Tips

Beweeg, juist nu!

Je bent net lekker op dreef met het sporten in de sportschool of je bent een fanatieke sporter bij je vereniging en opeens wordt alles gesloten wegens het Corona virus. Daar gaan je goede voornemens! Of toch niet?

Genoeg alternatieven

Ook in tijden van het Corona virus zijn er buiten de sportschool of de sportvereniging voldoende alternatieven om aan voldoende beweging te komen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een stevige wandeling, hardlopen of fietsen. Uiteraard bij voorkeur alleen! Daarnaast kan je afwisselen met duur- en intervaltraining. Verder spelen heel veel sport- en fitnesscentra in op het uitvoeren van home workouts. Social media ontploft momenteel van de sportworkouts die je thuis kan uitvoeren. Er zijn ook zeer diverse apps beschikbaar met allerlei workouts voor thuis, zowel voor beginners, ervaren als gevorderde sporters. Denk aan Fitchannel, Funxion, 7 min workout app of virtuele lessen van je sportschool. Dit zijn type workouts die je zowel binnen als buiten kan uitvoeren. Veel leuke workouts en ze kunnen je helpen ter inspiratie, maak hier dan ook gebruik van en blijf streven naar voldoende beweging!

Naast een gezonde en gevarieerde voeding (zie ook onze vorige blog), voldoende rust en ontspanning is voldoende bewegen een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Voldoende bewegen en sporten levert vele gezondheidsvoordelen op, zoals gewichtsvermindering of op gewicht blijven en het verbeteren van de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Het draagt bij aan het verbeteren van de conditie, het uithoudingsvermogen en het kan onder meer ook bijdragen aan het verbeteren van de kracht, lenigheid en coördinatie. Daarnaast kan je met bewegen lekker je hoofd leeg even maken, zorgt het voor ontspanning en kan het stress verminderend werken. Beweging zorgt er tevens voor dat je je fitter voelt. Iedereen gaat wel eens met tegenzin naar de sportschool of een rondje hardlopen en hoe vaak is het dat je je achteraf toch erg goed voelt!

Beweegrichtlijn

De beweegrichtlijn (voorheen beweegnorm) voor volwassenen is om minstens tweeëneenhalf uur per week te bewegen verspreid over meerdere dagen. Naast deze activiteiten is de richtlijn minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. krachtoefeningen of combinatie van kracht- en duurtraining) uit te voeren.

Nu bijvoorbeeld jouw reistijd naar je werk vervalt, heb je daar mogelijk extra tijd voor?

 

Hoe zit het met sporten en het immuunsysteem?

Door te bewegen verbetert je weerstand en is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Een betere weerstand versterkt het afweersysteem ofwel immuunsysteem. Beweging is belangrijk om het immuunsysteem effectief te laten functioneren.

Er is wel een kanttekening, namelijk te intensieve (duur)trainingen kan het immuunsysteem verlagen. Met name bij extreme duurinspanningen, bijv. marathon en triatlonatleten, moeten hiermee oppassen. Wel is het ook afhankelijk van hoe goed je bent getraind. Het bewegen mag zeker wel intensief zijn, maar let wel op dat je niet in de extremen gaat.

Voel je je niet fit? Wanneer kan je nog wel sporten en wanneer is het verstandig het sporten toch even over te slaan? Een makkelijk ezelsbruggetje is dat wanneer je symptomen en klachten hebt boven de nek, dat je dan gerust kan gaan sporten. Eventueel doe je er verstandig aan om de intensiteit wat te verlagen. Heb je last van symptomen en klachten onder de nek dan doe je er verstandig aan het sporten even een keer over te slaan tot je je weer fitter voelt.

Al met al willen we je op het hart drukken om te blijven bewegen, ook nu de sportaccommodaties zijn gesloten. Probeer vaste beweegmomenten in te plannen en wees creatief. Er blijven ondanks de beperkingen nog genoeg mogelijkheden!

(Trommel eventueel een sportmaatje op, mits je wel 1,5 meter afstand houdt 😉)