Sportvoeding Tips

Voeding, weerstand en afvallen

Zeker met het Corona-virus op de loer wil je voor een goede weerstand zorgen. Hoe zit het met de weerstand en de leefstijl, o.a. voeding en beweging? En hoe zit het met de weerstand bij afvallen? Waar moet je op letten voor een goede weerstand (tijdens het afvallen)? In de praktijk heb ik gemerkt dat hier vragen over ontstaan. Tijd voor verheldering en antwoorden!

Als allereerst kan ik verheldering scheppen over het feit dat er geen ‘super’ weerstand bestaat en dat je door voeding, supplementen of kuurtjes (ook al wordt er soms veel beloofd) geen extra of super weerstand kunt opbouwen. Wel kan je door de onderstaande punten in acht te nemen zorgen voor een optimale weerstand en hiermee kan je (o.a. door goede voeding) voorkomen dat je weerstand verslechterd. Wat zijn hierbij belangrijke aandachtspunten? Je leest het hieronder!

Er zijn een aantal dingen waar je extra op mag/kan gaan letten om een verlaagde weerstand te voorkomen, namelijk:

Goede voeding
Drie belangrijke pijlers van een goede voeding zijn dat de voeding volwaardig, gezond en gevarieerd is. Eet volgens de richtlijnen goede voeding. Zorg voor voldoende groente en fruit, voldoende volkoren producten (vezels), vermijd zoveel mogelijk (toegevoegde) suikers en verzadigde vetten. Zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Ben je benieuwd naar wat jouw persoonlijke behoefte is en wat voor jou de juiste hoeveelheden of porties zijn? Wij kunnen jou hierin adviseren om zo te streven naar een volwaardig, gezond en gevarieerd voedingspatroon om zo te voorkomen dat je weerstand verslechterd. Wij bieden consulten momenteel aan via Skype of videobellen (via WhatsApp, FaceTime etc). Geïnteresseerd? Klik dan hier!

Drink voldoende
Drink minimaal 1,5-2,0 liter per dag. Drink bij voorkeur water, thee of koffie (zonder melk/suiker). Zorg iedere dag voor minstens 1,5-2,0 liter, exclusief extra vochtverlies (door bijv. zweetverlies) bij sporten. Zorg dat je bij beweging/sport altijd extra vocht drinkt bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Probeer ook regelmatig en verspreid over de dag te drinken, zodat je dorst niet verwart met honger.

Zorg voor beweging
Beweeg juist nu voldoende! Het wordt niemand op dit moment makkelijk gemaakt, gezien alle sportcentra/-faciliteiten en Crossfitboxen zijn gesloten wegens Corona. Desalniettemin blijft het juist belangrijk om voldoende te bewegen. Voldoende beweging verbetert veel lichaamsfuncties, waaronder het verbeteren van de conditie, algehele fitheid en zorgt tevens voor een gezonde darmwerking. Check hier onze recente blog over beweging voor extra informatie.

Goede nachtrust
Er wordt niet meteen altijd aan gedacht, maar voldoende slaap is belangrijk bij een gezonde leefstijl. Tijdens de slaap kan je lichaam goed herstellen. Het is aan te raden gemiddeld 7-8 uur slaap per nacht te nemen. Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan. Zet ook bij voorkeur je wekker in de ochtend op een vast moment. Hierdoor kan je voldoende nachtrust creëren en blijft tevens je ritme behouden. Kijk bij voorkeur niet meer op je telefoon of naar de tv vlak voor het slapen gaan, dit kan namelijk je nachtrust verstoren.

Vermijd stress
Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Een verlaagde weerstand kan worden veroorzaakt door bijv. teveel stress. Beweging kan tevens stress verminderd en ontspannend werken!

Persoonlijke hygiëne
Als laatste punt, maar zeker niet de minst belangrijke: zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Om ziekteverwekkers (niet alleen het Coronavirus, maar bijv. ook griep) op afstand te houden is een persoonlijke hygiëne van groot belang. Was/desinfecteer daarom regelmatig je handen, houdt afstand. Volg echt de richtlijnen van het RIVM op in tijden van het Coronavirus.

Wil je weten of je je handen wel goed wast of desinfecteert? Kijk dan hier voor de instructie van het RIVM.

Afvallen versus weerstand
Wij gaan altijd uit van een duurzaam voedingspatroon waarmee je gezond kan afvallen. Duurzaam betekent dat je op een langzame manier, maar via de gezonde weg afvalt. Naast dat je dit op langere termijn veel beter vol kan houden en dat het daardoor veel betere resultaten levert, voorkomt het tevens een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. De voedingsadviezen die hierbij worden opgesteld zijn berekend volgens jouw persoonlijke energiebehoefte, maar met een correctie in energiebehoefte om de doelstelling (bijv. gewichtsverlies, verlies van vetpercentage) te kunnen behalen. Ook tijdens deze periode (aka Corona-crisis) moet dat geen problemen leveren. Het voedingsadvies bevat namelijk dagelijks voldoende fruit, groente en volkoren producten. Hiermee is het voedingsadvies volwaardig en zal het geen vitaminetekort opleveren. Dit zou wel het geval zijn als je een crashdieet zal volgen. Naast een gezonde voeding (ook tijdens het afvallen) zijn bovengenoemde aandachtspunten van belang om een verlaagde weerstand te voorkomen.

Twijfel je of jouw voedingspatroon duurzaam is? Of het voldoet aan jouw persoonlijke behoeftes? Of het voldoende vitamines en mineralen bevat? Of heb je andere vragen? We willen jou hier graag bij ondersteunen en adviseren!

Neem contact op via: 0532032143 of klik hier om een afspraak te maken.