Recepten

Tussendoortjes

Voor een gezond voedingspatroon kan je meerdere maaltijdmomenten hanteren. Hiermee houd je je bloedsuikerspiegel constanter. Dit heeft weer een positief gevolg dat je gedurende de dag beter verzadigd bent en hierdoor minder hongergevoelens zullen opspelen. Meerdere maaltijdmomenten kunnen jou daarom ook helpen bij afvallen! Neem daarom 3 hoofdmaaltijdmomenten (ontbijt, lunch en avondeten) en 3 tussendoortjes (in de loop van de ochtend, in de loop van de middag en in de loop van de avond).

 

Maar wat eet je dan als tussendoortje? Uiteraard zijn fruit (2 stuks per dag) en groente (minimaal 250 gram per dag) een goede optie! Maar wat als je nou eens iets anders wilt (naast dat je uiteraard voldoende fruit en groente eet 😉)? En hoe houd je dit dan gezond en verantwoord? Hieronder vind je 5 tips voor gezonde tussendoortjes!

 

Bananenbrood met blauwe bessen en mango

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem 3 (rijpe) bananen, 3 eieren en 125 gram volkorenmeel en maal/prak deze tot een glad beslag. Roer vervolgens 125 gram blauwe bessen en 125 gram mango (in stukjes gesneden) door het beslag. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en schenk hierin het beslag. Zet het in de oven voor ongeveer 45 minuten. Laat even afkoelen en snijd het in ongeveer 12 porties.

 

Energie 93 kcal
Vetten 1,5 gram
Koolhydraten 15,6 gram
Eiwitten 3,1 gram
Vezels 2,2 gram

 

Bananenbrood met haver en appel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem 3 (rijpe) bananen, 3 eieren en 130 gram havervlokken en maal/prak deze tot een glad beslag. Schil en snijd 2 appels in blokjes en meng de appelblokjes door het beslag. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en schenk hierin het beslag. Zet het in de oven voor ongeveer 45 minuten. Laat even afkoelen en snijd het in ongeveer 12 porties.

 

Energie 99 kcal
Vetten 2,1 gram
Koolhydraten 15,8 gram
Eiwitten 3,3 gram
Vezels 1,9 gram

 

Frozen yoghurt snack

Pak een middelgrote (oven)schaal/bak (vriesbestendig). Meng 500 gram Griekse yoghurt (2%) met 1 eetlepel (20 gram) honing en schenk dit in de schaal/bak. Neem 50 gram aardbeien (snijd evt. in plakjes/partjes), 50 gram blauwe bessen en 50 gram zomerfruit (fruit mag gevroren zijn) en verdeel deze over de yoghurt. Kies 50 gram granen/muesli/granola zonder toegevoegde suiker (bijv. Bolletje ontbijtgranen spelt & pompoenpitten). Verdeel deze over het fruit. Zet minimaal 2 uur in de vriezer en snijd in ongeveer 8 porties. Bewaar de overige porties in de vriezer, zo heb je een makkelijke snack die je ieder moment kan pakken! Zeker een lekkere snack met mooi weer.

PS. Check het heerlijke recept op de foto!

 

Energie 80 kcal
Vetten 2,1 gram
Koolhydraten 10,0 gram
Eiwitten 4,6 gram
Vezels 1,4 gram

 

Eitje met rauwe ham

Kook 1 eitje en snijd deze in 4 partjes. Neem per partje 1 plakje flinterdunne rauwe ham (4 plakjes = 20 gram) en sla deze eromheen. Maak eventueel af met wat kruiden (bijv. peper, bieslook, dille).

 

Energie 88 kcal
Vetten 5,0 gram
Koolhydraten 0,0 gram
Eiwitten 10,8 gram
Vezels 0,0 gram

 

Yoghurt(smoothie) met aardbeien

Neem 1 schaaltje (150 gram) magere yoghurt en 100 gram aardbeien. Mix dit eventueel tot een smoothie en ready to eat!

Voor meer eiwitten kan je kiezen voor magere kwark of skyr! Een plantaardige eiwitrijke variant is bijv. Alpro Soja Go On.

 

Energie 85 kcal
Vetten 0,3 gram
Koolhydraten 11,1 gram
Eiwitten 6,8 gram
Vezels 1,1 gram