Wat moet je eten in deze corona crisis?

Helaas is het coronavirus hét gespreksonderwerp van de dag. Volgens premier Rutte zullen de meeste mensen het virus gaan krijgen. De klachten kunnen verschillen per persoon.

Naast alle RIVM adviezen m.b.t. contact, hygiene en veiligheid volgen hier enkele overige tips.

Het immuunsysteem regelt de afweer tegen virussen. Hoe hoger je weerstand, hoe beter je bestand bent tegen virussen. Je weerstand kun je verhogen door de juist leefstijl en gezonde voeding. Let op: er bestaat niet zoiets als een super weerstand! Je kunt enkel voorkomen dat je weerstand slechter is dan dat het zou moeten zijn.

Factoren die je weerstand positief kunnen beïnvloeden:
– Voldoende slaap/rust (7-8 uur per nacht!)
– Voldoende lichaamsbeweging (minstens een half uur per dag)
– Stressreductie
– Gezonde voeding

Hoe kom je deze corona epidemie zo soepel mogelijk door? In ieder geval door gezond te eten! En aangezien de meeste mensen thuis werken, is er meer tijd om een gezonde maaltijd te bereiden.
Dit zijn onze belangrijkste voedingstips m.b.t. het coronavirus.

Vitamines

Op social media gaat rond dat vitamine C suppletie zou kunnen helpen om het coronavirus te voorkomen. Dit is echter nog niet bewezen!
Wel is het natuurlijk goed om aan voldoende vitamine C te komen op een dag. Wist je dat je vitamine C status al flink gekelderd is na 1 dag? Je zult dit dus elke dag moeten aanvullen. Dit heeft namelijk een positief effect op je weerstand. Haal dit liever uit je basisvoeding dan uit supplementen.
Echte vitamine C bommetjes zijn bijvoorbeeld:
1 Kiwi – 60 mg
1 Sinaasappel – 61mg
Boerenkool (150g bereid) – 60mg
200g peultjes – 70 mg
1 Rode paprika – 120 mg
200g spruitjes – 300 mg

Naast vitamine C, bevat groente en fruit ook een heel scala aan verschillende andere vitamines, mineralen en antioxidanten. Stoffen die erg belangrijk zijn om je weerstand op peil te houden.
Zorg er dus voor dat je elke dag 2-3 stuks fruit en minimaal 300 gram groente binnen krijgt.
Neem bijvoorbeeld bij je lunch een paprika in reepjes, een omeletje met groente of een zelfgemaakte groentesoep.

Vitamine D wordt aangemaakt via je huid via de zon en is een beetje te vinden in vette vis bijvoorbeeld zalm, haring en makreel. Daarnaast is er nog wat vitamine D aan halvarine en vloeibaar bak&braad toegevoegd. In de winter en het voorjaar met beperkte zon, is de vitamine D status helaas vaak erg laag! Dagelijks zo’n 10-25 mcg (ook wel uitgedrukt in 10-25 µg of 400-1000 IU of 400-1000IE) bijslikken is tot circa mei geen slecht idee. En wekelijks een vet visje nemen uiteraard!
Vitamine D wordt beter opgenomen in samenwerking met calcium en vitamine K. Vitamine K maakt het lichaam zelf aan in de darmen, waar een goede darmflora bij helpt (zie volgende punt). Voldoende calcium is te vinden in circa 2 porties (450ml) zuivel bijvoorbeeld yoghurt of karnemelk of zuivelvervangers met toegevoegd calcium zoals sojadrink. (Let op: sommige biologische varianten bevatten geen toevoegingen van calcium, dit moet wel op de verpakking staan).

Darmflora
Andere belangrijke aandachtspunten in je voeding zijn voldoende volkorengranen zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. De volkorenvariant bevat veel meer vitaminen, mineralen en vezels dan de witte variant, en zorgen daarnaast voor een goede darmflora. Een goede darmflora heeft een positieve invloed op je weerstand.
Probeer je werkritme aan te houden, zodat je niet in de verleiding komt om te veel suikerrijke en bewerkte producten te eten. Deze kunnen juist je weerstand verlagen!

Key message: zorg voor voldoende groente en fruit, volkoren graanproducten en rust!
Wil je zelf nog actiever aan de slag gaan met gezonde voeding en wil je weten wat voor jou werkt? Plan gerust een telefonisch/Skype gesprek in, wij staan voor je klaar.
De aankomende week zullen wij extra aandacht besteden aan meer tips en inspiratie voor een gezond voedingspatroon en welzijn.

Ga door met gezonde voeding!

Het was een bijzondere dag, deze 16 maart 2020 n.a.v. de maatregelen met betrekking tot het virus.

Diverse praktijklocaties van ons waren gedwongen gesloten, maar ook andere locaties namen verantwoordelijkheden om alleen spoedgevallen te helpen. Wij hebben direct onze consulten omgezet in telefonische of Skype consulten, dit doen we immers al regelmatig en is een prima oplossing.

Fantastisch om te zien dat men allen zo sterk de noodzaak in ziet en samen dit risico te beperken. Want geef toe: Ook jij hebt vast een keer (bijvoorbeeld een paar weken geleden) gedacht dat een griepje mogelijk niet zo erg voor jouzelf zou zijn. En dat is het misschien ook niet! Maar wel misschien voor jouw buurvrouw of je vader. En dan heb jij misschien toch voor iets anders dringende zorg nodig, en zijn de ziekenhuizen overvol. Artsen die keuzes moeten maken wie ze moeten helpen. We kennen inmiddels dit verhaal, zien de gevolgen van het aantal doden en zieken oplopen en doen er ons best voor dit soort scenario’s te voorkomen.

Iedereen realiseert zich dat deze bijzondere maatregelen nu zijn zoals ze zijn, kippenvel krijg ik van deze vorm van respect. Ik ben echt enorm dankbaar dat ik vandaag nog diverse clienten met zijn of haar vragen, klachten en voeding heb mogen helpen via de wegen die moderne technologie toelaten!

Helaas en heel begrijpelijk ook veel afmeldingen gehad. Dat raakt me meer dan ik zou willen. Niet eens zozeer financieel (uiteraard wel, maar daar pas ik nog even de struisvogeltactiek toe door mijn kop in het zand te steken en te denken: dat zien we later wel), maar vooral dat in tijden van een gezondheidscrisis, er toch een hoop mensen zijn die gezonde voeding even niet als prioriteit hebben.

Nu heb ik als doelgroep overwegend sporters die topfit zijn en bijvoorbeeld even geen sportevenement hebben, dus snap ik ook heel goed dat deze noodzaak, focus of vragen even uitgesteld kunnen worden. Toch wil ik iedereen van harte oproepen: Ga door met gezonde voeding! Met of zonder begeleiding / skype consult of wat dan ook, maar zet je gezondheid op nr. 1. Blijf sporten (desnoods thuis met bijv. Fitchannel of de Funxtion-app of YouTube), slaap voldoende en ga gezond eten. Neem uiteraard alle hygiene maatregelen zeer strikt, en denk vooral niet te makkelijk: ‘Ach nu even niet…’ Maak gebruik van eventueel extra vrijgekomen tijd (bijvoorbeeld reistijd of minder werk) om voor jezelf aan jouw gezondheid te werken.

Onze Skype deur staat in ieder geval open!

De komende tijd proberen wij extra aandacht te geven aan blogs met tips over gezonde voeding en beweging.

Corona update

I.v.m. de recente ontwikkelingen, hebben wij als praktijk besloten de situatie van dag tot dag te bekijken. Mensen gezond houden d.m.v. goede voeding is onze voornaamste doelstelling, dat gaat zeker door. Die boodschap kunnen wij ook telefonisch of per Skype overbrengen. Wij zullen alle clienten individueel contacten over ons beleid. Onze praktijklocaties sportschool Trifora en Crossfit074 zijn gesloten t/m 6 april.

Voedingconditie nu ook in Hengelo bij CrossFit 074 – Thales

Per februari 2020 is praktijk Voedingconditie ook te vinden bij CrossFit 074, aan de Haaksbergerstraat 59 te Hengelo.

Voedingconditie is dé praktijk voor een persoonlijk, wetenschappenlijk voedingsplan afgestemd op jouw behoefte, maar vooral ook hand in hand met jouw sport. Een van de eerste locaties waarmee praktijk Voedingconditie samen heeft gewerkt was CrossFit Almelo, om voeding, prestaties en optimale lichaamssamenstelling te laten aansluiten op deze prachtige intensieve sport. Inmiddels is deze samenwerking door een verhuizing naar het buitenland van de eigenaar bij CrossFit Almelo opgehouden, maar graag maken wij als praktijk een doorstart met collega-box CrossFit 074 gelegen op het bedrijfsterein van Thales in Hengelo.

Marc Hopster & Anouk Groenhuijsen zijn geen onbekenden voor praktijk Voedingconditie en werd al een langere tijd intensief mee samengewerkt. Nu we op 1 locatie zitten, kan dit contact alleen nog maar geoptimaliseerd worden! Niet alleen voor CrossFit leden, of medewerkers van Thales, maar ook voor elke andere geinteresseerde uit de omgeving!  Meer informatie over deze locatie nodig? Kijk dan op https://www.crossfit074.nl/

Geen contract bij Caresq

OPGELET!

Allereerst blijft u van harte welkom, ongeacht uw verzekering bij praktijk Voedingconditie.

Voor het eerst sinds het bestaan van praktijk Voedingconditie, is er besloten geen contract te tekenen met verzekeraar Caresq. Caresq vertegenwoordigt de zorginkoop voor iptiQ, die risicodrager is voor Promovendum, National Academic, Besured en Eucare.

Zie ook: https://www.zorgwijzer.nl/faq/welke-zorgverzekeraars-zijn-er?fbclid=IwAR1-JI2ApT1yeElWAg_Cri2iBV1ntQz89z9EWvGtBBx8zn7mosUcuafGXD4

Wij kiezen er bewust voor dit jaar geen contract af te sluiten met deze zorgverzekeraars. Er is op dit moment een te groot verschil tussen wat deze zorgverzekeraars bieden en wat praktijk Voedingconditie een redelijke en kostendekkende vergoeding is om goede kwaliteit van zorg te kunnen leveren.

Heeft u een van bovenstaande verzekeringen afgesloten?

Dan ontvangt u een nota van ons conform ons eigen tarief van €75,- per uur (18,75 per kwartier) die bij het consult middels pin of betaalverzoek voldaan kan worden. De nota kunt u indienen bij uw verzekeraar en dan betaalt deze een deel van het gefactureerde bedrag terug. Hoeveel dit is verschilt is afhankelijk per zorgverzekeraar, informeert u hier zelf naar bij u verzekering.

U bent uiteraard vrij om een andere zorgverlener (praktijk) te kiezen, die wel gecontracteerd is. Op https://dietistintwente.nl/ vind u andere praktijken in de buurt, die mogelijk wel gecontracteerd zijn. Indien nodig kunnen wij u helpen met een overdracht.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande bericht nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met info@voedingconditie.nl.

Een volledig plantaardig voedingspatroon, kan dat?

Onlangs kreeg ik de vraag of ik wel eens vragen ontving over een volledig plantaardig voedingspatroon en of ik daar wel eens iets mee doe.

Leuke vraag! In een tijd waarin termen als vegetarisch, vegan (veganistisch), flexetarisch  en plantaardig helemaal hip en hot zijn, kan ik dan ook volmondig deze vraag met ‘Ja’ beantwoorden.

Ja, die vraag krijg ik zeker! En ja, dan ‘doe’ ik daar wat mee.

Wat is de werkwijze van de diëtist bij een plantaardig voedingspatroon?

Als de wens vanuit de cliënt wordt benoemd dat hij of zij graag plantaardig wil eten, ga ik als volgt te werk:

Mijn eerste vraag is altijd: wat is de achterliggende filosofie/beweegreden?

Is volledig plantaardig eten gezonder?

Soms speelt bijvoorbeeld het idee dat volledig plantaardig eten veel gezonder is.  In dat geval het zaak feiten helder te benoemen: een grotendeels plantaardig voedingspatroon is absoluut gezonder dan een ‘gemiddeld’ voedingspatroon. Gemiddeld genomen eten wij Nederlanders te weinig groente, fruit, noten, bonen en peulvruchten. Niet alleen zou het verhogen van deze plantaardige producten in de voeding zorgen beter voor diverse vitamines, mineralen, minder verzadigd vet en meer vezels, maar ook de ‘voedselprint’ (milieubelasting) is aanzienlijk minder. Goed om daar bewust van te zijn, zodat je kunt zorgen voor verandering!

Let op: ik gebruik bewust het woordje grotendeels. een volledig plantaardig voedingspatroon is dat vaak niet. Het wordt dan aanzienlijk lastiger om voldoende B12, ijzer en een hoogwaardige eiwitkwaliteit te behalen. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Niets is onmogelijk: bijvoorbeeld middels suppletie kan altijd aangevuld worden. De vraag is dan vervolgens of dat wenselijk en haalbaar is.

Is volledig plantaardig eten beter voor het milieu?

Het kan zijn dat milieu en klimaat een rol spelen in je keuze voor een plantaardig voedingspatroon. Zoals net al is genoemd, is de milieubelasting van plantaardige voedingsmiddelen gemiddeld genomen aanzienlijk lager dan van dierlijke producten. Vlees en zuivelproducten bijvoorbeeld komen grotendeels van koeien en deze koeien zorgen voor een aanzienlijke methaan uitstoot.  Er wordt bij het klimaat niet altijd stilgestaan bij overige invloeden, en dat is soms ook ontzettend lastig te herleiden. Denk bijvoorbeeld aan transport kosten: komt jouw avocado uit Costa Rica of Jackfruit uit Azië? Dan is daar ook de nodige CO2 uitstoot geweest voor het transport. Lokale teelt is daarin uiteraard toe te juichen. De vraag is of dat voor dit soort producten kan, hoewel er steeds meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan ‘voedselflats’  die bijvoorbeeld in een stad gebouwd kunnen worden, waarin diverse lagen op een klein oppervlakte kunnen worden verbouwd. Het hele jaar door leveren deze voedselflats kwalitatief goede producten, zonder pesticiden en met aanzienlijk minder water verbruik.

Wat zijn de alternatieven op volledig plantaardig eten?

Mijn vraag is dan vervolgens: Is er ook wel eens stilgestaan bij alternatieven? Bijvoorbeeld meer insecten eten? Of niet volledig, maar grotendeels plantaardig eten. En dit vervolgens bijvoorbeeld aanvullen met een beetje vlees, vis en zuivel.

En wat is het verschil tussen milieu en dierenwelzijn? Is de vis van een duurzame vangst? Een plofkip is voor het milieu minder belastend dan een biologische scharrelkip, maar de vraag is of je dat in jouw voedingspatroon wil. En waar komt deze scharrelkip vandaan? Ook hierbij is een lokale afname uiteraard toe te juichen.

Wat is het advies van de diëtist?

Belangrijk om daarbij te onthouden: Als expert en dienstdoende adviseur (sportdiëtist), vind ik niet zoveel. Dat wil zeggen: Ik luister naar de wens en gewoontes van de cliënt, weet wat de consensus in de wetenschap is wat bewezen invloed heeft op gezondheid/prestaties en vervolgens vertaal ik dit in een praktisch advies: Hoe kan ik het beste van wensen, gewoontes, wetenschap vormen tot een gewenst, duurzaam en gezond voedingspatroon? En hoe kan ik het beste coachen op deze gedrags/keuze verandering?

Dus afhankelijk van de antwoorden op bovenstaande vragen wordt er bijv. een volledig of gedeeltelijk voedingspatroon opgesteld met zo nodig aanvullende suppletie en bijbehorende coaching.

Voor en nadelen van het ketodieet

Onlangs vroeg iemand mij hoe ik over het keto-dieet dacht. Die vraag krijg ik vaker in de praktijk, dus reden genoeg hier mijn antwoord met jullie te delen!

De kunst van het diëten

Even allereerst: volgens mij werken alle diëten met als doel afvallen per definitie zolang je ze volhoudt, en hoe gezond of ongezond het dieet ook is, het gewichtsverlies dat het resultaat ervan is zal per definitie een grotere gezondheidswinst zijn dan eventueel andere nadelige effecten. Uitzonderingen daargelaten.

Het keto-dieet is daar dus 1 ding van: door koolhydraten achterwege te laten pas je een truckje toe, waardoor er sowieso vaak al sprake is van calorie-restrictie en het bovendien een vrij ‘makkelijke’ regel is: het is duidelijk wat je wel/niet kan/mag doen.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door onvoldoende koolhydraten dwing je het lichaam extra vetten, maar zeker ook eiwitten te verbruiken. Je zult dus ook een grotere spierafbraak hebben (hoewel dat gedeeltelijk weer wordt beschermd door extra eiwitten uit voeding), dat is jammer voor sportieve prestaties.

Je zult ook een iets grotere vetafbraak hebben, maar er ontstaat dan ook de zogenaamde ‘ketoacidose/ketogenen/ketonlichamen’. Dat zijn ‘wannabee’ koolhydraten om de hersenen nog te kunnen laten functioneren (die functioneren normaal alleen op glucose, een vorm van koolhydraten, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat je direct zal te komen overlijden doordat je hersenen stoppen omdat je geen koolhydraten meer neemt). Die ketogenen ruiken vrij sterk naar ammoniak, met name zweet en adem is behoorlijk sterk aanwezig (vind ik zelf ook een nadeel). Voor de nieren is het niet heel gezond dit een heel lange tijd te doen, maar nogmaals: het gezondheidseffect van afvallen is waarschijnlijk voordeliger.

Keto-geen dieet en sport

Omdat je geen koolhydraten meer tot je beschikking hebt en dit de belangrijkste en snelste bron van energie is bij een hoge hartslag en weinig zuurstof, zal intensief sporten minder goed gaan en je per intensief sport uur minder calorieën verbranden, dus ook minder spieropbouwstimulans en meer spierafbraak hebben.

Volhouden, gaat dat lukken?

En zoals bij elk dieet: dit zul je vervolgens ook de rest van je leven moeten blijven volhouden. Er bestaat niet zoiets als dit even tijdelijk doen en daarna weer teruggaan naar het oude patroon. In de praktijk zie ik vaak dat het zelfs wel lijkt of men extra gevoelig op koolhydraten reageert (= niet wetenschappelijk onderbouwd), maar dat men wel bijvoorbeeld de wat ongezondere dingen van het keto-dieet onthoudt (veel kaas, vlees, vet, ook niet echt duurzaam trouwens). Terwijl oude gewoontes, bijvoorbeeld het opgegroeid zijn met een boterham of pasta weer langzaam terugkomen. Wat sneller resulteert in een (plotseling) grote gewichtstoename.

Dus het keto-dieet actief adviseren?

Zelf geloof ik in duurzame voedingsadviezen die op langer termijn écht bijdragen aan de gezondheid, met voldoende evidentie van studies die dit ook keer op keer laten zien. Bijvoorbeeld voldoende vezels in het voedingspatroon, beperkt rood/bewerkt vlees (tot 500g in totaal per week), dagelijks >250g groente, 2 stuks fruit, lepel noten en dan in de hoeveelheden die aansluiten op iemands beweegpatroon en doelstelling en in productkeuzes die aansluiten op iemands voorkeuren/verleden. En ja, soms valt dat heel goed te combineren zodat het voedingsadvies best ‘ketogeen’ is, dus vrij koolhydraatbeperkt. Bijvoorbeeld als er sprake is van een sterke insulineresistentie.

Heeft iemand de wens het keto-dieet te volgen?

Een wens komt voor /heeft te maken met motivatie, dus als die wens/motivatie er is dan zou ik zeker daarin mee willen denken! Net zoals het gebruik maken van shakes (bijvoorbeeld peroperatief bij het hebben van een grote tijdsdruk) of bepaalde producten: Het is misschien niet een standaard keuze, maar in alle gevallen zou ik willen meedenken om het patroon zo gezond en duurzaam mogelijk te maken en alles in overleg.

In onze praktijk zul je niet de eerste zijn die goede resultaten boekt met te beginnen met bijvoorbeeld het keto-dieet op de zo gezondst mogelijke manier: veel vis, avocado, noten, groente, kwark met extra zemelen en juist beperkt bewerkt vlees en vlees dat rijk is aan verzadigde vetten en vanuit die motivatie met de goede resultaten ook weer een geleidelijke opbouw te maken naar het meest wenselijke voedingspatroon.

In mijn ogen is een goede diëtist iemand die kwaliteit levert door mee te denken, inspeelt op de wens van de cliënt, creatief naar oplossing zoekt, maar vooral gezondheid vooropstelt zowel preventief als bij ziektebeelden. Alles om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk een zo gezond mogelijk voedingspatroon hebt dat echt (duurzaam) bij je past.

Tekenen bij het kruisje

Het is weer september en dat betekent dat vele contracten van diverse zorgverzekeraars binnendruppelen voor de volgende jaren. Elk jaar is dit weer voor mijzelf, maar met mij ook voor vele andere paramedici, een grote strijd. En dan bedoel ik nog niet eens de strijd met de betreffende zorgverzekeraar, want dat is bij voorbaat al verliezen: het is niet dat zij door een bezwaarschrift van mij, de voorwaarden van hen gaan veranderen. Maar alleen al de totale strijd van de positie van onmacht waarin je lijkt te verkeren.

Het gaat als volgt: Er komt een contract binnen waarin allerlei eisen zijn verwerkt.

Je moet rolstoel toegankelijk zijn, een x aantal dagdelen beschikbaar zijn voor spreekuren, in het geval van ziekte moet vervanging klaar staan, je moet aangesloten zijn bij een beroepsvereniging, ingeschreven staan bij het Kwaliteitsregister etc. etc. die lijst is nogal lang en gaat maar door. De laatste jaren wordt er in deze contracten ook gesproken over PREM: een vragenlijst waarin de kwaliteit van je dienstverlening wordt gevraagd bij jouw cliënten. Enkele zorgverzekeraars, bijvoorbeeld CZ, eisten dat wij diëtisten dit gaan invoeren in onze praktijk en vervolgens ten minste uitzetten bij 30% van onze cliënten. Dan wordt er onderaan het contract een tarief genoemd dat de zorgverzekeraar gaat vergoeden als jij akkoord gaat met al deze eisen. In het geval van CZ: €61,40 per uur in 2020, maar wacht: heel gul breiden ze dit uit tot €63,30 in 2022.’

Kun je hier over onderhandelen? Absoluut niet, het is tekenen ja of nee.

Ga je tekenen bij het kruisje? Dan ga je akkoord met deze eisen. Teken je niet? Prima, geen contract. Komen cliënten van CZ wel naar je toe, dan moet jij ze een rekening sturen en kunnen ze die misschien tegen 60-75% vergoeding zelf moeten indienen bij de verzekeraar. Er zijn nog genoeg andere praktijken in de buurt die wel tekenen, en zo niet: dan de grote thuiszorgorganisatie wel, want die kunnen zich het risico niet permitteren klandizie mis te lopen. De ‘dekkingsgraad’ (hoeveel diëtisten er in de buurt zitten) als je niet tekent, is nog altijd groot genoeg in de ogen van de zorgverzekeraar, dus dit maakt voor hen geen verschil.

Samen met andere praktijken samen te besluiten niet te tekenen? Ho ho dat gaat zomaar niet! Dat is kartelvorming en strafbaar volgens de Nederlandse wet! 

Mede-foodie Everdien van der Leek was dit zo zat, dat zij afgelopen jaar het initiatief Red de Diëtist oprichtte, een actiegroep om toch echt eens goed kenbaar te maken dat wij diëtisten in deze machteloze strijd nou eindelijk eens moeten worden gehoord.

Het resultaat van CZ: er vindt voor het eerst sinds 12 jaar een tariefverhoging plaats! Dit was namelijk elk jaar €58,60 per uur (van 2007 t/m 2011 met 4 uur vergoeding uit het basispakket en nog geen eigen risico, in 2012 is het uit het basispakket gehaald en van 2013 t/m heden teruggekeerd met 3 uur vergoeding uit het basispakket en een steeds hoger wordend eigen risico) dus geeft een positieve insteek in mijn ogen.

We weten natuurlijk eigenlijk ook wel dat jaar in, jaar uit, gelijke tarieven hanteren gelijk staat aan verlaging, want een normale inflatie wordt hierin niet berekend, terwijl scholing, huur, materiaal, promotie, zelfs de eigen beroepsvereniging, personeelskosten e.d. elk jaar duurder worden.

 

Afgelopen jaar was de inflatie zo’n 2,5%, de ‘verhoging’ 1,6%.

De tariefsverhoging uit deze zorgovereenkomst van CZ is voor het eerste jaar zo’n 1,6%, daarna 1,3%. Nog steeds is er dus in feite onder aan de streep sprake van verlaging conform marktwaarde!

Wellicht heeft CZ de uitspraak van minister Hugo de Jonge ‘Je werkt in de zorg om te dienen, niet te verdienen’ iets te letterlijk genomen. Ook in het interview van Nieuws voor diëtisten lees ik de uitspraak: ‘Dit is kostendekkend voor de paramedische praktijk’.

Volgens mij gaat hier iets mis: het lijkt even zo dat paramedici hier worden afgeschilderd als zijnde inhalige geldwolven? 

Terwijl deze mensen niets anders doen dan hun passie om mensen een stukje gezonder te maken uit te dragen. Dan heb ik het niet eens over alle duizenden voorbeelden van het besparen van dure zorgkosten door middel van een paar uurtjes per cliënt aan preventief werk: Ik noem maar even een goed voedingspatroon om darmklachten te verminderen en een dure colonoscopie bij de internist te voorkomen, of verslechtering van COPD door eiwitrijke voeding tegen te gaan of simpelweg signalementen voor rode vlaggen terug te koppelen aan de arts. Maar goed, we kunnen gerust nog even een paar jaar meer negeren dat uitgebreide kosten-baten onderzoek in 2012 al berekeningen hebben laten zien dat bijvoorbeeld voor elke euro die wordt besteed aan dieetadvisering van patiënten met overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten, netto € 14,- tot € 63,- terugkomt: € 56,- in gezondheidswinst, € 3,- aan netto besparingen op de totale zorgkosten en € 4,- als productiviteitswinst

En ja: daar hebben zij een intensieve 4-jarige hbo-studie voor gevolgd en vaak zelfs meer (zoals WO in mijn geval), en ja elke 5 jaar moeten zij zich wederom verantwoorden in het Kwaliteitsregister met de nodige bijscholingen, begeleidingsuren etc. Maar dat hebben zij er allemaal voor over, want je weet hoe dankbaar de cliënt daar weer mee is en wat daar nou eenmaal bij komt kijken.  Dan is het niet heel erg vreemd simpelweg te vragen dat hier een normale prijs tegenover staat.

Om het nog schrijnender te maken, recent kostprijsonderzoek liet het volgende zien onder diëtisten:

41 % van de respondenten heeft een pensioen geregeld;

50 % van de respondenten heeft geen AOV afgesloten;

Van een 8-urige werkdag kan gemiddeld 5,3 uur gedeclareerd worden.

Maar goed, daar heeft een zorgverzekeraar natuurlijk weinig mee te maken.

In mijn ogen is het structureel de inflatiekosten niet berekenen zeer korte termijn denken. Wat vandaag de dag bespaard wordt, zal met een paar jaar echt in groten getale terugkaatsen en dat valt niet te rijmen met een maatschappij dat zich inzet voor preventie en duurzaamheid.

Dan heb ik het nog niet over PREM gehad. 

Hoe opmerkelijk is het, dat als de zorgverzekeraar iets over de klant wil weten, wij daar kosten, maar vooral lasten van moeten dragen? En ons verantwoordelijk houden voor een belachelijk respondenten percentage? Zeg nou zelf: hoe vaak vult u enquêtes in over uw verblijf, vakantie, fysio, productaankoop etc.?

En wat verwacht u van de betrouwbaarheid van deze onderzoeken?

Persoonlijk vul ik vaak in: ‘ja, ja, ja, goed, goed, goed hopla zijn we daar ook van af’. En als een bedrijf mij al voor de zoveelste keer lastigvalt met de vraag of ik nou een keer die enquête in wil vullen, ben ik dit vaak zat en is het ‘nee, nee, nee, slecht slecht’ omdat ik geïrriteerd ben.

Laatst klaagde een cliënt van me met rugklachten over haar fysio: Voorheen toen ze nog onbeperkt fysio/40 behandelingen in haar pakket had, ging ze bijna elke week naar de fysio, liet ze haar rug even los masseren en kon ze gezellig bijkletsen. Geweldige fysiotherapeut! Jammer dat ie nu met pensioen was. Ze was nu terecht gekomen bij een jonge fysio: die had haar streng toegesproken dat ze echt in de basis aan haar houding en core-stability moest gaan werken, had haar maar kort gemasseerd en vervolgens aan het werk gezet.  Belachelijk! Nu moest ze van hem thuis ook de oefeningen doen, daarnaast proberen dagelijks haar 10.000 stappen te halen en hoefde ze pas over een paar weken weer terug te komen. Nou, ze dacht er niet aan terug te komen bij hem, misschien moest ze maar eens op zoek naar een ander. Of ik nog niet iemand wist?

Enkele weken later kwam mevrouw weer bij mij terug op spreekuur, ik vroeg haar hoe het met de rugklachten ging. Mevrouw gaf aan dat ze uiteindelijk toch maar thuis de oefeningen was gaan doen, want haar klachten werden alleen maar erger. Inmiddels ging het steeds beter, rugklachten waren bijna weg en zelfs liet mevrouw toch wel enigszins trots haar stappenteller app zien. Ze had er een nieuwe hobby van gemaakt haar stappen per dag te halen. Bovendien bleek na een meting dat mevrouw ook nog was afgevallen, want ons doel was, dus dubbele winst.

Nu vraag ik me sterk af: Wat zou mevrouw over haar vorige fysio hebben ingevuld middels PREM en wat over de nieuwe jonge fysio? En wat is beter geweest voor mevrouw? En wat voor de zorgverzekeraar?

Mijn punt is: wat voor kwaliteitswinst gaat het opleveren? 

Daar hebben wij toch al het Kwaliteitsregister voor: daar betalen we voor, we betalen voor de studies en alle extra tijd en eisen die nodig zijn hierin te blijven mogen staan. Wat voor toegevoegde waarde is PREM daadwerkelijk en waarom moet het door ons worden uitgevoerd?

CZ geeft aan PREM te hebben meegerekend in de kostprijs, maar het feit dat het huidige aanbod nog onder het huidige inflatiepercentagetarief zit staat hier haaks op! Dat is dus een behoorlijke leugen!

 

Uiteraard snap ik het dilemma dat enerzijds zorgverleners een fair tarief willen, en anderzijds men niet meer wil betalen voor de zorg.

Zelf gebruik ik niet of nauwelijks zorg, en baal ik er natuurlijk van als ik dan ook nog mijn eigen risico moet betalen indien ik wel iets nodig heb. Dus inderdaad ik sta net zo goed aan de consumentenkant waarbij ik zelf niet graag de premie zie stijgen.

Echter ben ik ervan overtuigd (en dat is ook meermaals bewezen) dat juist in deze preventieve sector de kosten nihil zijn t.o.v. de kosten die bespaart kunnen worden, dus die redenatie gaat al niet op. Daarnaast lijkt het me sterk dat die 3 uur uit het basispakket, waar velen ook nog met het eigen risico te maken hebben, de grootste kosten zijn uit het totale zorgbudget.

Kortom CZ, maar ook alle andere zorgverzekeraar die ook maar enigszins met een vergelijkbaar ‘aanbod’ komen: Ik vraag u echt oprecht uw prijs te herzien en hier ook een eerlijke onderhandeling van te maken in plaats van een eenzijdig aanbod die ‘getekend kan worden bij het kruisje’.

Welkom Milou Veldhuis

Sommige hebben misschien al kennis gemaakt met dit frisse gezicht: per september hebben wij namens praktijk Voedingconditie Milou Veldhuis mogen verwelkomen als sportdietiste! Milou gaat vooral de locaties Enschede Trifora, Enschede UT Topvorm en Almelo Vissedijk Therepiecentrum Twente waarnemen. Milou heeft als sportdietiste intensief gewerkt aan het project ISkate en heeft zich o.a. ingezet tijdens de begeleiding van trainingskampen van deze schaatstalenten. Daarnaast heeft ze zelf ook nog eens gehandbald op hoog niveau én heeft ze een achtergrond in projectmanager bij Huuskes(voedingsleverancier voor gezondheidszorg), iets wat erg goed van pas komt in het gericht adviseren op diverse dieetwensen rondom ziektebeelden. De ideale combinatie dus voor onze praktijk. Welkom Milou en veel succes en werkplezier.

Eet als een atleet review – Duits

 

Al eerder schreven wij dat het boek Eet als een Atleet reeds vertaald is in het Duits. Daar zijn we erg trots op!

Maar nog leuker: reacties van Duitse lezers!

Zimo Tam is niet alleen good-looking, maar zelf ook atleet, personal trainer, studeerde sportwetenschappen aan de universiteit van Keulen én is auteur voor diverse online magazines. En hoe gaaf is het om uitgerekend van dit talent een superleuke bookreview te krijgen.

Weliswaar in het duits, maar hier kun je ‘m lezen!

Benieuwd naar het boek? Zowel in het Nederlands als Duits kun je ‘m hier bestellen.