Zodra ik thuis kom is het Pavlov effect direct dat ik even naar de koelkast loop of even de lade open trek (meestal beide in die volgorde) om eens te kijken wat ik zoal in huis heb en wat ik eens kan snaaien.
Nu we inmiddels alles online doen, betrap ik mezelf erop dat ik tussen mijn Skype en bel afspraken door, ook snel naar de lade en koelkast loop. Vaak pak ik niets, maar bij een zoveelste keer kijken heb ik mijn honger gevoel zodanig aangewakkerd ofwel mijn standaarden van ‘snacktrek’ verlaagd dat ik toch zwicht. Balen! En doordat mijn trainingen niet doorgaan, heb ik toch iets minder intensieve beweging dan normaal. Hoewel ik natuurlijk ook wel alleen train, merk ik dat het toch allemaal ietsje rustiger is. Dus meer eten en wat minder intensief sporten, geen goede combinatie om op gewicht te blijven! Herkenbaar? Wat kun je doen?
Let op je boodschappen
Het begint natuurlijk al vooraan in de ‘eetketen’: het in huis halen! Nu we al met z’n allen moeten opletten in de supermarkt dat we afstand houden, gericht boodschappen doen en beperkt worden toegelaten zijn er een paar opties:
- De simpelste en bekendste uiteraard is boodschappen doen zonder honger en met een lijstje. Laat je niet verleiden en bedenk goed: alles wat je in huis haalt dat ga je zelf (of je huisgenoten) opeten. Voor het bezoek hoef je nu toch even niets lekkers te halen!
- Shop online. Hoewel ik het nu een paar keer heb geprobeerd maar servers overvol zijn, verwacht ik dat er een moment gaat zijn waarop het gaat lukken: boodschappen online bestellen en bijvoorbeeld afhalen bij een afhaalpunt of thuis laten bezorgen. Zo moet je extra goed nadenken over je eigen week eetplan, en kom je niet oog in oog te staan met verleidingen. Bovendien is het een goede manier om niet onnodig met mensen in contact te komen!
Bereid je werkdag voor
Oke, misschien heb je die snacks niet in huis gehaald, maar ook van gezonde dingen kun je teveel eten toch? Denk goed na van tevoren hoe jouw dag eruit gaat zien, een voorbereiding is het halve werk.
Goede tussendoortjes zijn bijvoorbeeld:
- Snackgroente (daar kun je niet genoeg van hebben!). Maak eventueel zelf een dip van wat magere yoghurt, peper, knoflook en naar keuze geraspte komkommer, munt of peterselie
- Volkoren knäckebröd bijvoorbeeld van Wasa
- Vers fruit, bijvoorbeeld een handje aardbeien, blauwe bessen of mandarijn (elk fruit kan!)
- Dadels voor de zoete trek
- 1 klein blokje extra pure chocola (voor het 16u moment)
- Olijven (let op: die zijn wel zout dus niet teveel)
- Gekookt ei
- Schaaltje sojabonen
- Schaaltje yoghurt of kwark
- Lepel noten (let op, niet teveel want deze bevatten veel calorieën en je blijft er snel in dooreten! Maar ze bevatten wel goede vetten)
Bereid bijvoorbeeld s’ ochtends al gesneden groenten bijv. paprikareepjes, komkommerschijfjes of wortels voor, voor de ‘knabbeltrek’. Een volkoren knäckebröd helpt ook wel eens voor die crispy bite. Beleg deze eventueel met een dun laagje halvajam of appelstroop voor de zoete trek. Binnenkort volgen tips voor gezond broodbeleg hier online.
Sta (niet te lang) stil bij je eet en drink tijden
Houd vaste eet én drink tijden aan. Dit geeft structuur in je agenda. Bijvoorbeeld ieder uur een kopje thee zonder melk en suiker. Zo kom je ook nog eens vaker in beweging voor een toiletbezoek. En iedere 2 uur bijvoorbeeld een maaltijdmoment of gezonde snack. Plan dit bewust in je agenda in, bijvoorbeeld 5 minuten voor een kopje thee en 15 minuten voor een eetmoment. Het is misschien even wennen, maar daar heb je nu alle tijd voor toch?
Ook je lunch hoeft niet veel langer dan 15 minuten te zijn. Plan bijvoorbeeld tijd in om even een korte wandeling te maken. Thuiswerken biedt uiteraard ook mogelijkheden om meer aandacht aan een gezonde lunch te geven, om bijvoorbeeld eens een lunchsalade te maken. Binnenkort volgen meer gezonde lunchtips. Echter let op: hoe langer je de tijd neemt voor zo’n eetmoment, des te meer ga je vaak eten als het binnen het gezichtsveld blijft. Begrijp me niet verkeerd: neem zeker de tijd om even bewust iets gezonds te eten! Ga niet gehaast iets half bij het aanrecht of achter de laptop iets zonder aandacht te eten. Ook je hersenen hebben bewustwording van eten en verzadiging nodig. Ga er vooral goed voor zitten en serveer een kleurrijk bord voor jezelf, maar doe dit ook afgepast: laat het bij dat ene bord voor jezelf.
Zo voorkom je al een hoop verleidingen en blijft je, juist in deze tijden, aandacht houden voor gezonde voeding. Wil je meer weten over hoeveel energie jij op zo’n thuiswerkdag nou nodig hebt en hoe je dit kunt indelen? Plan dan nu een afspraak!