Recepten

Saxenda (liraglutide)

Het nieuwe medicijn om af te vallen?

Wij krijgen veel vragen over de nieuwe medicatiesoort liraglutide, beter bekend onder de merknaam Saxenda. Sinds kort is het bijna het gesprek van de dag. Medicatie om af te vallen, zou het dan toch kunnen?

Saxenda is nog steeds geen wonderpil die jouw kilo’s magisch laat verdwijnen. Het kan ondersteunend in een afvalproces werken onder bepaalde voorwaarden. Lees daarvoor gerust verder.

Wat is Saxenda precies?

Saxenda (liraglutide) is een stof die, alleen op recept van een arts, door jezelf dagelijks kan worden geinjecteerd. Het verlaagd je bloedsuiker en maaglediging en kan daarmee je honger gevoel iets verminderen. Het is ontwikkeld voor mensen met Diabetes Mellitus type 2, maar wordt nu steeds vaker toegepast voor niet-diabetes patienten om af te vallen.

Wat zijn de resultaten?

Er zijn nog niet veel en/of langdurige onderzoeken bekend om concreet te zeggen wat de resultaten zijn. In 5 grote onderzoeken werd tot nu toe een effect van zo’n 7,5% gewichtsverlies bij mensen met fors overgewicht geconstateerd. Echter had de placebo groep ook zo’n 2,1% procent gewichtsverlies, dus alleen al het idee bezig te zijn met het gewicht kan al resultaten opleveren. Bij de met Saxenda behandelde patiënten was sprake van een continue afname in lichaamsgewicht tijdens de eerste veertig weken van de behandeling, waarna het bereikte gewichtsverlies werd gehandhaafd. Stel dat je 1.70m bent en rond de 110kg weegt (BMI 38,1), zou dat zo’n 8,3kg zijn. Er is dus nog steeds ook met behulp van Saxenda nog steeds sprake van fors overgewicht. Werken aan leefstijl, gezonde voeding en beweging zal dus altijd een must zijn om doelen van gewichtsverlies te behalen.

Wordt Saxenda vergoed door de zorgverzekeraar?

Je kan ervoor kiezen om Saxenda zelf te betalen. Er is nog steeds een verwijzing van een arts nodig voor het recept. Vergoedingen via zorgverzekeraar zijn mogelijk, echter alleen onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden zijn weer gewijzigd per 1 juli 2022.

– Saxenda vergoeding kan alleen overwogen worden als je minimaal 1 jaar al deelneemt aan een door het RIVM erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)*, en dit nog niet succesvol blijkt.
– voor de behandeling van volwassenen met obesitas, zonder diabetes mellitus type 2 en die (nog) niet in aanmerking komen voor metabole
chirurgie met:
– BMI ≥35 kg/m2
in combinatie met een co-morbiditeit (hart- en vaatziekte, slaapapneu en/of artrose) óf
– BMI ≥40 kg/m2

*GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) traject, in ons geval: de Beweegkuur, bijvoorbeeld in Hellendoorn en bij locatie Trifora in Enschede ook wel Trifora PRO genoemd.

De vergoeding wordt stopgezet indien:

-na 3 maanden gebruik van de onderhoudsdosering het aanvankelijke gewicht niet met tenminste 5% is afgenomen.

– u besluit vroegtijdig te stoppen met het GLI traject, geven wij dat uw arts en zorgverzekeraar door.

 

Ons advies

Zoals al benoemd: werken aan leefstijl, gezonde voeding en beweging zal dus altijd een must zijn om doelen van gewichtsverlies en een gezonder leven te behalen. Indien je een recept van de arts hebt voorgeschreven gekregen (zonder vergoeding) willen wij graag helpen een voedingsplan op maat te maken en/of coachingsgesprekken aan te bieden m.b.t. leefstijladviezen of met onze samenwerkende partijen te kijken naar een goed beweegplan. Enkel medicatie gebruik zal niet dé oplossing zijn voor een duurzame leefstijlverandering.

Indien je een verwijzing hebt voor de GLI traject van 2 jaar ben je ook van harte welkom bij ons in de praktijk! Vergoedingen van Saxenda zijn enkel mogelijk na minimaal 1 jaar GLI met onvoldoende resultaat. Wij zouden het jammer vinden als het versterkende effect van een groep om zich samen in te zetten voor onze leefstijlinterventie teniet wordt gedaan door de wens rondom ‘gratis’ medicijngebruik. Dit staat juist haaks op onze visie: om iemand juist gezonder te maken, zorgkosten en risico’s reduceren en waar mogelijk eventueel van medicatie (bijvoorbeeld voor Diabetes, bloeddruk of cholesterol) af te helpen.

Kortom, met of zonder GLI, met of zonder Saxenda, wij willen je graag helpen met een leefstijl waar je jouw leven lang profijt van zult hebben! Klik hier om je aan te melden als nieuwe client.