Lunch inspiratie
In een eerdere blog gaven we je al wat broodbeleg inspiratie. Maar wat als je een keer zin hebt in iets anders dan je standaard bammetjes tijdens de lunch? Wij geven je tips!
Brood
Met brood kun je natuurlijk veel variëren. Je dagelijks bammetjes hoeven echt niet saai te zijn!
Zo kun je bijvoorbeeld scrambled egg maken voor bij je brood. Varieer lekker met veel verschillende soorten groenten zoals taugé, wortel, paksoi, champignons, et cetera. Ook een handige manier om je restjes groenten op te maken.
Ook het roosteren van je brood of een tosti maken is een prima manier om je lunch wat specialer te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een tosti met kip, kaas en tomaat!
En wat dacht je van gezonde wentelteefjes? Het recept vind je hier!
Crackers
Als alternatief voor brood kun je ook kiezen voor crackers. Of bijvoorbeeld brood en crackers combineren. Er zijn verschillende soorten crackers te koop. Kies bij voorkeur voor volkorencrackers, deze bevatten de meeste vezels. Dit zijn niet altijd de crackers met de meeste pitjes! Check het etiket of het belangrijkste ingrediënt volkorenmeel is, dan weet je zeker dat je de goede hebt.
Beleg de crackers met tips uit onze inspiratielijst, die je hier vindt.
Wrap
Wel eens gehoord van een wrappizza? Deze overheerlijke pizza variant kun je zo gezond (of ongezond) maken als je zelf wilt! Zorg voor een volkorenwrap, tomatenpuree, Italiaanse kruiden en toppings naar keuze. Denk aan champignons, paprika, spinazie en wat plakjes mozzarella. 5 minuutjes afbakken in de oven en je hebt een heerlijke lunch.
Een koude volkorenwrap kun je ook vullen met beleg naar keuze. Denk bijvoorbeeld eens aan zuivelspread met kruiden, plakjes kipfilet, sla en wat gebakken champignons. Aluminium folie eromheen en je neemt hem makkelijk mee naar je werk.
Groente
Probeer je lunch altijd aan te vullen met extra groente. Elke dag 250g groente (bereid) is de richtlijn, maar eigenlijk geldt, hoe meer hoe beter! Een makkelijke manier is bijvoorbeeld een soepje maken. Dit kun je doen van eigenlijk alle soorten groente die je nog hebt liggen. Fruit een uitje en knoflook in de pan, voeg groente naar keuze toe (denk aan courgette, paprika, broccoli, bloemkool, tomaat, of gewoon een zak soepgroente) water en kruiden (of eventueel een bouillonblokje met minder zout) en pureren maar!
Salade
Ook een salade is een lekkere optie om wat meer groente binnen te krijgen. Kies je voor alleen wat rauwkost, zoals sla, paprika, komkommer en tomaat? Dan kun je deze lekker als extra groente bij bijvoorbeeld je brood eten. Vul je je salade met wat eiwit zoals cottage cheese, peulvruchten, kip, ei of vis, en voeg je nog wat granen toe zoals bulgur of zilvervliesrijst? Dan heb je een vullende maaltijdsalade.
Zuivel
Op sommige dagen heb je gewoon geen zin om veel moeite te doen.. Zuivel kan dan een uitkomst zijn! Denk aan (soja) kwark met een handje ongezouten noten en wat fruit naar keuze. Milou schreef al eerder over haar favoriete ontbijtje, die kun je natuurlijk ook gewoon als lunch nemen! Zuivel levert je veel eiwit (Hello spiermassa!), waardoor ook veel verzadiging. Win-win!
Eiwitrijke wafels
Ook deze eiwitrijke wafels zijn een lekkere variatie optie. Maak eventueel wat extra voor in de vriezer.
Sushibowl
Minimaal één keer per week vette vis, zorgt ervoor dat je je omega 3 vetzuren zoals EPA en DHA binnenkrijgt. Deze sushibowl is overheerlijk, maar levert je ook nog eens je portie visvetzuren. Eet smakelijk!