Prikkelbaar Darm Syndroom
Wat is PDS?
Wanneer je een verstoring in de functie van het maag-darmkanaal hebt, wordt dit Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Kenmerkende klachten zijn buikpijn, krampen, ontlastingsproblemen een opgezette buik en/of winderigheid. Vaak ervaren mensen met PDS of verstopping, of diarree, of een combinatie hiervan.
PDS werd lange tijd gezien als een psychische aandoening. Het zou tussen de oren zitten. Dat kwam mede doordat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak kon worden gevonden. Tegenwoordig is het duidelijk dat PDS geen psychische oorzaak heeft. Wel kunnen psychische factoren, zoals stress en angst, PDS-klachten verergeren of uitlokken.
Wanneer andere fysiologische verklaringen uitgesloten zijn, krijgen veel mensen te horen dat zij PDS of een spastische darm hebben. Vaak worden mensen naar huis gestuurd met ‘leer er maar mee leven’. Echter zijn er veel mogelijkheden om de klachten te verminderen, waarvan voeding een hele belangrijke is!
Klachten verminderen?!
Ongeveer 75% van de mensen met PDS-klachten geeft aan baat te hebben bij een verandering of aanpassing in het voedingspatroon. Per persoon kunnen verschillende aanpassingen nodig zijn, afhankelijk van de klachten. Voor sommige mensen kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn de hoeveelheid vezels op te hogen, voor andere kan het gunstiger zijn om de hoeveelheid niet – oplosbare vezels te verlagen. Ook de vochtinname is een belangrijk aandachtspunt, evenals een (te) hoge inname van suikerrijke, vetrijke of kruidige voeding.
Ook kan het FODMAP-beperkte dieet zorgen voor een vermindering van darmklachten. Dit is een tijdelijk eliminatie – provocatie dieet, waarmee we kunnen bepalen welke FODMAPS (bepaalde groepen koolhydraten) in jouw geval klachten veroorzaken. Het dieet is intensief, en een kans op tekorten is aanwezig. Daarom is het belangrijk om dit dieet altijd te volgen onder begeleiding van een (gespecialiseerde) diëtist!
Naast voeding kan ook hypnotherapie een positief effect hebben op de klachten. In de documentaire ‘Hypnose op recept’ zie je hoe hypnotherapie door artsen wordt toegepast in de praktijk.
Aan de slag!
Heb jij vaak last van je buik? Misschien tijdens deze stressvolle coronaperiode wel meer? Dit is zeker niet vreemd, want stress heeft namelijk veel invloed op je maag en darmen!
Nu je meer thuis bent en minder sociale verplichtingen hebt, is juist nu het moment om met je voeding en klachten aan de slag te gaan. Wij stellen graag een behandelplan op maat op, en begeleiden je hier bij.
Via skype of telefonisch helpen we je graag. We kunnen daardoor meteen met je meekijken in je voorraadkast of op etiketten. Meteen praktische adviezen dus!
Heb jij vragen over darmklachten of wil je een afspraak maken?
Neem gerust contact met ons op!
T: 053 203 21 43
E: info@voedingconditie.nl