Tips

Dag uit het leven van een (sport)diëtist

Voor de website www.iamafoodie.nl beschreef Titia een dag uit haar leven als sportdiëtist. Op deze website vind je nog een aantal dagen van andere diëtisten. Zo krijg je een goede indruk wat een diëtist kan betekenen. Uiteraard komen niet alle klachten deze dag aan bod. Kijk voor een uitgebreid overzicht van het aanbod van Voedingconditie hier.

Zomaar een dag
Mijn naam is Titia van der Stelt en ik werk als diëtist/sportdiëtist bij mijn eigen praktijk Voedingconditie. Officieel ben ik al sinds mei 2012 begonnen, maar sinds september 2013 toen ik mijn master Bewegingswetenschappen heb afgerond fulltime. Ik wil jullie graag een kijkje later nemen in een willekeurige dag van mijn werk als diëtist.

Spreekuur op locatie Hogeschool Saxion
Ik begin voor de verandering mijn dag al vroeg (08.30 uur, valt mee maar ik begin vaak later) bij mijn locatie op Hogeschool Saxion in Enschede. Daar zie ik vooral studenten, medewerkers, maar ook mensen die van buiten de Hogeschool komen. Als eerste zie ik een man met een prima postuur, gezond vetpercentage en een klacht over vermoeidheid tijdens het wielrennen. Dit is de tweede keer dat hij bij mij komt, dus ik ben benieuwd of mijn adviezen van de vorige keer hebben geholpen. Hij geeft aan dat hij het helaas niet heeft kunnen testen tijdens lange duurritten i.v.m. knieklachten, maar zich al wel beter voelt bij de tips en de kortere trainingen. Zijn vetpercentage is iets gezakt, dat is een goed teken. We besluiten elkaar pas over een langere tijd weer te zien, met de hoop dat de knieklachten dan zijn afgenomen.

Vervolgens zie ik een jonge studente die ook voor de tweede keer komt, nadat ze zich de eerste keer met flinke darmklachten had gemeld. Na verschillende darmonderzoeken konden artsen niets meer voor haar betekenen en nu heeft ze als laatste hoop dat voeding misschien kan bijdragen. Ik heb haar een vrij lastig voedingspatroon uitgelegd, voor deze specifieke klachten. Bij binnenkomst krijg ik de mooiste uitspraak van die week ‘Ja het is dus echt een kutdieet, maar het werkt wel.’ Hier lachen we allebei om en ik leg haar nog wat trucjes uit hoe ze hiermee om kan gaan. Zelf geeft ze aan dat ze er al wat creatiever door werd, maar dat ze vooral haar chocola zo mist. We ronden het af en plannen geen vervolgafspraak in, ze weet zelf hoe ze hierin verder moet gaan.

De volgende student meldt zich, hij komt met de wens om af te vallen. Ik heb hem al een paar keer gezien en hij mailt me vaak updates door. Dat vind ik wel fijn, dan kan ik hem ‘volgen’ op afstand zonder dat het van de consult uren af gaat. Van de huidige update word ik vrolijk: al 15 kilo eraf sinds dat hij begonnen is! Helemaal zelf verdiend uiteraard, want hij sport er ook flink bij onder begeleiding van de fysiotherapeut. We gaan op een paar vragen in: waarom je beter fruit kunt eten i.p.v. vruchtensap drinken, of je ook kunt sporten op nuchtere maag en we hebben het nog even over de vakantie. Ik plan een vervolgafspraak met hem in over 2 maanden, zodat hij na zijn vakantie weer de draad kan oppakken.

Ik werk nog even de dossiers bij en neem even pauze. Na de pauze heb ik een nieuwe intake met een vrouw met een ileostoma. Uit het gesprek blijkt dat ze hier niet veel last van heeft, maar wel wil letten op haar gewicht. Haar gewicht en taille zijn volgens de maatstaven goed, maar haar vetpercentage is wel aan de hoge kant. Ik bereken haar voeding en kom erg laag uit in de B vitamines en vitamine D. Ook bereken ik haar behoefte en wat ze nodig heeft om haar vetpercentage in combinatie met sport te kunnen verlagen. Verder geef ik haar tips rondom haar ileostoma: veel vocht en royaal in het zout. We spreken af dat ik een voorbeelddagmenu voor haar maak, afgestemd op haar gewoontes en behoefte en dat we dit over 3 weken gaan evalueren. Als ze weg is, bedenk ik me dat ik dit menu gelijk ga berekenen, want nu heb ik toch nog even tijd.

Na de berekening stuur ik het voorbeelddagmenu op, en heb ik even overleg met de fysiotherapeut. Samen hebben wij een gratis vrij inloopspreekuur, maar vandaag komt niemand voor mij. Het is tenslotte ook bijna vakantie dus de meeste studenten zijn nu druk met tentamens of al klaar voor dit jaar. Ik sluit de boel af en ga even naar huis om te lunchen.

Locatie Almelo
Na mijn lunch rijd ik naar mijn locatie in Almelo. Deze locatie zit bij een fysio – trainingscentrum en Crossfit Box in. Even een kopje koffie en bijkletsen met het personeel en dan een reeks vervolgconsulten. De eerste is een Crossfitter (sport red.) en wil graag zijn vetpercentage verlagen. Hoewel hij aangaf het weekend ook echt wel gezondigd te hebben, zit er al veel meer een gestructureerd voedingspatroon voor doordeweeks in zijn systeem. Hij voelt zich er fitter bij en heeft meer kracht. Ik meet zijn gegevens en kom tot de conclusie dat zijn gewicht hetzelfde is gebleven, maar zijn vetpercentage echt aanzienlijk gedaald is. Deze cliënt heeft zelf een marketing achtergrond en na het consult hebben we meteen een overleg over hoe ik mijn praktijk kan verbeteren. We brainstormen wat over YouTube filmpjes en Facebookacties, interessant en nuttig! Ook fijn dat iemand met een andere kijk zulke leuke ideeën inbrengt. Ik heb weer wat punten waar ik aan kan werken.

De volgende cliënt staat al weer voor de deur. Het is een man met diabetes, die dankzij een aangepast voedingspatroon al wat kilo’s is afgevallen en zijn glucose beter kan reguleren. Helaas is hij dit keer niet verder afgevallen, hij geeft aan veel verjaardagen te hebben gehad. We hebben het samen over motivatie en ik besluit hem de opdracht mee te geven: een voedingsdagboek bijhouden. Hopen dat hij de volgende keer weer goede resultaten heeft!

In de loop van de middag beantwoord ik wat mailtjes en bereid ik mijn presentatie van die avond voor. Ook moet ik nog een rapportage naar een huisarts sturen van de vorige dag.

The Box Obese
Aan het einde van de middag komt een geïnteresseerde voor het programma ‘The Box Obese’ langs. Hij wil graag wat meer informatie over het programma. Ik leg hem uit wat de bedoeling is, geef een rondleiding door de sportschool en voer metingen bij hem uit. Hij is best overdonderd, moet nog sportspullen aanschaffen en het laten bezinken, maar de week erop staat zijn eerste les gepland!

Ik wacht op nog geïnteresseerde voor het programma ‘The Box Obese’ die zich had aangemeld via de mail. 20 minuten later besluit ik dat ze echt niet meer komt. Helaas kan ik haar niet bellen, want ik heb alleen haar e-mailadres. Erg jammer van de ingeplande tijd als dit gebeurt!

Ik eet even mijn meegenomen risotto restjes van de vorige dag op, en dan komt een groepje Crossfitters aankloppen voor een huidplooimeting. Deze lijst houd ik altijd voor de geïnteresseerden bij. We hebben het nog even over de zin en onzin van eiwitshakes en dan gaan ze naar hun les. Mijn deelnemers van The Box Obese staan al klaar voor de voorlichting. Thema dit keer: Barbecue. Ik leg wat uit over hoe je een barbecue toch best gezond kunt maken en de deelnemers geven mij en elkaar ook wat handige tips over hoe ze het zelf zouden indelen. Het uurtje is zo om en de deelnemers gaan naar de sportles toe. Eén deelnemer blijft nog achter om het even over haar verloop te hebben. Ze vertelt me over moeilijke momenten die ze de afgelopen tijd heeft gehad. We bespreken wat ze het best in bepaalde situaties kan doen. Ook voeren we nog even een weging uit: -1,5kg vetmassa en -3cm taille! Na heel wat traantjes van verdriet, nu eindelijk traantjes van blijdschap. Dit had ze niet verwacht! Ik ben trots en voel me soms een halve psycholoog, maar dat is het waard. Dan kleed ik me zelf ook gauw om voor de sportles.

Crossfit!
Ik sluit de dag af met een pittige Crossfitles en ben ook extra trots op de prestaties van de andere deelnemers, iedereen heeft keihard gewerkt en allen liggen ze met een rood hoofd uit te puffen op de matten. Dat zit er weer op! Ik eet nog gauw wat yoghurt en stap al zwetend en banaan etend in de auto. Gauw naar huis om snel te douchen en met mijn vriend met een kopje thee op de bank te hangen. Het is inmiddels alweer 23 uur. Gelukkig begint voor mij de volgende dag (pas) om 10.30uur. Dan ben ik te vinden in sportschool Trifora, te Enschede. Wat staat er op het menu? Enkele sporters, iemand met artrose, iemand met darmklachten en twee diabeten.

Dit artikel is geschreven in opdracht van ‘I am a Foodie’ voor meer informatie kijk ook op www.iamafoodie.nl.