bestaat niet zoiets als een super weerstand! Je kunt enkel voorkomen dat je weerstand slechter is dan dat het zou moeten zijn.

Factoren die je weerstand positief kunnen beïnvloeden:
– Voldoende slaap/rust (7-8 uur per nacht!)
– Voldoende lichaamsbeweging (minstens een half uur per dag)
– Stressreductie
– Gezonde voeding

Hoe kom je deze corona epidemie zo soepel mogelijk door? In ieder geval door gezond te eten! En aangezien de meeste mensen thuis werken, is er meer tijd om een gezonde maaltijd te bereiden.
Dit zijn onze belangrijkste voedingstips m.b.t. het coronavirus.

Vitamines

Op social media gaat rond dat vitamine C suppletie zou kunnen helpen om het coronavirus te voorkomen. Dit is echter nog niet bewezen!
Wel is het natuurlijk goed om aan voldoende vitamine C te komen op een dag. Wist je dat je vitamine C status al flink gekelderd is na 1 dag? Je zult dit dus elke dag moeten aanvullen. Dit heeft namelijk een positief effect op je weerstand. Haal dit liever uit je basisvoeding dan uit supplementen.
Echte vitamine C bommetjes zijn bijvoorbeeld:
1 Kiwi – 60 mg
1 Sinaasappel – 61mg
Boerenkool (150g bereid) – 60mg
200g peultjes – 70 mg
1 Rode paprika – 120 mg
200g spruitjes – 300 mg

Naast vitamine C, bevat groente en fruit ook een heel scala aan verschillende andere vitamines, mineralen en antioxidanten. Stoffen die erg belangrijk zijn om je weerstand op peil te houden.
Zorg er dus voor dat je elke dag 2-3 stuks fruit en minimaal 300 gram groente binnen krijgt.
Neem bijvoorbeeld bij je lunch een paprika in reepjes, een omeletje met groente of een zelfgemaakte groentesoep.

Vitamine D wordt aangemaakt via je huid via de zon en is een beetje te vinden in vette vis bijvoorbeeld zalm, haring en makreel. Daarnaast is er nog wat vitamine D aan halvarine en vloeibaar bak&braad toegevoegd. In de winter en het voorjaar met beperkte zon, is de vitamine D status helaas vaak erg laag! Dagelijks zo’n 10-25 mcg (ook wel uitgedrukt in 10-25 µg of 400-1000 IU of 400-1000IE) bijslikken is tot circa mei geen slecht idee. En wekelijks een vet visje nemen uiteraard!
Vitamine D wordt beter opgenomen in samenwerking met calcium en vitamine K. Vitamine K maakt het lichaam zelf aan in de darmen, waar een goede darmflora bij helpt (zie volgende punt). Voldoende calcium is te vinden in circa 2 porties (450ml) zuivel bijvoorbeeld yoghurt of karnemelk of zuivelvervangers met toegevoegd calcium zoals sojadrink. (Let op: sommige biologische varianten bevatten geen toevoegingen van calcium, dit moet wel op de verpakking staan).

Darmflora
Andere belangrijke aandachtspunten in je voeding zijn voldoende volkorengranen zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. De volkorenvariant bevat veel meer vitaminen, mineralen en vezels dan de witte variant, en zorgen daarnaast voor een goede darmflora. Een goede darmflora heeft een positieve invloed op je weerstand.
Probeer je werkritme aan te houden, zodat je niet in de verleiding komt om te veel suikerrijke en bewerkte producten te eten. Deze kunnen juist je weerstand verlagen!

Key message: zorg voor voldoende groente en fruit, volkoren graanproducten en rust!
Wil je zelf nog actiever aan de slag gaan met gezonde voeding en wil je weten wat voor jou werkt? Plan gerust een telefonisch/Skype gesprek in, wij staan voor je klaar.
De aankomende week zullen wij extra aandacht besteden aan meer tips en inspiratie voor een gezond voedingspatroon en welzijn.