Blogs Lactose vrij

Allergieën, intoleranties en kwakzalverij

Regelmatig krijgen wij de vraag om een voedingsadvies te geven bij bepaalde voedselallergieën. Meestal worden deze mensen door hun huisarts doorverwezen na een medisch onderzoek te hebben gehad in het ziekenhuis of bij de huisartsenpost. Heel vervelend natuurlijk voor de client, maar wij zijn blij dat wij hier juist kunnen puzzelen en de juiste handvatten kunnen geven om de klachten te verminderen!

Soms komen er ook mensen langs met het resultaat van bijvoorbeeld een EMB-bloedtest of een andere intolerantietest waarbij altijd naar voren komt dat ze een tekort hebben aan een bepaalde vitamine, of dat ze absoluut geen gluten of lactose meer mogen binnen krijgen. Of een heel hoge dosering omega 3 moeten slikken. Collega diëtist én onderzoeker Rob van Berkel schreef over het laatste al eens een blog (link: https://www.overvoedingengezondheid.nl/de-omega-3-index-uitgelicht/).

Helaas voor jouw portemonnee, maar deze testen worden bijna niet ondersteund met goede wetenschappelijke bewijzen (bewijzen waaruit middels meerdere onderzoeken blijkt dat keer op keer hetzelfde resultaat naar bovenkomt, geen kleine onderzoeksgroep of zelfs muizen heeft).

Het wil natuurlijk niet zeggen dat deze cliënten geen pijn of klachten mogen ervaren. Deze klachten nemen wij juist altijd heel erg serieus! En sterker nog, wij snappen ook dat er als er op voeding gelet wordt, de klachten ook zeker kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door beter op te letten met slechte voeding.

Als je puur kijkt naar statistische cijfers, dan komt glutenallergie bij minder dan 1% van de Nederlands voor. Lactose intolerantie komt in Nederland bij ongeveer 2% van de inwoners voor. En wie weet zijn de daadwerkelijke cijfers nog wel ietsje hoger. Toch is de supplementenmarkt in glutenvrije en lactosevrije producten erg groot. Met allerlei wonderverhalen wordt het ene na het andere wondermiddel verkocht. Naast het placebo-effect heeft het op mensen zonder gediagnosticeerde intoleranties of allergieën helaas geen effect. Het enige dat lichter word is je portemonnee, niet jijzelf.

Een goede diagnose is dus heel belangrijk! Laat je zonder diagnose van een echte arts niet zomaar supplementen aansmeren door niet-medici. Zo maak je het jezelf ook vaak een heel stuk makkelijker. Glutenvrij eten bijvoorbeeld betekent namelijk niet even alleen je brood laten staan. Maar echt strikt gescheiden pannen in de keuken hanteren, geen enkel koekje/crouton op je salade/ etentje buiten de deur kan in het geval van coeliakie (glutenintolerantie) nog gluten bevatten. Dat is een behoorlijke opgave! Dus hoe fijn is het als je er bijvoorbeeld via de diëtist achter komt dat je bijvoorbeeld alleen op bepaalde vezels hoeft te letten.

De reden dat je je niet fit voelt ligt kan zeker aan voeding liggen. Als jouw voedingsinname niet helemaal op maat is en je komt structureel bepaalde voedingsstoffen of een hoeveelheid energie tekort, of juist de onderverdeling of timing van energie, kan voeding een enorm verschil maken. En als er wel sprake is van een bepaalde allergie, dan is het ook heel erg fijn om te weten wat je wél kan eten om je voedingsinname nog compleet te maken. Wij kunnen jou daar uiteraard in helpen.