Leefstijl Tips

Is teveel fruit eten slecht voor je?

Gemiddeld gezien eet de gemiddelde Nederlander te weinig fruit. Een gemiste kans want fruit levert veel goede voedingsstoffen op! Fruit bevat vezels, vitaminen (zoals vitamine C) en mineralen (bijv. kalium). Doordat fruit deze gezonde voedingsstoffen bevat heeft fruit positieve eigenschappen. Voldoende fruit eten is namelijk goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook wordt het in verband gebracht met het verlagen van het risico op diabetes type 2 en diverse soorten kanker. Naast het voorkomen van ziekten kan het eten van voldoende fruit ook de vezelinname stimuleren en daarmee darmklachten helpen te verminderen ofwel te voorkomen. Natuurlijk is hier niet alleen fruit voor nodig, maar in het algeheel een gezond voedingspatroon met voldoende functionele/essentiële voedingsstoffen.

Hoeveel fruit heb je nu dagelijks nodig? Het is aanbevolen om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Een klein stuk fruit zoals een mandarijntje of kiwi telt als een halve portie. Varieer vooral in de fruitsoorten die je lekker vindt!

Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten. Ook fruit levert energie en (van nature) fruitsuikers. Ondanks dat het dus veel gezonde voedingsstoffen levert kan je er daarom beter niet onbeperkt in eten. Zeker wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen en toch ook moet letten op wat je maximaal binnen mag/moet krijgen (energiebehoefte). Ook wanneer je diabetes hebt kan (veel) fruit negatief effect hebben op de bloedglucose en is het handig niet meer dan 2 porties te eten en/of teveel fruit tegelijk te eten.

Kom je niet aan jouw dagelijks fruitinname van 2 porties? Neem dan eens fruit als tussendoortje! Naast dat fruit een tussendoortje kan zijn heb je uiteraard ook meerdere mogelijkheden. Je kan namelijk een stuk fruit door de yoghurt/kwark doen als bijv. ontbijt/lunch/avondsnack. Verder kan je ook pap van havermout met melk maken en daar bijv. een appel in blokjes met kaneel door doen. Ook kan je wat stukjes fruit door een lunchsalade doen, denk dan bijv. aan een salade van rauwkost naar keuze met wat gerookte kipblokjes en wat blokjes mango.

Voor sporters is fruit tevens een goede koolhydraatbron. Fruit bevat snelle suikers/koolhydraten die snel door het lichaam worden opgenomen. Een banaan voor de inspanning kan een sporter daarom weer voor wat extra energie/brandstof zorgen! Dit kan tevens gelden tijdens inspanningen bij lange, intensieve duurinspanningen. Ook dan kan een stuk fruit zoals een banaan de brandstofvoorraad tijdens inspanning aanvullen.