Blogs

Waarom maakt sporten gelukkig?

Wil je je gelukkiger voelen? Begin dan met sporten! Op lange termijn wordt je er fitter en gezonder van, waardoor je beter in je vel zit en je zelfvertrouwen een boost krijgt. Maar ook als je net begint met sporten zul je merken dat je er blij en gelukkig van wordt. Wij zullen je vertellen hoe dat komt.

Je lichaam creëert zijn eigen natuurlijke drugs. Tijdens het sporten maakt je lichaam stofjes aan waardoor jij je gelukkig voelt. Je lichaam produceert deze gelukshormonen al na 20-30 minuten sporten. Een voorbeeld van zo’n gelukshormoon is dopamine. Wanneer je lichaam dopamine gaat aanmaken, zorgt dit voor extra motivatie en ervaar je een gevoel van beloning. Dit effect beperkt zich niet alleen tot tijdens het sporten, maar wordt ook opgeslagen in je brein. Hoe meer je beweegt, hoe meer dopamine je opslaat!

Sporten werkt niet alleen tegen stress door de chemische processen in je lichaam, maar het helpt je ook op andere dingen focussen. Als je intensief sport, richt je je alleen op en doorbreek je denkpatronen zoals piekergedrag! Er wordt dus niet voor niks gezegd dat sporten helpt om je hoofd leeg te maken!