Blogs

Klachten bij duursporten

Duursporten zijn een geweldige manier om je fysieke en mentale gezondheid te bevorderen. Echter, ervaren veel duursporters bepaalde klachten die hun prestaties en plezier kunnen verminderen. Van vermoeidheid tot veel blessures, deze uitdagingen kunnen het resultaat zijn van verschillende factoren, waaronder voeding. In deze blog bespreken we veelvoorkomende klachten bij duursporters en hoe wij als sportdiëtisten kunnen helpen om deze te overwinnen!

Herken jij de volgende klachten?

  1. Vaak vermoeid

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij duursporters, vooral tijdens of na lange trainingssessies of wedstrijden. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan energie of onvoldoende herstel tussen de trainingen. Wij kunnen je helpen met het optimaliseren van je voedingspatroon om voldoende energie te leveren voor je activiteiten en om je herstel te verbeteren.

  1. Veel honger

Intensieve duursportactiviteiten kunnen je metabolisme stimuleren en je hongerig maken. Het kan moeilijk zijn om een gezond voedingspatroon te handhaven wanneer je voortdurend honger hebt. Het kan helpen om je maaltijden en snacks te plannen die voldoen aan je energiebehoeften en je hongergevoel onder controle te houden.

  1. Vaak blessures/pijntjes

Blessures en pijntjes zijn vaak een teken van overbelasting of een gebrek aan herstel. Voeding speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van het herstelproces en het verminderen van ontstekingen. Zo zijn eiwitten heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de spieren goed herstellen.

  1. Het gevoel dat je “leeg” bent

Het gevoel dat je leeg bent tijdens het sporten komt vaak door een tekort aan brandstof voor je trainingen. Hierbij zijn vooral de koolhydraten erg belangrijk. Neem je voldoende koolhydraten tijdens het sporten? Wanneer je een training hebt van 2-2,5 uur is het belangrijk om 60g koolhydraten per uur te nemen. Bij meer dan 2,5 uur mag je zelfs 90g koolhydraten per uur nemen om de voorraden aan te vullen!

Conclusie: het uitoefenen van een duursport geeft veel voordelen aan je fysieke en mentale welzijn, maar het is belangrijk om klachten serieus te nemen en te zoeken naar oplossingen die je kunnen helpen om optimaal te presteren en te genieten van het sporten! Heb je hulp nodig bij het verhelpen van je klachten? Plan gerust een afspraak in bij één van onze sportdiëtisten!