Genieten van een gezonde Barbecue
De barbecuetijd is al een tijdje aangebroken, en dat betekent gezelligheid, lekker eten, en vaak net iets meer eten dan normaal. Wanneer je bezig bent met gezonde voeding, kan dit een hele uitdaging zijn. Gelukkig is een gezonde barbecue ook mogelijk en zijn er heel veel mogelijkheden om alsnog te kunnen genieten. Hieronder een aantal tips om een gezonde bbq net zo lekker te maken.
1. Laat het stokbrood (zoveel mogelijk) staan; voordat de barbecue begint, is het stokbrood vaak al bijna op. Vooral met een flinke laag kruidenboter erop, kan dit aardig aantikken in calorieën en verzadigt het nauwelijks, waardoor je er snel te veel van eet. Probeer daarom niet te veel stokbrood te eten voordat je aan de barbecue begint. Wil je toch wat broodjes? Kies dan voor volkoren stokbrood. Ook lekker: krieltjes in een ovenschaal op de barbecue.
2. Kies voor magere vlees-en vissoorten; kip, biefstuk, entrecote, tartaar of ossenhaas zijn magere vleessoorten en bevatten relatief weinig vet. Ook lekker is een witvisje. Een stukje zalm of tonijn zijn dan wel vette vissoorten, maar zitten vol goede vetzuren en oliën.
3. Neem groenten en fruit mee voor op de grill; zet wat lekkere groenten en fruit op een spies en grill deze op de barbecue. Denk aan gegrilde champignons, tomaat, aubergine of ananas. Gezond, lekker en een fijne afwisseling. Kijk eens naar deze groentespiesjes: https://www.24kitchen.nl/recepten/groentespiesjes of de mexicaanse courgette bootjes (https://www.voedingconditie.nl/mexicaanse-courgette-bootjes/)
4. Maak een verfrissende salade in plaats van een kant-en-klare huzarensalade; verse salades zijn een geweldige manier om je maaltijd op te frissen. Vermijd kant-en-klare salades die vaak vol zitten met vetrijke toevoegingen. Maak bijvoorbeeld een salade met komkommer, tomaat, paprika, sla en een zelfgemaakte yoghurt-dressing. Of bekijk nog eens de zomerse venkelsalade van de website en voeg de zalm die op de barbecue gegrild is toe (https://www.voedingconditie.nl/zomerse-venkelsalade-met-zalm/).
5. Zelfgemaakte sausjes; kant-en klare sausjes zitten vaak vol suikers en vetten. Maak je sausjes zelf, zoals hummus, pesto of een heerlijke salsa. Kijk ook eens naar deze tzatziki: https://www.leukerecepten.nl/recepten/tzatziki-saus/
6. Drankjes; vermijd waar het kan alcohol en suikerhoudende dranken. Dit scheelt een hoop calorieën. Wil je toch een fancy drankje? Probeer dan een fruitwater. Hier vind je wat ideeën: https://familieoverdekook.nl/water-met-fruit-maken-5-x-fruitwater-met-citrus/ of maak de alcoholvrije scroppino (https://www.voedingconditie.nl/alcoholvrije-scroppino/).
7. Dessert; vaak hoort er bij een barbecue ook een toetje. Wil je afsluiten met een toetje/ijsje? Skip dan de magnum of cornetto, maar kies voor een waterijsje. Dat scheelt weer wat calorieën! Kijk eens naar deze suikervrije varianten: https://www.jumbo.com/producten/slimpie-waterijsjes-10-x-40ml-157574ZK of https://www.jumbo.com/producten/candyman-suikervrije-vrieslollies-15-x-40ml-500593ZK
Houd de porties onder controle. Neem een kleiner bord en schep eerst de groentes/salade op voordat je het vlees en eventueel wat stokbrood pakt. Dit helpt om je bord gezonder en gebalanceerd te houden.
Met deze tips kan je volop genieten van de barbecue zonder je zorgen te maken over je doelen. Een gezonde barbecue kan net zo lekker zijn, dus probeer het eens uit en geniet van een zomer vol heerlijke en verantwoorde maaltijden!
Eetsmakelijk!