Sportvoeding Tips

Waarom je juist nu de dietist moet inschakelen

Diederik Gommers gaf het afgelopen vrijdag bij Jinek al aan: 80% van de coronapatienten op de IC kampt met overgewicht. Nu ben ik vooral verbaasd dat men dat erg verbaasd! Waarom? Omdat ons werk als dietiste dagelijks onder andere betekent dat wij mensen met overgewicht wijzen op de gezondheidsrisico’s. Let op: dit is betreft een groter risico op gezondheidsproblemen t.o.v. een individu met gezond gewicht. Er zijn altijd uitzonderingen, denk aan het voorbeeld ‘Ja, mijn opa rookte als een ketter en is er 90 jaar mee geworden’ en toch is het een feit dat het risico op longkanker bij niet-rokers kleiner is.

BMI

Snel scannen of je overgewicht hebt? Test dan jouw BMI. Je BMI staat voor Body Mass Index en is een rekensom van gewicht/(lengte*lengte) en geeft een aardige indicatie van de mate van overgewicht. (uitzonderingen met veel spiermassa daargelaten)

Is jouw BMI hoger dan 25? Dan heb je overgewicht en val jij al in de risicogroep met een verhoogde kans op diabetes type 2, hart & vaat ziekten, kanker en inderdaad: virusinfecties. Is jouw BMI hoger dan 30? Dan is er sprake van obesitas en lopen deze risico’s aanzienlijk op.

Waarom juist mensen met overgewicht een hoger risico lopen

Het is ook niet zo vreemd dat overgewicht risico’s met zich mee brengt. Vetcellen produceren bioactieve stoffen die ontstekingen bevorderen. Bij overmatige vetopslag kan dat leiden tot chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam en daarmee tot een minder goed werkend immuunsysteem. Daarnaast wordt overgewicht vaak veroorzaakt door een ongezond voedings en/of beweegpatroon. Hoe minder gezond je eet, hoe meer risico je op tekorten loopt en daarmee een verminderde weerstand creert. Hoe meer je beweegt, hoe fitter het lichaam is en meer in staat zich te wapenen of te herstellen van eventuele ziektes. Jaap Seidell schreef er een mooi stuk over.

Met zijn allen nu streng op dieet?

Streng dieten is nu absoluut niet handig! Bij een te groot verschil in calorieverbruik t.o.v. inname verlies je met name veel spiermassa. Behoorlijk cruciaal om juist nu fit te blijven! Er bestaat geen short-cut. Bovendien als je dit doet met al je kennis en de nodige internetwijsheid, bestaat er een grote kans dat je daardoor niet alleen een energietekort, maar vooral een tekort aan vitaminen en mineralen oploopt. En dat creert weer een verminderde weerstand en dat is nu absoluut niet wenselijk.

Maar afvallen is nu toch juist gezonder?

Wij schreven al eerder het stuk over voeding, weerstand en afvallen. Daarin benadrukken we ook dat afvallen zeker kan en met oog op je gezondheid juist goed is. Echter: wij gaan uit van afvallen op onze manier. Met een duurzaam voedingspatroon, zodat het je leefstijl wordt i.p.v. een tijdelijk dieet, en precies afgestemd op jouw behoefte. Dat betekent daar waar het kan, je iets onder jouw energiebehoefte zit, maar zonder dat het ten koste gaat van jouw spierpercentage en juist heel volwaardig is met betrekking tot vitamines en mineralen.

Juist nu (digitaal) naar de dietist!

Zet deze onzekere periode, als het enigszins kan, om in een stukje positiviteit. Nee, we weten niet wat de toekomst nog gaat brengen en wat de gevolgen zullen zijn, zowel financieel als voor de gezondheid. Focus je op waar wél kansen liggen: nu is het moment om actief aan jouw gezondheid te gaan werken! Twijfel je of jouw voedingspatroon duurzaam is? Of het voldoet aan jouw persoonlijke behoeftes? Of het voldoende vitamines en mineralen bevat? Of heb je andere vragen? We willen jou hier graag bij ondersteunen en adviseren!

Neem contact op via: 0532032143 of klik hier om een afspraak te maken.