Recepten

Mindful de ochtend beginnen

Sinds een jaar hou ik me bezig met een gezond ochtendritueel. En niet alleen ik doe dat, maar over de hele wereld zijn er steeds meer mensen die hun ochtend bewuster aanpakken. Veel mensen snoozen, anderen springen meteen uit bed, onder de douche en haasten zich met ontbijt. Het kan anders! Als je altijd druk bent, kan een mindful ochtendritueel heel waardevol zijn.

Waarom is een gezonde ochtendroutine belangrijk? Wat je ook wilt bereiken (bijvoorbeeld productiever zijn of meer zelfliefde): het zet de toon van de dag. Een ochtend routine kan je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf, meer innerlijke rust en minder stress bieden.

Hoe kun je een ochtend routine ontwikkelen?

Vroeger bestond mijn ochtendroutine uit aankleden, opmaken, ontbijten en gaan. Je kunt je ochtendroutine verbeteren door bijvoorbeeld 1 van de volgende activiteiten te kiezen:

 • Affirmaties
 • Dankbaarheid
 • Work-out
 • Bewust ontbijten
 • Mediteren
 • Yoga
 • Thee drinken
 • Ademhalingsoefeningen

Voorbeeld van mijn ochtendroutine:

Ik begin mijn ochtend met meer aandacht en op een rustig tempo. Voor mij ziet dat er zo uit:

 • Mijn wekker gaat doordeweeks om 6.30, dan adem ik 3x goed in en uit
 • Ik pak mijn 6-minuten dagboek erbij, waarin ik 3 dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben en de intentie van die dag. Bijvoorbeeld: vandaag ga ik genieten van de kleine dingen.
 • Ik ga me wassen en kleed me aan
 • Daarna maak ik ontbijt en probeer ik dit zo mindful mogelijk te eten
 • Ik gebruik mijn telefoon alleen om mijn wekker uit te zetten, maar check mijn social media bewust pas daarna.

Ik ben heel benieuwd hoe jouw ochtendroutine eruit ziet! Voel je vrij om je verhaal met ons te delen.

Amber