Gewichtsverlies, vetpercentage verlagen, spiermassa behouden: Hoe werkt het?

Hoe doe je het? Wat is nu van belang wanneer je gewicht wilt verliezen, je vetpercentage wilt verlagen en/of je spiermassa wilt behouden/opbouwen? Wat moet je vooral wel of juist niet doen? Waar moet je op letten? Welke voedingsstoffen zijn hierbij juist van belang?

Wil je afvallen in gewicht? Of is het getalletje van het gewicht minder van belang, maar wil je je lichaamssamenstelling positief beïnvloeden door het vetpercentage te verlagen met behoud/opbouw van spiermassa? Lees dan hieronder verder wat van belang is!

Hoe je het wend of keert, als je wilt afvallen moet je zorgen voor een negatieve energiebalans. Een negatieve energiebalans creëer je door minder energie (kcal) binnen te krijgen (via voeding) en meer energie (kcal) te verbranden (door beweging). Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrand dan kom je dus aan of als de energiebalans in evenwicht is dan zal je gewicht stabiel blijven. Wil je afvallen dan is het zaak om gezondere voedingskeuzes te gaan maken en/of meer te gaan bewegen. Het meeste resultaat zal je behalen wanneer je een combinatie van zowel gezonde voeding als voldoende beweging/sport hebt!

Crashen is nóóit verstandig en zal altijd gepaard gaan met het verlies van spiermassa! Je kunt dan gewoonweg je spiermassa niet goed onderhouden. Daarnaast zal je niet voor altijd kunnen blijven crashen. De kans is heel groot dat je daarna terugvalt en vaak weer dubbel zo hard aankomt in gewicht. Zonde! Een dieet heeft zo gezegd altijd een begin en een eind. Zoek daarom altijd naar een duurzaam eetpatroon. Met een duurzaam eetpatroon wordt bedoeld dat je je eetpatroon zo inricht dat het aanpassingen van je leefstijl zijn. Iets wat je blijvend kan hanteren en wat dus onderdeel wordt van jouw nieuwe, gezonde(re) leefpatroon! Zo val je misschien langzamer af, maar wel op een gezonde manier. Je voorziet je lichaam van de belangrijke brandstoffen, bouwstoffen en vitaminen en mineralen. Daarnaast is de kans velen maler groter dat het resultaat blijft behouden!

Hoe zit het nu met afvallen en je spiermassa? Bij het afvallen is het van belang dat de spiermassa blijft behouden of dat je de spiermassa zelfs kan gaan opbouwen. Hoe beter jij je spiermassa zal onderhouden, hoe beter het proces van afvallen of het verlagen van het vetpercentage zal verlopen. Het is belangrijk dat je lichaam de brandstoffen koolhydraten en vetten gaat verbranden. Wanneer je te weinig van deze brandstoffen hebt kan het lichaam ook de eiwitten (de bouwstof voor je spieren) aanspreken als brandstof. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want dit zorgt ervoor dat je spiermassa niet goed kan worden onderhouden en af zal nemen! Naast voldoende energie uit brandstoffen is het tevens van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. De eiwitten zorgen voor het behouden van de spiermassa. Daarnaast stimuleren ze het herstel na een sportactiviteit.

Key message: De hoeveelheid energie in combinatie met een juiste verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten (macronutriënten) zijn van essentieel belang om jouw doelstellingen te kunnen behalen!

Wil je nu weten wat jouw persoonlijke behoefte is? Wil je jouw verhoudingen van macronutriënten in kaart laten brengen? Wij kunnen je daarbij helpen! Als (sport)diëtist zijn we gespecialiseerd in het maken van voedingsadviezen op maat, passend bij jouw persoonlijke behoefte. Jouw persoonlijke behoefte wordt berekend aan de hand van jouw leeftijd, geslacht, lengte, gewicht, beweging en doelstellingen. Daarnaast kijken we specifiek naar de sport/beweegactiviteiten, denk aan type sport, frequentie sportactiviteiten, duur en intensiteit van de sportactiviteiten. Ook hier wordt de hoeveelheid energie en de verhouding van macro’s op afgestemd.

Geïnteresseerd in een individueel (sport)voedingsadvies op maat? Plan een afspraak bij één van onze (sport)diëtisten via de onderstaande contactgegevens.

Onze contactgegevens:
Bel naar 0532032143
App naar 0623026761
Mail naar info@voedingconditie.nl
Klik hier om je rechtstreeks aan te melden via het aanmeldformulier.

Nog vragen? Neem dan ook vrijblijvend contact op via info@voedingconditie.nl.

Recept: Ontbijtbowl

Geschikt voor ontbijt, lunch of als herstelmaaltijd (bijv. in de loop van de avond na het sporten)!

Binnen enkele seconden heb je dit klaar. Het bevat meer dan 20 gram eiwitten, vandaar een prima herstelmaaltijd voor na het sporten!

Ingrediënten:
– 250 gram magere kwark
– 3 eetlepels (30 gram) ongezoete muesli
– 2 eetlepels (10 gram) lijnzaad
– 1/2 banaan

Variatieopties
– Eet je plantaardig? Kies van voor bijvoorbeeld sojakwark (bijv. Alpro Go On), deze bevat namelijk ook veel eiwitten! Let vooral goed op de hoeveelheid eiwitten bij plantaardige varianten. Kies overigens bij voorkeur altijd ongezoete varianten.
– Ook kan je oneindig variëren in fruit: kies bijvoorbeeld voor 50 gram aardbeien, blauwe bessen of mango.

ONLINE 8-wekenplan

Ga juist nu aan de slag met voeding!

Doe jij mee? Je kan je vanaf nu aanmelden voor de online 8-weekse voedingschallenge!
(Aanmelden kan vanaf nu! Hoe je dit kan doen? Scroll direct naar onder!)
 
Ben je de kilo’s zat? Wil je wat afvallen? Wil je fitter worden/blijven? Wil je zorgen voor een gezonde, gevarieerde en volwaardige voeding? Weet je niet wat bij jouw energiebehoefte past? Het online 8-wekenplan sluit op al deze facetten goed aan.
 

Wat biedt het online 8-wekenplan?

Het online 8-wekenplan biedt online begeleiding en individueel advies aangepast op jouw persoonlijke energiebehoefte door een (sport)diëtist!
 
De diëtist heeft niet alleen kennis op het gebied van gewichtsverlies, tevens op alle vlakken en problematiek van ziekte tot gezondheid. Zeker in deze tijden is het goed om een begin te maken met gezonde voeding en een duurzame leefstijl. 
 
8-weekse begeleiding en advies, inclusief:
– Berekening van individuele voedingsbehoefte
– Voedingsadviezen aangepast op persoonlijke energiebehoefte
– Recepten passend bij de voedingsadviezen
– Online intakegesprek
– Online vervolgconsult
– Online evaluatiegesprek
– Spreekuur via WhatsApp
 

Overige informatie

Start: vanaf 15 april (kies naar wens een startdatum!)
Kosten: €150
Mogelijkheid tot vergoeding via de zorgverzekeraar.
 

Informatie opvragen of aanmelden

Wil je graag nog wat meer informatie over het online 8-wekenplan? Stuur dan even een mailtje naar info@voedingconditie.nl o.v.v. online 8-wekenplan. We sturen jou dan een document met uitgebreidere informatie op en/of kunnen jouw vragen beantwoorden!
Al helemaal overtuigd en wil je graag zo snel mogelijk aan de slag? Schrijf je dan nu snel in door een mail te sturen naar info@voedingconditie.nl of bel voor inschrijving naar 053-2032143. Daarnaast kun je je ook direct hier aanmelden! Let op; bij aanmelding graag o.v.v. online 8-wekenplan.

Waarom je juist nu de dietist moet inschakelen

Diederik Gommers gaf het afgelopen vrijdag bij Jinek al aan: 80% van de coronapatienten op de IC kampt met overgewicht. Nu ben ik vooral verbaasd dat men dat erg verbaasd! Waarom? Omdat ons werk als dietiste dagelijks onder andere betekent dat wij mensen met overgewicht wijzen op de gezondheidsrisico’s. Let op: dit is betreft een groter risico op gezondheidsproblemen t.o.v. een individu met gezond gewicht. Er zijn altijd uitzonderingen, denk aan het voorbeeld ‘Ja, mijn opa rookte als een ketter en is er 90 jaar mee geworden’ en toch is het een feit dat het risico op longkanker bij niet-rokers kleiner is.

BMI

Snel scannen of je overgewicht hebt? Test dan jouw BMI. Je BMI staat voor Body Mass Index en is een rekensom van gewicht/(lengte*lengte) en geeft een aardige indicatie van de mate van overgewicht. (uitzonderingen met veel spiermassa daargelaten)

Is jouw BMI hoger dan 25? Dan heb je overgewicht en val jij al in de risicogroep met een verhoogde kans op diabetes type 2, hart & vaat ziekten, kanker en inderdaad: virusinfecties. Is jouw BMI hoger dan 30? Dan is er sprake van obesitas en lopen deze risico’s aanzienlijk op.

Waarom juist mensen met overgewicht een hoger risico lopen

Het is ook niet zo vreemd dat overgewicht risico’s met zich mee brengt. Vetcellen produceren bioactieve stoffen die ontstekingen bevorderen. Bij overmatige vetopslag kan dat leiden tot chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam en daarmee tot een minder goed werkend immuunsysteem. Daarnaast wordt overgewicht vaak veroorzaakt door een ongezond voedings en/of beweegpatroon. Hoe minder gezond je eet, hoe meer risico je op tekorten loopt en daarmee een verminderde weerstand creert. Hoe meer je beweegt, hoe fitter het lichaam is en meer in staat zich te wapenen of te herstellen van eventuele ziektes. Jaap Seidell schreef er een mooi stuk over.

Met zijn allen nu streng op dieet?

Streng dieten is nu absoluut niet handig! Bij een te groot verschil in calorieverbruik t.o.v. inname verlies je met name veel spiermassa. Behoorlijk cruciaal om juist nu fit te blijven! Er bestaat geen short-cut. Bovendien als je dit doet met al je kennis en de nodige internetwijsheid, bestaat er een grote kans dat je daardoor niet alleen een energietekort, maar vooral een tekort aan vitaminen en mineralen oploopt. En dat creert weer een verminderde weerstand en dat is nu absoluut niet wenselijk.

Maar afvallen is nu toch juist gezonder?

Wij schreven al eerder het stuk over voeding, weerstand en afvallen. Daarin benadrukken we ook dat afvallen zeker kan en met oog op je gezondheid juist goed is. Echter: wij gaan uit van afvallen op onze manier. Met een duurzaam voedingspatroon, zodat het je leefstijl wordt i.p.v. een tijdelijk dieet, en precies afgestemd op jouw behoefte. Dat betekent daar waar het kan, je iets onder jouw energiebehoefte zit, maar zonder dat het ten koste gaat van jouw spierpercentage en juist heel volwaardig is met betrekking tot vitamines en mineralen.

Juist nu (digitaal) naar de dietist!

Zet deze onzekere periode, als het enigszins kan, om in een stukje positiviteit. Nee, we weten niet wat de toekomst nog gaat brengen en wat de gevolgen zullen zijn, zowel financieel als voor de gezondheid. Focus je op waar wél kansen liggen: nu is het moment om actief aan jouw gezondheid te gaan werken! Twijfel je of jouw voedingspatroon duurzaam is? Of het voldoet aan jouw persoonlijke behoeftes? Of het voldoende vitamines en mineralen bevat? Of heb je andere vragen? We willen jou hier graag bij ondersteunen en adviseren!

Neem contact op via: 0532032143 of klik hier om een afspraak te maken.

Thuiswerken, wat eet je dan?

Zodra ik thuis kom is het Pavlov effect direct dat ik even naar de koelkast loop of even de lade open trek (meestal beide in die volgorde) om eens te kijken wat ik zoal in huis heb en wat ik eens kan snaaien.

Nu we inmiddels alles online doen, betrap ik mezelf erop dat ik tussen mijn Skype en bel afspraken door, ook snel naar de lade en koelkast loop. Vaak pak ik niets, maar bij een zoveelste keer kijken heb ik mijn honger gevoel zodanig aangewakkerd ofwel mijn standaarden van ‘snacktrek’ verlaagd dat ik toch zwicht. Balen! En doordat mijn trainingen niet doorgaan, heb ik toch iets minder intensieve beweging dan normaal. Hoewel ik natuurlijk ook wel alleen train, merk ik dat het toch allemaal ietsje rustiger is. Dus meer eten en wat minder intensief sporten, geen goede combinatie om op gewicht te blijven! Herkenbaar? Wat kun je doen?

 

Let op je boodschappen

Het begint natuurlijk al vooraan in de ‘eetketen’: het in huis halen! Nu we al met z’n allen moeten opletten in de supermarkt dat we afstand houden, gericht boodschappen doen en beperkt worden toegelaten zijn er een paar opties:

 1. De simpelste en bekendste uiteraard is boodschappen doen zonder honger en met een lijstje. Laat je niet verleiden en bedenk goed: alles wat je in huis haalt dat ga je zelf (of je huisgenoten) opeten. Voor het bezoek hoef je nu toch even niets lekkers te halen!
 2. Shop online. Hoewel ik het nu een paar keer heb geprobeerd maar servers overvol zijn, verwacht ik dat er een moment gaat zijn waarop het gaat lukken: boodschappen online bestellen en bijvoorbeeld afhalen bij een afhaalpunt of thuis laten bezorgen. Zo moet je extra goed nadenken over je eigen week eetplan, en kom je niet oog in oog te staan met verleidingen. Bovendien is het een goede manier om niet onnodig met mensen in contact te komen!

 

Bereid je werkdag voor

Oke, misschien heb je die snacks niet in huis gehaald, maar ook van gezonde dingen kun je teveel eten toch? Denk goed na van tevoren hoe jouw dag eruit gaat zien, een voorbereiding is het halve werk.

Goede tussendoortjes zijn bijvoorbeeld:

 • Snackgroente (daar kun je niet genoeg van hebben!). Maak eventueel zelf een dip van wat magere yoghurt, peper, knoflook en naar keuze geraspte komkommer, munt of peterselie
 • Volkoren knäckebröd bijvoorbeeld van Wasa
 • Vers fruit, bijvoorbeeld een handje aardbeien, blauwe bessen of mandarijn (elk fruit kan!)
 • Dadels voor de zoete trek
 • 1 klein blokje extra pure chocola (voor het 16u moment)
 • Olijven (let op: die zijn wel zout dus niet teveel)
 • Gekookt ei
 • Schaaltje sojabonen
 • Schaaltje yoghurt of kwark
 • Lepel noten (let op, niet teveel want deze bevatten veel calorieën en je blijft er snel in dooreten! Maar ze bevatten wel goede vetten)

Bereid bijvoorbeeld s’ ochtends al gesneden groenten bijv. paprikareepjes, komkommerschijfjes of wortels voor, voor de ‘knabbeltrek’. Een volkoren knäckebröd helpt ook wel eens voor die crispy bite. Beleg deze eventueel met een dun laagje halvajam of appelstroop voor de zoete trek. Binnenkort volgen tips voor gezond broodbeleg hier online.

 

Sta (niet te lang) stil bij je eet en drink tijden

Houd vaste eet én drink tijden aan. Dit geeft structuur in je agenda. Bijvoorbeeld ieder uur een kopje thee zonder melk en suiker. Zo kom je ook nog eens vaker in beweging voor een toiletbezoek. En iedere 2 uur bijvoorbeeld een maaltijdmoment of gezonde snack. Plan dit bewust in je agenda in, bijvoorbeeld 5 minuten voor een kopje thee en 15 minuten voor een eetmoment. Het is misschien even wennen, maar daar heb je nu alle tijd voor toch?

Ook je lunch hoeft niet veel langer dan 15 minuten te zijn. Plan bijvoorbeeld tijd in om even een korte wandeling te maken. Thuiswerken biedt uiteraard ook mogelijkheden om meer aandacht aan een gezonde lunch te geven, om bijvoorbeeld eens een lunchsalade te maken. Binnenkort volgen meer gezonde lunchtips. Echter let op: hoe langer je de tijd neemt voor zo’n eetmoment, des te meer ga je vaak eten als het binnen het gezichtsveld blijft. Begrijp me niet verkeerd: neem zeker de tijd om even bewust iets gezonds te eten! Ga niet gehaast iets half bij het aanrecht of achter de laptop iets zonder aandacht te eten. Ook je hersenen hebben bewustwording van eten en verzadiging nodig. Ga er vooral goed voor zitten en serveer een kleurrijk bord voor jezelf, maar doe dit ook afgepast: laat het bij dat ene bord voor jezelf.

 

Zo voorkom je al een hoop verleidingen en blijft je, juist in deze tijden, aandacht houden voor gezonde voeding. Wil je meer weten over hoeveel energie jij op zo’n thuiswerkdag nou nodig hebt en hoe je dit kunt indelen? Plan dan nu een afspraak!

Cropped shot of a man preparing a healthy meal at home

Voeding, weerstand en afvallen

Zeker met het Corona-virus op de loer wil je voor een goede weerstand zorgen. Hoe zit het met de weerstand en de leefstijl, o.a. voeding en beweging? En hoe zit het met de weerstand bij afvallen? Waar moet je op letten voor een goede weerstand (tijdens het afvallen)? In de praktijk heb ik gemerkt dat hier vragen over ontstaan. Tijd voor verheldering en antwoorden!

Als allereerst kan ik verheldering scheppen over het feit dat er geen ‘super’ weerstand bestaat en dat je door voeding, supplementen of kuurtjes (ook al wordt er soms veel beloofd) geen extra of super weerstand kunt opbouwen. Wel kan je door de onderstaande punten in acht te nemen zorgen voor een optimale weerstand en hiermee kan je (o.a. door goede voeding) voorkomen dat je weerstand verslechterd. Wat zijn hierbij belangrijke aandachtspunten? Je leest het hieronder!

Er zijn een aantal dingen waar je extra op mag/kan gaan letten om een verlaagde weerstand te voorkomen, namelijk:

Goede voeding
Drie belangrijke pijlers van een goede voeding zijn dat de voeding volwaardig, gezond en gevarieerd is. Eet volgens de richtlijnen goede voeding. Zorg voor voldoende groente en fruit, voldoende volkoren producten (vezels), vermijd zoveel mogelijk (toegevoegde) suikers en verzadigde vetten. Zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Ben je benieuwd naar wat jouw persoonlijke behoefte is en wat voor jou de juiste hoeveelheden of porties zijn? Wij kunnen jou hierin adviseren om zo te streven naar een volwaardig, gezond en gevarieerd voedingspatroon om zo te voorkomen dat je weerstand verslechterd. Wij bieden consulten momenteel aan via Skype of videobellen (via WhatsApp, FaceTime etc). Geïnteresseerd? Klik dan hier!

Drink voldoende
Drink minimaal 1,5-2,0 liter per dag. Drink bij voorkeur water, thee of koffie (zonder melk/suiker). Zorg iedere dag voor minstens 1,5-2,0 liter, exclusief extra vochtverlies (door bijv. zweetverlies) bij sporten. Zorg dat je bij beweging/sport altijd extra vocht drinkt bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Probeer ook regelmatig en verspreid over de dag te drinken, zodat je dorst niet verwart met honger.

Zorg voor beweging
Beweeg juist nu voldoende! Het wordt niemand op dit moment makkelijk gemaakt, gezien alle sportcentra/-faciliteiten en Crossfitboxen zijn gesloten wegens Corona. Desalniettemin blijft het juist belangrijk om voldoende te bewegen. Voldoende beweging verbetert veel lichaamsfuncties, waaronder het verbeteren van de conditie, algehele fitheid en zorgt tevens voor een gezonde darmwerking. Check hier onze recente blog over beweging voor extra informatie.

Goede nachtrust
Er wordt niet meteen altijd aan gedacht, maar voldoende slaap is belangrijk bij een gezonde leefstijl. Tijdens de slaap kan je lichaam goed herstellen. Het is aan te raden gemiddeld 7-8 uur slaap per nacht te nemen. Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan. Zet ook bij voorkeur je wekker in de ochtend op een vast moment. Hierdoor kan je voldoende nachtrust creëren en blijft tevens je ritme behouden. Kijk bij voorkeur niet meer op je telefoon of naar de tv vlak voor het slapen gaan, dit kan namelijk je nachtrust verstoren.

Vermijd stress
Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Een verlaagde weerstand kan worden veroorzaakt door bijv. teveel stress. Beweging kan tevens stress verminderd en ontspannend werken!

Persoonlijke hygiëne
Als laatste punt, maar zeker niet de minst belangrijke: zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Om ziekteverwekkers (niet alleen het Coronavirus, maar bijv. ook griep) op afstand te houden is een persoonlijke hygiëne van groot belang. Was/desinfecteer daarom regelmatig je handen, houdt afstand. Volg echt de richtlijnen van het RIVM op in tijden van het Coronavirus.

Wil je weten of je je handen wel goed wast of desinfecteert? Kijk dan hier voor de instructie van het RIVM.

Afvallen versus weerstand
Wij gaan altijd uit van een duurzaam voedingspatroon waarmee je gezond kan afvallen. Duurzaam betekent dat je op een langzame manier, maar via de gezonde weg afvalt. Naast dat je dit op langere termijn veel beter vol kan houden en dat het daardoor veel betere resultaten levert, voorkomt het tevens een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. De voedingsadviezen die hierbij worden opgesteld zijn berekend volgens jouw persoonlijke energiebehoefte, maar met een correctie in energiebehoefte om de doelstelling (bijv. gewichtsverlies, verlies van vetpercentage) te kunnen behalen. Ook tijdens deze periode (aka Corona-crisis) moet dat geen problemen leveren. Het voedingsadvies bevat namelijk dagelijks voldoende fruit, groente en volkoren producten. Hiermee is het voedingsadvies volwaardig en zal het geen vitaminetekort opleveren. Dit zou wel het geval zijn als je een crashdieet zal volgen. Naast een gezonde voeding (ook tijdens het afvallen) zijn bovengenoemde aandachtspunten van belang om een verlaagde weerstand te voorkomen.

Twijfel je of jouw voedingspatroon duurzaam is? Of het voldoet aan jouw persoonlijke behoeftes? Of het voldoende vitamines en mineralen bevat? Of heb je andere vragen? We willen jou hier graag bij ondersteunen en adviseren!

Neem contact op via: 0532032143 of klik hier om een afspraak te maken.

Een volledig plantaardig voedingspatroon, kan dat?

Onlangs kreeg ik de vraag of ik wel eens vragen ontving over een volledig plantaardig voedingspatroon en of ik daar wel eens iets mee doe.

Leuke vraag! In een tijd waarin termen als vegetarisch, vegan (veganistisch), flexetarisch  en plantaardig helemaal hip en hot zijn, kan ik dan ook volmondig deze vraag met ‘Ja’ beantwoorden.

Ja, die vraag krijg ik zeker! En ja, dan ‘doe’ ik daar wat mee.

Wat is de werkwijze van de diëtist bij een plantaardig voedingspatroon?

Als de wens vanuit de cliënt wordt benoemd dat hij of zij graag plantaardig wil eten, ga ik als volgt te werk:

Mijn eerste vraag is altijd: wat is de achterliggende filosofie/beweegreden?

Is volledig plantaardig eten gezonder?

Soms speelt bijvoorbeeld het idee dat volledig plantaardig eten veel gezonder is.  In dat geval het zaak feiten helder te benoemen: een grotendeels plantaardig voedingspatroon is absoluut gezonder dan een ‘gemiddeld’ voedingspatroon. Gemiddeld genomen eten wij Nederlanders te weinig groente, fruit, noten, bonen en peulvruchten. Niet alleen zou het verhogen van deze plantaardige producten in de voeding zorgen beter voor diverse vitamines, mineralen, minder verzadigd vet en meer vezels, maar ook de ‘voedselprint’ (milieubelasting) is aanzienlijk minder. Goed om daar bewust van te zijn, zodat je kunt zorgen voor verandering!

Let op: ik gebruik bewust het woordje grotendeels. een volledig plantaardig voedingspatroon is dat vaak niet. Het wordt dan aanzienlijk lastiger om voldoende B12, ijzer en een hoogwaardige eiwitkwaliteit te behalen. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Niets is onmogelijk: bijvoorbeeld middels suppletie kan altijd aangevuld worden. De vraag is dan vervolgens of dat wenselijk en haalbaar is.

Is volledig plantaardig eten beter voor het milieu?

Het kan zijn dat milieu en klimaat een rol spelen in je keuze voor een plantaardig voedingspatroon. Zoals net al is genoemd, is de milieubelasting van plantaardige voedingsmiddelen gemiddeld genomen aanzienlijk lager dan van dierlijke producten. Vlees en zuivelproducten bijvoorbeeld komen grotendeels van koeien en deze koeien zorgen voor een aanzienlijke methaan uitstoot.  Er wordt bij het klimaat niet altijd stilgestaan bij overige invloeden, en dat is soms ook ontzettend lastig te herleiden. Denk bijvoorbeeld aan transport kosten: komt jouw avocado uit Costa Rica of Jackfruit uit Azië? Dan is daar ook de nodige CO2 uitstoot geweest voor het transport. Lokale teelt is daarin uiteraard toe te juichen. De vraag is of dat voor dit soort producten kan, hoewel er steeds meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan ‘voedselflats’  die bijvoorbeeld in een stad gebouwd kunnen worden, waarin diverse lagen op een klein oppervlakte kunnen worden verbouwd. Het hele jaar door leveren deze voedselflats kwalitatief goede producten, zonder pesticiden en met aanzienlijk minder water verbruik.

Wat zijn de alternatieven op volledig plantaardig eten?

Mijn vraag is dan vervolgens: Is er ook wel eens stilgestaan bij alternatieven? Bijvoorbeeld meer insecten eten? Of niet volledig, maar grotendeels plantaardig eten. En dit vervolgens bijvoorbeeld aanvullen met een beetje vlees, vis en zuivel.

En wat is het verschil tussen milieu en dierenwelzijn? Is de vis van een duurzame vangst? Een plofkip is voor het milieu minder belastend dan een biologische scharrelkip, maar de vraag is of je dat in jouw voedingspatroon wil. En waar komt deze scharrelkip vandaan? Ook hierbij is een lokale afname uiteraard toe te juichen.

Wat is het advies van de diëtist?

Belangrijk om daarbij te onthouden: Als expert en dienstdoende adviseur (sportdiëtist), vind ik niet zoveel. Dat wil zeggen: Ik luister naar de wens en gewoontes van de cliënt, weet wat de consensus in de wetenschap is wat bewezen invloed heeft op gezondheid/prestaties en vervolgens vertaal ik dit in een praktisch advies: Hoe kan ik het beste van wensen, gewoontes, wetenschap vormen tot een gewenst, duurzaam en gezond voedingspatroon? En hoe kan ik het beste coachen op deze gedrags/keuze verandering?

Dus afhankelijk van de antwoorden op bovenstaande vragen wordt er bijv. een volledig of gedeeltelijk voedingspatroon opgesteld met zo nodig aanvullende suppletie en bijbehorende coaching.

Voor en nadelen van het ketodieet

Onlangs vroeg iemand mij hoe ik over het keto-dieet dacht. Die vraag krijg ik vaker in de praktijk, dus reden genoeg hier mijn antwoord met jullie te delen!

De kunst van het diëten

Even allereerst: volgens mij werken alle diëten met als doel afvallen per definitie zolang je ze volhoudt, en hoe gezond of ongezond het dieet ook is, het gewichtsverlies dat het resultaat ervan is zal per definitie een grotere gezondheidswinst zijn dan eventueel andere nadelige effecten. Uitzonderingen daargelaten.

Het keto-dieet is daar dus 1 ding van: door koolhydraten achterwege te laten pas je een truckje toe, waardoor er sowieso vaak al sprake is van calorie-restrictie en het bovendien een vrij ‘makkelijke’ regel is: het is duidelijk wat je wel/niet kan/mag doen.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door onvoldoende koolhydraten dwing je het lichaam extra vetten, maar zeker ook eiwitten te verbruiken. Je zult dus ook een grotere spierafbraak hebben (hoewel dat gedeeltelijk weer wordt beschermd door extra eiwitten uit voeding), dat is jammer voor sportieve prestaties.

Je zult ook een iets grotere vetafbraak hebben, maar er ontstaat dan ook de zogenaamde ‘ketoacidose/ketogenen/ketonlichamen’. Dat zijn ‘wannabee’ koolhydraten om de hersenen nog te kunnen laten functioneren (die functioneren normaal alleen op glucose, een vorm van koolhydraten, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat je direct zal te komen overlijden doordat je hersenen stoppen omdat je geen koolhydraten meer neemt). Die ketogenen ruiken vrij sterk naar ammoniak, met name zweet en adem is behoorlijk sterk aanwezig (vind ik zelf ook een nadeel). Voor de nieren is het niet heel gezond dit een heel lange tijd te doen, maar nogmaals: het gezondheidseffect van afvallen is waarschijnlijk voordeliger.

Keto-geen dieet en sport

Omdat je geen koolhydraten meer tot je beschikking hebt en dit de belangrijkste en snelste bron van energie is bij een hoge hartslag en weinig zuurstof, zal intensief sporten minder goed gaan en je per intensief sport uur minder calorieën verbranden, dus ook minder spieropbouwstimulans en meer spierafbraak hebben.

Volhouden, gaat dat lukken?

En zoals bij elk dieet: dit zul je vervolgens ook de rest van je leven moeten blijven volhouden. Er bestaat niet zoiets als dit even tijdelijk doen en daarna weer teruggaan naar het oude patroon. In de praktijk zie ik vaak dat het zelfs wel lijkt of men extra gevoelig op koolhydraten reageert (= niet wetenschappelijk onderbouwd), maar dat men wel bijvoorbeeld de wat ongezondere dingen van het keto-dieet onthoudt (veel kaas, vlees, vet, ook niet echt duurzaam trouwens). Terwijl oude gewoontes, bijvoorbeeld het opgegroeid zijn met een boterham of pasta weer langzaam terugkomen. Wat sneller resulteert in een (plotseling) grote gewichtstoename.

Dus het keto-dieet actief adviseren?

Zelf geloof ik in duurzame voedingsadviezen die op langer termijn écht bijdragen aan de gezondheid, met voldoende evidentie van studies die dit ook keer op keer laten zien. Bijvoorbeeld voldoende vezels in het voedingspatroon, beperkt rood/bewerkt vlees (tot 500g in totaal per week), dagelijks >250g groente, 2 stuks fruit, lepel noten en dan in de hoeveelheden die aansluiten op iemands beweegpatroon en doelstelling en in productkeuzes die aansluiten op iemands voorkeuren/verleden. En ja, soms valt dat heel goed te combineren zodat het voedingsadvies best ‘ketogeen’ is, dus vrij koolhydraatbeperkt. Bijvoorbeeld als er sprake is van een sterke insulineresistentie.

Heeft iemand de wens het keto-dieet te volgen?

Een wens komt voor /heeft te maken met motivatie, dus als die wens/motivatie er is dan zou ik zeker daarin mee willen denken! Net zoals het gebruik maken van shakes (bijvoorbeeld peroperatief bij het hebben van een grote tijdsdruk) of bepaalde producten: Het is misschien niet een standaard keuze, maar in alle gevallen zou ik willen meedenken om het patroon zo gezond en duurzaam mogelijk te maken en alles in overleg.

In onze praktijk zul je niet de eerste zijn die goede resultaten boekt met te beginnen met bijvoorbeeld het keto-dieet op de zo gezondst mogelijke manier: veel vis, avocado, noten, groente, kwark met extra zemelen en juist beperkt bewerkt vlees en vlees dat rijk is aan verzadigde vetten en vanuit die motivatie met de goede resultaten ook weer een geleidelijke opbouw te maken naar het meest wenselijke voedingspatroon.

In mijn ogen is een goede diëtist iemand die kwaliteit levert door mee te denken, inspeelt op de wens van de cliënt, creatief naar oplossing zoekt, maar vooral gezondheid vooropstelt zowel preventief als bij ziektebeelden. Alles om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk een zo gezond mogelijk voedingspatroon hebt dat echt (duurzaam) bij je past.

Welkom Milou Veldhuis

Sommige hebben misschien al kennis gemaakt met dit frisse gezicht: per september hebben wij namens praktijk Voedingconditie Milou Veldhuis mogen verwelkomen als sportdietiste! Milou gaat vooral de locaties Enschede Trifora, Enschede UT Topvorm en Almelo Vissedijk Therepiecentrum Twente waarnemen. Milou heeft als sportdietiste intensief gewerkt aan het project ISkate en heeft zich o.a. ingezet tijdens de begeleiding van trainingskampen van deze schaatstalenten. Daarnaast heeft ze zelf ook nog eens gehandbald op hoog niveau én heeft ze een achtergrond in projectmanager bij Huuskes(voedingsleverancier voor gezondheidszorg), iets wat erg goed van pas komt in het gericht adviseren op diverse dieetwensen rondom ziektebeelden. De ideale combinatie dus voor onze praktijk. Welkom Milou en veel succes en werkplezier.

Eet als een atleet review – Duits

 

Al eerder schreven wij dat het boek Eet als een Atleet reeds vertaald is in het Duits. Daar zijn we erg trots op!

Maar nog leuker: reacties van Duitse lezers!

Zimo Tam is niet alleen good-looking, maar zelf ook atleet, personal trainer, studeerde sportwetenschappen aan de universiteit van Keulen én is auteur voor diverse online magazines. En hoe gaaf is het om uitgerekend van dit talent een superleuke bookreview te krijgen.

Weliswaar in het duits, maar hier kun je ‘m lezen!

Benieuwd naar het boek? Zowel in het Nederlands als Duits kun je ‘m hier bestellen.