Blogs Sportvoeding

Kersensap als hersteldrankje voor topatleten?

De populariteit van kersensap als een hersteldrankje onder topatleten is de laatste tijd sterk toegenomen, helemaal door het verhaal van wielrenner Jonas Vingegaard. Hij dronk na slopende etappes in de Tour de France regelmatige een halve liter kersensap. Maar wat maakt dit sap zo speciaal?

Het perfecte hersteldrankje?

Kersen bevatten een stof genaamd anthocyanine, tevens aanwezig in voedingsmiddelen zoals blauwe bes en rode kool. Deze stof bevat antioxidanten, die kunnen bijdragen aan sneller spierherstel, de afname van spierpijn en het verkleinen van de kans op blessures. Dit vertaald zich uiteindelijk naar een versnel herstel en verbeterde prestaties iets wat van cruciaal belang is voor atleten die snel weer op hun best moeten zijn, zoals tijdens de Tour de France.

Rijk aan voedingsstoffen

Kersen zijn niet alleen rijk aan anthocyanine, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine A. Ook bevat het een hoog gehalte aan vitamine C, namelijk 40% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Maar let op: er zijn verschillende soorten kersen. De hoogste concentratie anthocyanine en vitamine A vind je in zure kersen, zoals de Morel-kers. Dit zijn helaas niet de lekkere zoeten kersen die je in het kersensap van de supermarkt vindt. Het is dus belangrijk om het juiste kersensap te kopen. Helaas was de oogst van de kersen erg slecht dit jaar, waardoor al het beschikbare kersensap op dit moment naar alle World Tour renners gaat. Nog even geduld hebben dus!

Beter slapen door kersen

Naast het effect op herstel bevatten de zure kersen ook melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waak ritme van ons lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt te verbeteren. Kersensap helpt de symptomen van slapeloosheid te verminderen en kan helpen met het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Conclusie

Moeten we nu allemaal kersensap gaan gebruiken na een zware training of wedstrijd? Voor sporters is kersensap wél interessant, maar er moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden. En het is belangrijk om erop te letten dat je voor de juiste kersen kiest.