Vegetarische lasagne

Ingrediënten voor 4 personen:
– 1 teentje knoflook
– 2 uien
– 1 courgette
– 1 bakje (250 gram) champignons
– 1 rode paprika
– 1 gele paprika
– 1/2 blikje (150 gram) mais
– 1 pak (500 gram) gezeefde tomaten (passata)
– 2 eetlepels Italiaanse kruiden (+ evt. peper)
– 1 bolletje mozzarella light
– 8 volkoren lasagnebladen

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor (kijk op de verpakking van de lasagne op welke stand/graden). Snijd de knoflook, uien, courgette, champignons, paprika’s fijn. Laat wat olijfolie heet worden in een grote wokpan/hapjes pan. Fruit hierin de knoflook en uien kort op middelhoog vuur. Voeg na 2 minuten de courgette, champignons en paprika’s toe. Roerbak de groenten kort, ongeveer nog 4-5 minuten. Voeg vervolgens de mais, tomatenpassata en Italiaanse kruiden (+ eventueel wat peper naar smaak) toe en breng het geheel aan de kook zodat de saus wat indikt. Haal het na ongeveer 5 minuten van het vuur en je kan dan de lasagne gaan opbouwen. Doe eerst een laag saus in de ovenschaal, leg er vervolgens een laagje lasagnebladen op. Herhaal dit totdat de saus op is. Je eindigt met een laagje saus. Snijd de mozzarella in plakken en leg dit eroverheen. Zet de lasagne in de oven. Kijk op de verpakking van de lasagne voor de oventijd. Garneer het met nog wat Italiaanse kruiden en peper naar smaak. Eet smakelijk!

Gezondere hapjesplank

Ben je wel dol op een hapje op bijv. de zaterdagavond, maar wil je ook graag werken aan een gezondere leefstijl? Check dan eens de volgende variaties. Deze hapjes zijn een gezondere variant op de ongezonde hapjes/snacks die veelal worden gebruikt, zoals chips, zoutjes, volvette kaas, worst, bittergarnituur.

Neem bijvoorbeeld:
– blokjes oude/belegen kaas 30+
– plakjes rauwe ham
– plakjes (halve) kipfilet met een laagje cottage cheese of roomkaas light en peper/kruiden naar smaak
– eieren met peper naar smaak
– plakjes komkommer
– dip van magere yoghurt met saladekruiden

Pangasius met aardappelpartjes en groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 pangasiusfilets (diepvries)
  • viskruiden (bijv. dille, kruidenmix voor vis)
  • 1 scheutje vloeibare bak- en braad (voor de aardappelpartjes/groenten)
  • 400-600 gram aardappelpartjes met schil
  • +/- 800 gram groente (in dit recept is gekozen voor 1 courgette, 1 bakje (250 gram) champignons, 2 grote uien en 1 rode paprika)
  • 250 ml (1 pakje) alpro soya cuisine light (of kookroom light)
  • bouillonpoeder naar smaak
  • 1 scheutje olijfolie (om de vis in te bakken)

Bereidingswijze:

Laat de pangasiusfilets ontdooien. Dep ze droog met een stuk keukenrol en kruid de pangasius met verse/gedroogde kruiden naar wens.

Laat wat vloeibare bak- en braad heet worden in een grote koekenpan en bak de aardappelpartjes hier in, voor ongeveer 7-8 minuten. Schud ze tussendoor even goed om, zodat ze een beetje bruin worden aan alle kanten.

Snijd intussen de groenten. Dit mag redelijk grof blijven. Voeg de groenten na 7-8 minuten ook toe en roerbak dit nog eens 5 minuten mee.

Voeg hierna de alpro soya cuisine light en wat bouillon naar smaak toe en breng dit zachtjes aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat het op een laag vuurtje nog zo’n 10 minuten zachtjes door pruttelen. Wordt de saus wat te dik voeg dan iets water toe om het te verdunnen.

Laat een (grill)pan heet worden en doe hierin wat olijfolie. Grill/bak de vis in 3-5 minuten gaar. Keer de vis halverwege.

Serveer de gebakken pangasius met de aardappelpartjes met groenten in roomsaus. Eet smakelijk!

Wrap met garnalen en mangosalade

Voor de warme nazomer een lekker licht gerecht!

Wat heb je nodig en hoe maak je het? Je leest het hieronder.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 mango
– 1 gele paprika
– 1 rode ui
– 1/2 rode peper
– 1 scheutje balsamico
– 1 bakje gemarineerde garnalen (250 gram)
– 6 mini wraps (volkoren is altijd de beste keuze)

Bereidingswijze:
Snijd de mango en paprika in blokjes. Snijd vervolgens de rode ui en rode peper fijn. Meng de gesneden ingrediënten met een scheutje balsamico en de salade is gereed.
Laat een scheutje olijfolie heet worden in een koekenpan en bak de garnalen tot ze lichtroze zijn. Ongeveer 2-3 minuten baktijd.
De wraps kan je naar wens verwarmen in een droge koekenpan/grillpan, zodat ze wat krokanter worden.
Serveer de wraps met de garnalen en mangosalade, eet smakelijk!

Appel-banaanmuffin

Snel een tussendoortje uit eigen oven zonder toegevoegde suikers? Maak dan eens deze appel-banaanmuffins! Binnen een kwartiertje heb je ze in de oven staan.

Ingrediënten:
– 85 gram volkoren tarwemeel
– 2 eieren
– 2 bananen
– 1 appel

Benodigdheden:
Muffinblik (6 stuks)

Bereidingswijze:
Doe de meel, eieren en bananen in een kom en mix tot een glad beslag. Schil vervolgens de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes. Voeg toe aan het beslag en roer dit door, zodat de stukjes appel goed verdeeld zijn in het beslag. Vet het muffinblik in en giet het beslag in de vormpjes. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Prik met een satéprikker in de muffins, zodra er geen beslag aan blijft plakken zijn ze gaar.

Serveertip:
Strooi er iets kaneel overheen!

Bereidingstip:
Geen muffinblik? Pak een cakeblik! Gebruik dan 45 gram meel, 1 ei en 1 banaan extra om het blik goed te kunnen vullen. De baktijd zal dan ongeveer een kwartier langer zijn.

Eet smakelijk :)

Oosters gerecht met mie

Laat je weer eens inspireren voor de avondmaaltijd! Dit keer een gerecht uit de Oosterse keuken.

Ingrediënten per persoon:
– 2-3 nestjes mie/noodles
– 1 eetlepel olijfolie
– 200-300 gram (Oosterse) groentenmix (of maak zelf een mix van bijv. taugé, wortel, broccoli, paksoi, Chinese kool, witte kool, peultjes, prei, (rode) ui, rode peper)
– 1 ei
– 25 gram cashewnoten

Bereidingswijze:
Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat in een grote wokpan de helft van de olijfolie heet worden en roerbak hierin de groenten. Laat in een koekenpan de andere helft van de olijfolie heet worden en bak hierin het/de ei(eren). Giet de mie af (en verdeel). Serveer de mie met de groentenmix, het gebakken ei en maak af met de cashewnoten. Eventueel kan je ervoor kiezen om de cashewnoten fijn te hakken en/of kort te roosteren.

Kan je het vlees niet missen? Kip past goed bij dit Oosterse gerecht.

Trainingsstudionl

Sinds 2015 heeft praktijk Voedingconditie een uiterst goede samenwerking met Leon Stevense PT (Personal Training). Trots zijn wij dan ook te zien dat onze partner per 1 september 2020 uitbreidt samen met Niels Kerkhoff Personal Training tot een gezamenlijk product: TrainingsstudioNL. Leon en Niels: heel veel succes en proost op een mooie samenwerking!

Check hier alvast de Facebookpagina of Instagrampagina voor leuke updates, filmpjes, sneakpeaks en meer!

Kwark met mango en kokos

Een frisse en gezonde start van de dag? Probeer deze combi eens!

Ingrediënten:
– 250 gram magere kwark (of yoghurt, skyr of Griekse yoghurt 0%)
– 2 eetlepels lijnzaad
– 100-125 gram mango
– 1 eetlepel kokosrasp

De ingrediënten in een bakje en klaar!

Zoete aardappellasagne

Heb je een keer net wat meer tijd om te koken? Ga dan eens voor deze lasagne!

Lasagne zonder pasta? Dat kan zeker! Kijk hieronder voor het recept.

Ingrediënten voor ongeveer 2 personen:
– 1 grote zoete aardappel (of 2 kleinere)
– 1 courgette
– 2 bosui
– 125 gram (1/2 bakje) champignons
– 125 gram (1/2 bakje) cherrytomaatjes
– 1/2 eetlepel olijfolie
– 200 gram (1/2 pakje) gezeefde tomaat
– 2 eetlepels kruiden (bijv. Italiaanse kruiden, oregano, dille)
– 100 gram rauwe ham
– 100 gram cottage cheese
– 50 gram geraspte 30+ kaas

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in lange dunne plakken (ong. 0,5 cm dik). Doe de plakken zoete aardappel in een pannetje met water en breng aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Haal na 3 minuten van het vuur en laat uitlekken. Was intussen de groenten. Snijd de uiteindes van de courgette eraf. Schaaf de courgette met een kaasschaaf (of snijd) in lange dunne plakken. Snijd de bosui, champignons en cherrytomaatjes. Bak de bosui en champignons even kort in een klein scheutje olijfolie, ongeveer 2-3 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg ook de cherrytomaatjes toe. Doe de gezeefde tomaat in een bakje en meng dit met de kruiden.

Nu ben je klaar om de lasagne op te bouwen. Pak een middelgrote ovenschaal en start met wat plakken zoete aardappel. Leg hierover wat courgetteplakken. Voeg vervolgens een deel van de groente (mix van champignons, bosui, tomaat) toe. Leg hierop wat rauwe ham. Herhaal vervolgens de voorgaande stappen totdat de ingrediënten op zijn, maar let op: eindig met een klein laagje tomatensaus. Verdeel de cottage cheese hier overheen en als laatste de kaas. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zoete aardappellasagne af in ongeveer 15-20 minuten. Eet smakelijk!

Bananenbrood met blauwe bessen

Vandaag zullen we je laten zien hoe je heel eenvoudig een gezond tussendoortje kan maken!

Heb je wat (over)rijpe bananen liggen en vind je dat niet meer zo lekker om op te eten? Zonde om weg te gooien natuurlijk. Rijpe bananen zijn ideaal voor het maken van bananenbrood (of bijv. bananenpannenkoekjes).

Ben je niet zo heel handig in de keuken? Dat scheelt! Dit bananenbrood is super makkelijk te maken. Hieronder lees je het volledige recept! 🍌

Ingrediënten voor 1 bananenbrood:
– 130 gram havermeel/havermout of volkorenmeel
– 3 bananen (rijpe)
– 3 eieren
– 150 gram blauwe bessen (mag ook uit de diepvries zijn)
– 1/2 mango (mag ook uit de diepvries zijn)

Benodigdheden:
– Keukenmachine (niet noodzakelijk, gebruik dan bij voorkeur meel)
– Bakblik/cakeblik
– Bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de havermout fijn (indien je geen meel hebt). Voeg vervolgens de bananen en eieren toe. Maal (of prak) tot een glad beslag. Doe het beslag in een kom en voeg de blauwe bessen en mango toe (indien uit de vriezer hoeft dit niet (volledig) te zijn ontdooid). Roer het goed door zodat het fruit goed is verdeeld door het beslag. Leg een vel bakpapier in het bakblik en giet het beslag er vervolgens in. Zet voor ongeveer 45-50 minuten in de oven. Test met een prikkertje of het bananenbrood gaar is, als het prikkertje schoon blijft is het brood gaar.

Variatietip:
Alleen blauwe bessen of alleen mango is ook een optie. Je kan ook ander fruit naar wens kiezen, i.p.v. blauwe bessen en/of mango. Bijvoorbeeld appel is ook erg lekker door het bananenbrood.

Bewaartip:
Uit het bananenbrood snijd je ongeveer 12-13 plakken. Bewaar het in een afgesloten bak. Invriezen? Laat het brood eerst volledig afkoelen en vries per plakje/portie in.

Serveertip:
Plakje bananenbrood als tussendoortjes niet voldoende? Eet het met wat kwark of yoghurt!
Is het niet zoet genoeg? Dan kan je kiezen om er iets honing overheen te doen (maakt het natuurlijk wel weer net iets ongezonder ;))