Blogs Leefstijl Tips

Tips voor sporten tijdens de warmte

Het is heel warm deze week. Toch wil je misschien gaan sporten. Hoe kun je op een veilig manier sporten tijdens deze hitte? In deze blog delen we een aantal tips voor sporten in de hitte.

  1. Plan je training in de ochtend of avond, zo vermijd je de heetste temperaturen van de dag.
  2. Zorg ervoor dat je elke 30 minuten een drinkpauze neemt.
  3. Drink net zoveel vocht als je uit zweet. Weeg jezelf voor en na de training en vul dit aan met 150% van het vochtverlies. Als je na het sporten bijv. 0,5 kg lichter weegt dan betekent dit dat je +/- 0,5 liter vocht bent verloren. Na inspanning mag je dit met een factor van 1,5 (150%) vermenigvuldigen. Dus dit zal betekenen dat je 750 ml (1 grote bidon) water zal moeten drinken.
  4. Draag zo min mogelijk kleding, en kies voor lichte kleuren.
  5. Bescherm je huid met zonnebrand.
  6. Bouw rustig op. Je lichaam moet hard werken om de warmte kwijt te kunnen tijdens warme dagen. Daarom is het verstandig om minder hard te sporten als het warm is. Geef daarnaast je lichaam de kans om te wennen aan de warmte, door rustig te starten.
  7. Vergeet de cooling down niet. Stop niet ineens met sporten, want dan is de kans dat je bloeddruk ineens heel erg daalt. Zorg voor een goede cooling down, en eet en drink voldoende na je training.
  8. Luister naar je lichaam. Voel je je niet lekker? Doe dan rustig aan of stop je training.

Heb je vragen? Stel ze gerust!