Wil jij op jouw gewicht letten en zie je eigenlijk al een beetje op tegen de kerstdagen? Ondanks dat het misschien dit jaar zelfs wel wat minder uitgebreid is ten opzichte van andere jaren? Hier volgen een aantal tips!

Tip 1: Maak keuzes die lekker en niet té kcal rijk zijn
Als je de optie hebt om je eigen eten te plannen tijdens de feestdagen, kun je hier ook rekening mee houden m.b.t. kcal. Bijv. ook een ruim aanbod van diverse groente soorten aan te bieden (koud of warm) bv. groente uit de oven, paprika-stoplicht reepjes, snoeptomaatjes in verschillende kleuren met bv een blaadje basilicum erbij, gegrilde groene asperges…  Leef je uit! Vul je bord als eerste ruim met groenten. Door keuzes als kip, kalkoen, witvis biefstuk of zelfs een stukje varkenshaas in niet al te grote porties te nemen, kom je best oke uit in je calorieën. Of een vega variant: een portobello met hüttenkäse en kruiden uit de oven, maak er wat leuks van.

Tip 2: Maak een plan
Trek zorgt voor over-eten. Probeer ook tijdens de feestdagen het ritme van drie maaltijden en 3 tussendoortjes aan te houden. Ga geen maaltijden overslaan als je dat niet gewend bent, dan eet je later meer. Blijf bij je normale ritme. Eet juist nog dat beetje kwark tussendoor of dat stukje fruit ter vulling zodat je niet alles gaat compenseren met ongezonde dingen.

Tip 3 Houd het bij de feestdagen
De grote feestdagen zijn met Kerst en met Oud & Nieuw. Als je de rest van de dagen een normaal eetpatroon aanhoudt (of misschien iets minder ter balans), kom je zeker geen kilo’s aan. Je kunt op deze speciale dagen dan best wat meer eten. Wil je afvallen? Dan zal je wat meer bewuste keuzes moeten maken. Maar zorg er vooral voor dat je niet de dagen na kerst in de ‘kerstmodus’ blijft hangen.

Tip 4: Let op alcohol
Alcohol is valkuil nummer één bij de feestdagen. Natuurlijk, het is enorm gezellig. Maar die ‘remmen los’ zorgt er ook voor dat je eerder te veel eet. Alcohol zelf bevat ook een hoop (lege) calorieën. Het helpt om jezelf aan te leren een glas alcohol af te wisselen met water (ook buiten de feestperiode). Of kleed het juist mooi aan: bruisend water met blaadjes munt of wat drijvende frambozen erin ziet er ook super feestelijk uit in een mooi wijnglas.

Tip 5: Eet langzaam en let op je porties
Geniet van het gezelschap en leg je bestek af en toe even neer, dan eet je automatisch minder. Eet wat je lekker vindt, maar de helft. Het gaat tenslotte om de smaaksensatie! Wat proef je eigenlijk? Hoe smaakt het je nog? Zit je al vol? Stel jezelf eens deze vragen om extra te genieten.

Tip 6: Compenseer (maar overdrijf niet)
Neem de hele familie mee voor een wandeling, zet eens een online sportles extra aan tussendoor en let extra op de dagen tussen kerst en oud en nieuw. Zo lang jij december niet als één groot vreetfestijn beschouwt, valt de schade absoluut mee. Zie je de weegschaal ineens omhoog gaan na 1 etentje? Waarschijnlijk is hetgeen je ziet een tijdelijke toename door het zout/vocht/grotere glycogeen voorraad. In werkelijkheid moet je echt veel moeite doen om kilo’s aan te komen. Natuurlijk kom je misschien liever helemaal niet aan, dat heb je zelf in de hand! Maar denk vooral niet: laat maar, nu heeft het toch geen zin meer, want elke extra snack extra kan bij wijze van alweer 3 km wandelen betekenen. Dus alles heeft zin om op te letten.

En onthoud: goed voor jezelf zorgen en het jezelf makkelijker maken door af en toe eens nee te zeggen, maakt je echt niet minder gezellig! Ja zeggen maakt je leven niet gezelliger, alleen maar moeilijker.  En af en toe bewust nee zeggen maakt je alleen maar sterker! En als je daardoor relaxter bent zou dat alleen maar tot een goede sfeer kunnen leiden :)

Fijne feestdagen!

P.S. Tussen kerst en oud en nieuw hebben wij online en bij onze locatie in Enschede nog enkele plekken, dus als je dit jaar nog een goed begin wilt maken ben je van harte welkom! Bel 053 203 21 43 voor het maken van een afspraak!