Leefstijl Recepten Tips

Gezond drinken, hoe doe je dat?

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht
Het is belangrijk om dagelijks voldoende te drinken. Minimaal 1,5-2,0 liter vocht per dag is de aanbevolen hoeveelheid. Kom jij daar aan?

Gezond drinken
Het beste is om drinken te kiezen dat geen energie (kcal) levert. Water en thee (zonder suiker/honing) zijn goede voorbeelden. Ook koffie (zonder melk/suiker) is een voorbeeld dat geen energie levert (beperk dit wel bij voorkeur tot max. 3-4 koppen per dag i.v.m. de cafeïne). Neem optioneel met mate light/zero frisdrank (bijv. Crystal Clear) of suikervrije ranja (bijv. Teisseire of Slimpie). Vermijd bij voorkeur de frisdranken, ranja, energiedrank, vruchtensappen en alcoholische dranken. Deze leveren veel onnodige calorieën en snelle suikers. Het zijn loze calorieën gezien ze verder ook geen functionele voedingsstoffen leveren. Kortom, de beste keuzes zijn/blijven water, thee of koffie (zonder melk/suiker).

Vruchtensappen niet gezond?
Ondanks dat vruchtensappen wellicht gezond doen lijken leveren vruchtensappen veel fruitsuikers. Dit geldt ook wanneer je versgeperste vruchtensap maakt. Je hebt namelijk al gauw 3-4 sinaasappels nodig voor een glaasje (verse) sinaasappelsap. Vruchtensappen leveren dus veel fruitsuikers en hierom is dat zeker niet aan te raden. Fruit kan je daarom veel beter eten (2 porties/200 gram per dag) dan drinken!

Tips
Wil jij graag een reminder om voldoende te drinken? Hier lees je een review over 5 verschillende waterdrinkapps. Zo krijg je bijvoorbeeld steeds een reminder om voldoende te drinken. Maar wat drink je dan? Water en thee zijn dus een aanrader, maar hoe kunnen we dat nu nog wat smaakvoller maken zonder dat het direct ongezond hoeft te worden? Neem water (of thee) met een smaakje! Zet een grote drinkfles of karaf in de koelkast en laat het lekker een nachtje in het water trekken. Hieronder vind je een aantal lekkere combinaties:

  • Munt & citroen
  • Framboos
  • Limoen & bosbessen
  • Tijm & citroen
  • Rozemarijn & kaneel
  • Verse munt of gember thee

Sporters en vochtverlies
In de aanbevolen hoeveelheid is geen rekening gehouden met extra vochtverlies. Je kunt extra vocht verliezen door bijv. zweten tijdens het sporten of door de warmte. Wanneer je dus gaat sporten is het belangrijk om aanvullend de vochtbalans goed op peil te houden. Vochtverlies kan namelijk leiden tot prestatieverlies. Vanaf 2% vochtverlies kan dit al effect hebben op de prestatie. Denk hierbij aan een verminderd concentratievermogen, verminderde coördinatie of verminderd duurvermogen. Duursporters hebben hier in het algemeen meer/sneller mee te maken dan krachtsporters, maar desalniettemin blijft het voor iedere sporter van groot belang de vochtbalans op peil te houden voor, tijdens en na de inspanning.

 

Wil je weten hoeveel vocht jij moet aanvullen tijdens inspanning? Vraag dan gerust advies van de sportdietist. Klik hier voor het maken van een afspraak.