Leefstijl Tips

100% Volkorenbrood

100% volkorenbrood: de beste keuze

Vezels
Voldoende vezels op een dag binnen krijgen is erg belangrijk. Vezels zorgen namelijk voor een goede spijsvertering, een vol gevoel na het eten en ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Per dag zou je zo’n 30-40 gram vezels binnen moeten krijgen. Uit de voedselconsumptie peiling blijkt dat de meeste Nederlanders maar aan 20 gram vezels per dag komen. Hier valt dus nog winst te behalen!

Vezels vind je onder andere in groente, fruit, peulvruchten en volkorengraanproducten. Maar wanneer is een brood volkoren? Van vroeger uit wordt vaak gedacht, ‘hoe donkerder en grover een brood, hoe gezonder’. Maar is dit ook wel zo? Waar kun je dan het beste op letten bij het kopen van een brood?

Wanneer is een brood volkoren?  Wij leggen het je uit!

Meelsoorten

Er zijn verschillende graansoorten waarvan brood gemaakt kan worden. Denk aan tarwe, rogge, haver of spelt.
Bij het maken van witbrood, wordt alleen het binnenste van de graankorrel gebruikt. Dit wordt gemalen tot bloem. Bij het maken van volkorenbrood, wordt de hele graankorrel gebruikt en vermalen tot volkorenmeel. In de kiem en in de zemel, zitten veel B-vitaminen, vezels en mineralen zoals ijzer. Bruinbrood is een mengsel tussen bloem en volkorenmeel. In bruinbrood zitten dus minder voedingsstoffen en vezels dan in volkorenbrood.

Bruinbrood of volkorenbrood?
In de Warenwet is vastgelegd dat alleen wanneer een brood van 100% volkorenmeel is gemaakt, het ook ‘volkorenbrood’ mag heten. Je kunt er dus vanuit gaan dat je volkorenbrood te pakken hebt als dit op het etiket staat. Let op: voor crackers, koekjes, beschuiten e.d. geldt dit niet!

Check het etiket
Je kunt het ook eenvoudig checken op het ingrediëntenlijstje op het etiket. Het ingrediënt wat er het meest in zit, staat vooraan het lijstje. Staat hier volkorenmeel? Check! Je hebt een volkorenbrood te pakken. Staat er naast volkorenmeel ook nog meel of bloem? Dan heb je een bruinbrood. Indien er alleen bloem staat, is het een witbrood.
Witbrood wordt nog wel eens gekleurd met gebrand mout, waardoor het een mooi donker kleurtje krijgt en ‘gezonder’ lijkt. Check dus altijd het etiket! Of vraag het aan de bakker :)

Meergranenbrood
We horen ook vaak in de praktijk dat mensen kiezen voor meergranenbrood, omdat dit het gezondste is. Ook dit hoeft niet zo te zijn! Meergranen betekent letterlijk meerdere granen. Pas als je op het etiket kijkt, kun je zien of deze granen zijn verwerkt tot volkorenmeel en je dus de beste keuze hebt!