Voor de website www.iamafoodie.nl schreef Titia deze blog dit boekreview over het boek Bouw Jouw Voedingsplan (in 10 stappen) van Rob van Berkel. Op deze website vind je nog een tal van andere tips, reviews, recepten en blogs voor wetenschappelijke informatie op een leuke manier!
Op 17 oktober 2016 verscheen het boek Bouw Jouw Voedingsplan (in 10 stappen) van Rob van Berkel, (onderzoeks)diëtist en schrijver. Het boek is gericht aan sport, health en fitness professionals die allen te maken hebben met een steeds meer groeiende vraag naar voedingskennis. Rob stelt in zijn voorwoord dat hij je wegwijs wil maken in de fascinerende voedingswereld.
Koppelen en vertalen naar de praktijk
Voor wie Rob en zijn schrijfstijl kent, weet direct dat het inhoudelijk een sterk onderbouwd boek is. Rob weet als geen andere wetenschappelijke studies te beoordelen, koppelen en vertalen naar de praktijk. Zijn referentielijst is altijd indrukwekkend.
Het boek begint dan ook vrij pittig, bijvoorbeeld met de uitleg over co-enzym NAD (nicotinamide adenine dinucleotide en NAPD (nicotinamide adenine dinucleatide fosfaat) die betrokken is bij o.a. de afbraak van glucose. Het niveau is goed om ook diëtisten en voedingsexperts op te frissen hoe het ook alweer zit. Juist als je denkt dat de informatie misschien wel té diepgaand is, staan er ook genoeg bulletpoints in met makkelijke informatie, zodat je direct leest wat de belangrijkste hoofdzaken zijn.
Hoe zit het ook alweer
Er wordt niet al te veel aandacht besteed aan informatie voor de typische fitnessdudes, behalve misschien kort in het hoofdstuk gewichtstoename en spieropbouw, waar nog een foutje in de hoeveelheid eiwit van de voorbeeldproducten te vinden is (2 snee brood = circa 7-8gram eiwit i.p.v. 15gram). Echter is dat natuurlijk ook niet de doelgroep: de grootste doelgroep zal zijn coaches die cliënten hebben die een stukje gezonder willen worden. En in dit geval zou ik daaraan toevoegen: coaches die willen weten hoe het écht zit met betrouwbare informatie. Want dat is wel de rode draad in het boek: wat is nou de achtergrond achter gezonde voedingsmiddelen, patronen, gewichtsverlies, etiketten en voedingsclaims. Hoe interpreteer je dit en wat is nou waarheid.
Echt fantastisch is het uitgebreide overzicht met voedingsclaims en wat ze betekenen: Wat is nou ‘Vetarm’, wanneer is iets ‘Light’ en wanneer ‘vezelrijk’. Heel duidelijk en overzichtelijk! Ook de werkbladen zijn makkelijk toe te passen voor coaches om cliënten mee te begeleiden, bijvoorbeeld om energiebehoefte, eiwitbehoefte en doelstellingen mee te bepalen. Ook een sterk hoofdstuk is hoofdstuk 10 Feiten en Fabels, met vragen als ‘Kom ik van weinig eten in een spaarstand?’
Goed onderbouwde hoofdstukken
Het zijn 10 zeer interessante, goed onderbouwde hoofdstukken, die een heel objectief beeld geven van de huidige wetenschap. Het enige minpuntje van het boek is de formulering van de hoofdstukken: de stappen en toepassing voor de coach hadden nog iets meer benadrukt kunnen worden. Bijvoorbeeld met een ‘1. Begin met een bepalen van de energiebehoefte’ of iets degelijks in deze richting. De informatie hierover staat allemaal in het boek beschreven, alleen leest het niet als een stap die je per punt moet ondernemen. Daarbij moet ik dan wel weer zeggen dat het ook in het voorwoord staat beschreven dat de stappen in willekeurige volgorde kunnen worden toegepast, wellicht is dat ook de reden.
Een ideaal boek voor de coach die geïnteresseerd is in goed onderbouwde achtergrond over voeding. Bestel ‘m op bol.com.