Voor wie is Voedingconditie?
(Sport)diëtistenpraktijk Voedingconditie is niet alleen gericht op het begeleiden van (top)sporters, maar vooral op een topbehandeling voor allerlei uiteenlopende doelgroepen en wensen!
Bij Voedingconditie ben je direct toegankelijk. Dit betekent dat je zowel met als zonder verwijsbrief bij ons terecht kunt voor begeleiding en advies. Het wel of niet hebben van een verwijsbrief heeft geen invloed op de vergoeding die geldt vanuit de zorgverzekeraar, ook zonder verwijsbrief heb je hier recht op.
Gezonde leefstijl in het algemeen
Een gezonde voeding is belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Vaak geeft een onvolledige voeding al aanleiding tot (vage) klachten. Voorbeelden hiervan kunnen hoofdpijn, vermoeidheid, futloos, verkouden of keelpijn zijn. Het kan een kwestie zijn van de puntjes op de ‘i’ zetten. Een kleine aanpassing kan al helpen. Eet jij volgens jouw behoefte met voldoende energie, voedingsstoffen, vitaminen, mineralen? Door een voedingsanalyse kunnen we erachter komen waar jij jouw voedingsinname kan optimaliseren.
Ben jij geïnteresseerd in een gezonde leefstijl en/of wil je gezonder gaan leven? Wil je juist onderbouwde informatie weten? Of heb je van de dokter, fysiotherapeut of je partner te horen gekregen dat je wat gezonder moet gaan leven? Wij plannen graag een intake om samen met jou te kijken op welke punten jouw voeding en leefstijl kan worden verbeterd.
Overgewicht en obesitas en GLI
Wanneer heb je nou overgewicht of obesitas? Een gezond BMI (Body Mass Index) ligt tussen de 18,5 en 25. Voor >95% van de bevolking* geldt dat iemand bij een BMI >25 overgewicht heeft. Bij een BMI >30 is er sprake van obesitas. Overgewicht vergroot de kans op hart en vaatziekten, gewrichtsklachten en diabetes met maar liefst 50%. De inschatting van bovenstaande gezondheidsrisico’s is bij obesitas nog vele malen groter.
Berekening hier jouw BMI
BMI is niet de enige maat om te meten of je overgewicht hebt. De taille omvang geeft ook een goede indicatie op de gezondheidsrisico’s. Voedingconditie meet o.a. jouw gewicht, vet%, BMI en taille. Aan de hand van de meetgegevens kan samen jouw (gezonde) streefgewicht worden bepaald. Daarbij worden samen doelen vastgesteld.
Met onze Gezonde Leefstijl Interventie (GLI) BeweegKuur** werk je samen met leefstijlcoach, dietist, fysiotherapeut en fitcoach naar een blijvende gezonde leefstijl. Benieuwd of dat iets voor je is? Klik dan hier.
*Voor Hindoestanen, Aziaten en bodybuilders/krachtsporters gelden andere waarden.
** Bij onze locatie Trifora hebben wij een uitgebreidere versie gebaseerd op de Beweegkuur, dit heet Trifora PRO
Ondergewicht en onbedoelde gewichtsverlies
Hoewel overgewicht een groot probleem is, wordt er vaak weinig aandacht besteed aan ondergewicht. Ondergewicht betekent dat je minder weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Een BMI <18,5 betekent ondergewicht. Een te laag gewicht kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. De conditie kan achteruit gaan en iemand kan zich sneller lusteloos en moe voelen. Ook neemt de kans op botbreuken toe en is een te laag BMI een ernstige risicofactor voor botontkalking.
Leefstijl of gemoedstoestand kunnen een rol spelen bij ondergewicht. Ondergewicht kan ook komen door een snelle stofwisseling, verminderde absorptie van voedingsstoffen of door een eetstoornis. Wie in korte tijd sterk vermagert zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, doet er goed aan de huisarts te raadplegen. Mogelijk is dan een bepaalde aandoening of ziekte de oorzaak. Denk je dat je ondergewicht hebt en wil je aankomen? Voedingconditie kan helpen om uw voedingstoestand te verbeteren!
Maag- en darmklachten
Het hebben van maag en darmklachten kan erg vervelend zijn. Klachten als een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, buikpijn kunnen jouw leven flink beïnvloeden. Er kan sprake zijn van een onvolledig voedingspatroon waardoor klachten kunnen optreden. Het kan dan soms al helpen om vocht, vezels en beweging te verhogen.
Maar wat als er bijvoorbeeld het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zijn gediagnosticeerd door een arts? De diëtist kan hierin adviezen geven om klachten te kunnen verminderen.
Ook kan de diëtist uitsluiten ofwel constateren of er sprake is van een voedselovergevoeligheid, bijvoorbeeld: lactose, histamine of FODMAP (fermenteerbare koolhydraten). Indien er sprake is van een voedselovergevoeligheid kunnen hier tevens gerichte acties voor worden ondernomen.
Diabetes type I en II
Wanneer er sprake is van diabetes dan kan een diëtiste helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door middel van voeding. Indien gewenst kan dit in overleg met de huisarts of praktijkondersteuner. Een goed aangepast voedingspatroon kan bij diabetes type II het gebruik van medicatie zelfs voorkomen, uitstellen ofwel verminderen!
Een voedingsschema afgestemd op uw behoefte en/of medicatie maken de dagelijkse keuzes een stuk makkelijker. Hierbij krijg je namelijk meerdere handvaten om verstandige en gezonde keuzes te maken. Ook in combinatie met sport is het extra belangrijk te letten op wat en wanneer je iets eet indien je diabetes hebt.
COPD
COPD kan gepaard gaan met zowel overgewicht als ondergewicht. Een goed lichaamsgewicht is belangrijk voor de algehele gezondheid. Indien je COPD hebt is jouw energiebehoefte vaak verhoogd. Wanneer je minder eet dan dat jouw lichaam nodig heeft kan dit lijden tot ondergewicht, ongewenst gewichtsverlies en/of verlies van spiermassa. Ook overgewicht kan voorkomen, bijvoorbeeld wanneer je minder bent gaan bewegen en in verhouding meer eet dan het lichaam nodig heeft. Ook kan COPD bijvoorbeeld gepaard gaan met klachten als slijmvorming bij bepaalde producten. Een diëtist kan helpen met het geven van de juiste adviezen. Daarnaast kan de diëtist een advies passend bij jouw behoeften opstellen. Hiermee kan worden gestreefd naar (behoud van) gezond gewicht, behoud en/of opbouw van spiermassa om jouw conditie te kunnen verbeteren of verminderen van klachten.
Topsporters, wedstrijdsporters en amateursporters
Ben je sporter en wil je graag meer weten over voeding bij sport? Dan zit je bij Voedingconditie goed! Alle diëtisten zijn opgeleid tot sportdiëtist en kunnen hierdoor sporters goed begeleiden. Wil je een (halve) marathon lopen, jouw vetpercentage verlagen en/of spiermassa behouden/opbouwen, in een juiste gewichtsklasse komen, informatie over supplementen, leren hoe je de man met de hamer kunt voorkomen, maag-/darmklachten tijdens sporten voorkomen of het maximale uit jouw topsport halen? Allerlei doestellingen waar een sportdiëtist op in kan spelen. Natuurlijk is er een groot verschil tussen recreatief sporten en het beoefenen van topsport, maar bij iedere sporter kunnen we passend bij de doelstellingen een (sport)voedingsadvies opstellen.
Een sportdiëtist kan precies berekenen wat jij nodig hebt bij jouw type sport, intensiteit, duur, frequentie en doelstellingen. Een sportdiëtist kan daarmee helpen jouw doelstellingen te behalen en jouw sportprestaties te verbeteren. Samen met de sportdiëtist kan een plan worden opgesteld wanneer jij je doelstellingen wilt behalen of wilt pieken en wat je dan moet doen op het gebied van voeding. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de juiste voedingsstoffen, maar is ook timing en verdeling een belangrijk onderdeel bij voeding en sport.
Voedingconditie geeft ook regelmatig voorlichtingen voor sportclubs of –teams. Neem gerust contact op om te vragen naar de mogelijkheden!
Hart- en vaatziekten
Hoge bloeddruk
Als de bovenwaarde hoger is dan 140 en/of de onder waarde hoger dan 90 (bij ouderen 160/90) spreken we over een verhoogde bloeddruk of hypertensie. Er is niet één specifieke oorzaak van een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en leefstijl. Aanpassingen in voeding kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen, bijvoorbeeld voldoende kalium en voldoende vocht. Daarnaast is het advies om het (verborgen) zout te verminderen. De diëtist kan je passende adviezen geven waar je op zou kunnen letten.
Te hoog cholesterol
Is je cholesterolgehalte te hoog? Dan kan cholesterol in de vaatwanden achterblijven waardoor de vaten vernauwen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een beroerte of een hartinfarct. Met een bloedonderzoek kan de huisarts het cholesterolgehalte meten. Daarnaast kunnen ook de LDL- en HDL-cholesterolwaardes en het triglyceridengehalte in kaart worden gebracht. Bij afwijkende waarden kan de diëtist helpen om door middel van gezonde voeding jouw cholesterolgehalte en/of triglyceridengehalte te verlagen. Samen met jou stelt de diëtist een gezond en volwaardig dagmenu op dat bij jou past.
Hartfalen
Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd. Daardoor kan het voorkomen dat je bij inspanning snel moe en kortademig wordt. Voeding en vocht spelen een belangrijke rol bij de regulatie van de bloeddruk. Daarnaast voorzien zal een gezonde, volwaardige voeding en voldoende vocht het lichaam voorzien van voldoende voedingsstoffen. Zo kan het lichaam meer energie krijgen en de lichaamssamenstelling verbeteren. De diëtist kan je passende adviezen geven waar je op zou kunnen letten.
Revalidatie en herstel
Een vrij onbekend begrip is te letten op voeding tijdens een revalidatieproces of bij herstel van een blessure. Een optimale voedingsinname met voldoende energie en eiwitten is van groot belang bij revalidatie en herstel. Ook kan een goede voedingsstatus met bijvoorbeeld extra vitamine D, collageen, creatine en een juiste verdeling van essentiële aminozuren (eiwitten) bijdragen aan een optimaal herstelproces. Zo kun je na een operatie of blessure met goede voeding in combinatie met een goede timing de duur van het herstelproces mogelijk inkorten. Een sportdiëtist is gespecialiseerd in gerichte voedingsadviezen met betrekking tot revalidatie en herstel. Tenslotte is revalidatie ook topsport!
Zwangere vrouwen
Tijdens je zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Ook zijn bepaalde voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine D en omega 3 en 6 extra belangrijk en kun je bepaalde producten beter laten staan. De diëtist kan passende adviezen geven, bekijken of het gewichtsverloop op een gezonde manier gaat en analyseren of jij wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt voor jou en jouw toekomstige baby.