Blogs Leefstijl Tips

Hypnotherapie als onderdeel van jouw behandeling?

Sinds een paar jaar past Titia regelmatig bij locatie Trifora en tegenwoordig ook bij locatie de Melkhal in Enschede hypnotherapie toe als onderdeel van de behandeling. Voor diegene die nu denken: huh? Laat ze mensen daar als een kip rondlopen? Of tegen hun wil in dingen uitvoeren? Wees gerust: dat is niet aan de orde!

Wat is hypnotherapie?
Wat hypnotherapie is, is lastig te omschrijven. Meemaken zegt zoveel meer! Maar ik ga een poging wagen: Door middel van hypnotherapie wordt je afgeholpen van- of verminderen je bepaalde verkeerde overtuigingen of ‘programmaatjes’. Bijvoorbeeld:
– De overtuiging dat eten iets oplost
– Dat goed voor jezelf zorgen niet lukt
– Dat alles op moet
– Dat je boos móet blijven over iets waar je geen invloed op hebt
Met hypnotherapie werk je aan een visualisatie waarin je je voorstelt hoe het wél zou moeten. Bijvoorbeeld eten laten staan, trots zijn op jezelf, gezond en fit zijn, dingen langs je neer kunnen leggen i.p.v. je laten raken waar je geen invloed op hebt. Je raakt er hierdoor in je onderbewuste van overtuigd dat dit ook écht zo is. Zo komt het er uiteindelijk in je bewuste een stuk makkelijker tot uiting, je haalt de scherpe randjes ervan af.

Enkele voorbeelden waarvoor ik hypnotherapie (met succes!) heb toegepast:
– Vroeg opstaan en direct in actie komen, in plaats van blijven snoozen
– Maat houden met snacken: 1 boterham of 1 koekje afgepast eten en durven te genieten
– Maag- darmklachten, met name sportgerelateerd: klachtenvrij de hardloopwedstrijd of training volbrengen
– Gezondere keuzes maken
– Een positievere mindset bij een laag zelfbeeld
– Rust en zelfvertrouwen in diverse situaties: spreken in groepen, autorijden etc.

Hoe pas ik hypnotherapie niet toe?
Ik ga niet graven in iemands verleden. Ik ben geen psycholoog en trauma’s kan en wil ik niet behandelen. Daar zijn talloze specialisten een heel stuk beter in! Ik pas ook geen regressiehypnotherapie toe. Ik focus me puur op het toekomstbeeld dat jij hebt hoe je wilt dat de situatie zal zijn. Juist om die reden kan hypnotherapie ook heel goed in combinatie met andere therapieën: als je bijvoorbeeld al onder behandeling bent bij een psycholoog of EMDR. Overleg dit altijd indien dit het geval is.

Ik ben een voorstander van hypnotherapie als onderdeel van leefstijl en voedingsbegeleiding. Hoewel je in 1 behandeling veelal echt fantastisch resultaat hebt, is het fijn om ook de juiste context te kennen, bijvoorbeeld door een passend voedings- of leefstijlplan. Des te beter weet je vaak ook waar je aan wilt werken.

Hoevaak pas je hypnotherapie toe?

Vaak is 1 sessie al voldoende! Ben je wat gespannen, dan kan je altijd een paar weken later het nogmaals herhalen. Soms is het fijn om ‘het gevoel nog eens op te halen/te versterken’ een tijdje later. Over het algemeen zeg ik dan ook 1 tot 3 behandelingen, maar vaker 1 dan 3!

Wil jij een afspraak plannen? Mail dan naar info@voedingconditie.nl. Tarieven kan je hier vinden: https://www.voedingconditie.nl/tarieven/