Blogs

Koffie en sporten: goed of slecht?

Koffie is voor veel mensen onmisbaar en er heerst veel onduidelijkheid over de combinatie koffie en sporten. Maar als je veel sport is het absoluut niet erg om af en toe te genieten van een kopje koffie! De vuistregel is: geniet met mate.

Een kop koffie zorgt ervoor dat je je beter kan focussen tijdens de training en het heeft een positief effect op je bloedcirculatie. Een betere bloedcirculatie zorgt voor meer zuurstof. Wanneer je een uur voordat je intensief gaat sporten ongeveer 2 kopjes koffie drinkt (200 – 300 mg cafeïne), verbrandt je lichaam meer vet en minder van je suikervoorraad. Je suikervoorraad bestaat uit glycogeen en dit is een belangrijke energiebron tijdens het sporten.

Zolang je de grens bij 3 koppen koffie per dag legt, is er niks aan de hand. Let op: iedereen reageert anders op cafeïne. Het gebruik van teveel cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen en een hogere bloeddruk.

Dus: drink koffie met mate. Maar let op: natuurlijk moet je altijd water en eventueel sportdrank blijven drinken voor, tijdens en na je workout!