Blogs Sportvoeding

Eiwitinname voor duursporters

Het is algemeen bekend dat voldoende eiwitinname erg belangrijk is bij krachtsport. Maar is eiwitinname ook belangrijk voor duursporters?

Er zijn verschillende richtlijnen voor de dagelijkse eiwitbehoefte per type sport. Volgens het internationaal olympisch comité (IOC) geldt een dagelijkse behoefte van 1.2-1.7 g/kg lichaamsgewicht voor sporters. Waarbij de ondergrens geldt voor duursporters en de bovengrens voor krachtsporters. Eiwitsuppletie is niet nodig voor duursporters, omdat de noodzakelijke hoeveelheid eiwitten te verkrijgen zijn uit een adequate voeding.

Op dit moment is bijvoorbeeld de Vuelta bezig. Wielrenners in dit evenement koersen voor 3-7 uur per dag, waarbij het vaak lastig is om de energie balans te behouden. Deze atleten eten erg veel. Door de hogere voedsel inname stijgt ook automatisch de eiwitinname omdat de meeste producten wel wat eiwitten bevatten. Het is namelijk bewezen dat er een lineaire relatie is tussen energie inname en eiwitinname. Dus wanneer je je energie-inname verhoogt, verhoog je automatisch ook je eiwitinname! Conclusie: wanneer je energie-inname voldoende is als duursporter, krijg je vaak ook al voldoende eiwitten binnen en hoef je geen supplement te gebruiken.

Wat is dan het effect van eiwitinname op je sportprestatie als duursporter?

Recent is er een studie uitgekomen van de Universiteit van Maastricht, waar ze hebben onderzocht wat het effect is van eiwitinname voor het slapen bij duursporters. Deze studie liet zien dat de eiwitsynthese toenam, en dat dit gepaard gaat met een toename in VO2max.

Zorg er dus voor dat je eiwitinname voldoende is!