Blogs

Eet jij voldoende groente?

Hoeveel groente krijg jij dagelijks binnen?

Wist je dat de dagelijkse groente-inname van Nederlanders gemiddeld slechts 131 gram is, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid minimaal 250 gram bedraagt? Krijg jij dagelijks genoeg groente binnen?

Groenten zijn ontzettend goed voor je gezondheid. Het bevat namelijk enorm veel voedingsstoffen. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen én vezels.

Handig voor het afvallen! Groentes bevatten weinig calorieën, wat ze ideaal maakt voor gewichtsverlies. De vezels in groenten geven je een verzadigend gevoel, waardoor je minder snel weer honger krijgt.

 

Varieer in kleur voor optimale vitamines en mineralen

Variatie in kleur zorgt voor variatie in voedingsstoffen. Elke kleur groenten bevat namelijk andere dominante voedingsstoffen.

  • Groene groenten zoals spinazie, broccoli, andijvie, boerenkool en sla zijn rijk aan ijzer, magnesium, calcium, vitamine C en foliumzuur.
    • Deze zitten vol met nutriënten die essentieel zijn voor goede sportprestaties.
  • Oranje en rode groenten zoals wortelen, paprika’s en tomaten bevatten veel bèta-caroteen. Dit is een krachtige antioxidant die goed is voor je immuunsysteem en herstel.

Variatie is key!

 

Hoeveel groenten je zou moeten eten?

Zoals eerder genoemd, is de ADH 250 gram per dag. Meer mag altijd!

Als atleet is het zelfs aan te raden om te streven naar 350-500 gram per dag. Intensief sporten verhoogt niet alleen je energiebehoefte, maar ook je behoefte aan essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten. Meer groenten toevoegen aan je dagelijkse voeding voorziet je lichaam van de belangrijkste micronutriënten, wat zorgt voor beter herstel, meer kracht en uithoudingsvermogen en optimale sportprestaties!

Tekorten aan micronutriënten kunnen leiden tot mindere prestaties, vermoeidheid, verminderde spierkracht, meer spierschade en een verzwakt immuunsysteem. Daarom hebben wij een aantal tips hoe je gemakkelijk je groente-inname kan verhogen:

  • Verhoog de portie groenten bij de warme maaltijd: Begin met één opscheplepel extra.
  • Eet rauwkost op je boterham, cracker of wrap: beleg je boterham, cracker of wrap met een eiwitbron (zoals kip), sla, paprika, tomaat en komkommer.
    • Extra groenten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel en minder pieken in je bloedsuikerspiegel.
  • Maak een groenteomelet: voeg bijvoorbeeld prei, paprika en champignons toe aan je omelet.
  • Zorg altijd voor voldoende groenten in huis (koelkast en vriezer): diepvriesgroenten zijn heel gezond en blijven lang goed. Daarnaast zijn ze snel te bereiden. Alleen maar gemak! Zorg ook dat je voldoende keuze in de koelkast hebt, zodat je het snel pakt en het met alles kan gebruiken.
  • Maak een soep met veel groentes: dit is simpel en je kunt eindeloos variëren. Voeg een berg groenten toe aan een pan met een uitje, knoflook, bouillonblokje en wat kruiden.
  • Maak een salade voor lunch/diner: combineer bladgroenten met groenten in alle kleuren. Voeg een eiwitbron toe, maak je eigen dressing en je hebt een voedzame lunch/avondmaaltijd.
  • Kies voor groentes als tussendoortje: groenten kun je vrijwel onbeperkt eten. Neem snacktomaatjes, paprika of komkommer met een hummus dip, muhammara of guacamola en je hebt een heerlijk voedzaam en makkelijk tussendoortje.

Groenten zijn een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Door meer groenten te eten, werk je niet alleen aan je gezondheid, maar zorg je er ook voor dat je lichaam optimaal kan presteren.

Voeg groente toe aan je smoothie, neem het op brood of als tussendoortje, maak een lekkere soep of salade en neem het natuurlijk bij je avondeten. Zo krijg jij dagelijks voldoende groentes binnen.