Vandaag is het Nationale Poepdag! Met deze blog gaan we in op de darmgezondheid en een goede stoelgang. Daarbij vertellen we je wat je vooral wel of juist niet moet doen op het gebied van voeding en leefstijl om je darmgezondheid en een goede stoelgang te stimuleren.
De darmen zijn een essentieel onderdeel binnen de spijsvertering. Naast dat de darmen zorgen voor verdere vertering/afbraak van voedingsstoffen die dienen als brandstof of bouwstof voor het lichaam, zorgt het ook voor de uitscheiding van afvalstoffen in de vorm van ontlasting. Een goede darmgezondheid zorgt voor een goede stoelgang.
Je kunt je darmgezondheid bevorderen door een gezonde voeding en leefstijl. Voeding en leefstijl hebben namelijk veel invloed op de conditie van je darmen en de stoelgang. In de voeding en leefstijl zijn er drie belangrijke pijlers die van belang zijn voor een goede darmgezondheid.
Allereerst zijn voldoende vezels van groot belang! Het advies ligt er om minimaal 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen. De meeste Nederlands komen niet aan deze inname. Maar waar zitten dan vezels in? Vezels zitten voornamelijk in volkorenbrood en graanproducten (zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren ontbijtgranen, havermout, haverzemelen, et cetera). Daarnaast ook in aardappelen, peulvruchten, groente, fruit, pitten, zaden en noten. Let op dat je bij brood- en graanproducten voor volkoren kiest. Volkoren producten bevatten de meeste vezels, vitaminen en mineralen. Termen als meergranen of het type graan (bv. spelt) zeggen niet dat het volkoren is. Kies ook dan voor een volkoren meergranenbrood en voor volkoren speltbrood.
Het tweede aandachtspunt is de vochtinname. Het is belangrijk om dagelijks minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen. De vezels doen uiteindelijk ook pas goed hun werking als je ook voldoende vocht binnenkrijgt. Kies bij voorkeur voor water, thee of koffie* (zonder suiker/melk). Wat is er hiernaast nog meer mogelijk? Kijk dan eens naar onze blog over gezond drinken.
*Let op met cafeïne (zie hieronder ook het punt over cafeïne).
Niet alleen vezels en vocht, maar ook beweging is een hele belangrijke pijler. Het is van belang voor je darmgezondheid om voldoende te bewegen. Zorg eens voor minimaal 30 minuten beweging per dag. Maak bijv. eens een wandeling tijdens/na de lunch(pauze) of na het avondeten. Beweging is niet alleen goed voor je darmgezondheid, maar is ook belangrijk voor jouw gezondheid in het algemeen. Zo draagt voldoende beweging bij aan een goede mindset, is het goed voor je hart, longen en je immuunsysteem en het kan je tevens helpen bij gewichtsverlies. Genoeg redenen om voldoende te bewegen! Vraag je je af wat voor jou voldoende is? De beweegrichtlijnen die zijn vastgesteld vind je hier.
Naast dat het advies is dat vezels, vocht en beweging dus voldoende aanwezig moet zijn, zijn er ook een aantal voedingsmiddelen/producten die je beter kan mijden! Er zijn namelijk een aantal triggers die ook maag- en darmklachten kunnen veroorzaken/verergeren.
Te veel (toegevoegde) suikers en/of te veel (verzadigde) vetten. Suikers en vetten zijn een aanslag op je darmgezondheid. Je kunt er daarom maar beter voor zorgen dat deze niet te veel en te vaak voorkomen in de voeding. Veel (toegevoegde) suikers kom je vooral tegen in snoep, koek, gebak, zoet beleg, chocolade, krokante muesli/cruesli, frisdrank, ranja et cetera. Deze suikers kun je in het algeheel maar beter zoveel mogelijk mijden. Toch een keer wat zoets, maar zonder die grote berg suikers? Kies voor fruit, ongezoete muesli, halvajam of suikervrije ranja (bijv. Teisseire).
Verzadigde vetten komen vooral voor in vet vlees, vette vleeswaren, volvette kaas (48+), volle zuivelproducten, chips, veel hartige snacks, gefrituurde producten, enzovoort. Verzadigde vetten kun je mijden door mager te kiezen, bijv. magere vleeswaren (zoals kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, achterham), 20/30+ (smeer)kaas, roomkaas light, hüttenkäse, magere zuivelproducten (zoals magere yoghurt/kwark).
Wanneer je gevoelig bent voor maag- en darmklachten kan het mogelijk ook zijn dat je darmen gevoelig reageren op cafeïne (koffie), koolzuurhoudende dranken (frisdrank met prik) en/of alcoholische dranken.
Het is dus aan te raden om te zorgen voor voldoende vezels, vocht en beweging. Wanneer één of meerdere van deze punten te weinig voorkomen of er teveel triggers in de voeding voorkomen dan kan dit maag- en darmklachten veroorzaken/verergeren, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie. Deze klachten kunnen erg vervelend zijn en zelfs zeer beïnvloedend zijn voor het sociale leven.
Heb je veel last van maag- en darmklachten? Kijk je er al niet raar meer van op? Ga dan eens langs bij één van onze diëtisten! In veel gevallen is voeding de oorzaak. Wij kijken graag met je mee om jouw voeding te helpen optimaliseren en de klachten te verminderen ofwel te voorkomen. Maak via onze website snel een afspraak of bel naar 0532032143!