In september verwacht: Eet als een Atleet: hét boek over sportvoeding

Eindelijk is het dan zover: wie nog meer verdieping wil over sportvoeding kan in september het boek Eet als een Atleet verwachten. Zet je hier alvast op de lijst voor meer informatie.

Eet als een Atleet: hét boek over sportvoeding inclusief praktische tips en handige recepten!

Eet als een Atleet: hét boek over sportvoeding inclusief praktische tips en handige recepten!

Boekreview Bouw jouw voedingsplan

Bouw jouw voedingsplan

Bouw jouw voedingsplan

Voor de website www.iamafoodie.nl schreef Titia deze blog dit boekreview over het boek Bouw Jouw Voedingsplan (in 10 stappen) van Rob van Berkel. Op deze website vind je nog een tal van andere tips, reviews, recepten en blogs voor wetenschappelijke informatie op een leuke manier!

Op 17 oktober 2016 verscheen het boek Bouw Jouw Voedingsplan (in 10 stappen) van Rob van Berkel, (onderzoeks)diëtist en schrijver. Het boek is gericht aan sport, health en fitness professionals die allen te maken hebben met een steeds meer groeiende vraag naar voedingskennis. Rob stelt in zijn voorwoord dat hij je wegwijs wil maken in de fascinerende voedingswereld.

Koppelen en vertalen naar de praktijk
Voor wie Rob en zijn schrijfstijl kent, weet direct dat het inhoudelijk een sterk onderbouwd boek is. Rob weet als geen andere wetenschappelijke studies te beoordelen, koppelen en vertalen naar de praktijk. Zijn referentielijst is altijd indrukwekkend.

Het boek begint dan ook vrij pittig, bijvoorbeeld met de uitleg over co-enzym NAD (nicotinamide adenine dinucleotide en NAPD (nicotinamide adenine dinucleatide fosfaat) die betrokken is bij o.a. de afbraak van glucose. Het niveau is goed om ook diëtisten en voedingsexperts op te frissen hoe het ook alweer zit. Juist als je denkt dat de informatie misschien wel té diepgaand is, staan er ook genoeg bulletpoints in met makkelijke informatie, zodat je direct leest wat de belangrijkste hoofdzaken zijn.

Lees verder

Een dag uit de Tour de France

Een dag uit de Tour de France…

Titia is afgelopen zomer mee geweest als kok en sportdiëtist bij de profwielerploeg Giant Alpecin, vanaf 2017 Team Sunweb. Deze blog is geschreven voor de website www.iamafoodie.nl waar nog veel meer leuke blogs, tips, boekreviews en recepten zijn te vinden!

Foto: Wouter Roosenboom

Tita van der Stelt en Laurens ten Dam Foto: Wouter Roosenboom

Opstarten: het ontbijt
6.30u gaat de wekker… Zelf zonder snoozen (mijn vriend zou trots op me zijn) spring ik meteen onder de douche, zodat ik 20 min later zeker aan het ontbijt kan zitten. Daar aangekomen zijn er al wat mecaniciens en soigneurs (verzorgers/fysiotherapeuten) bijna klaar met ontbijten. Na het ontbijt snel de keuken in, om mijn brood uit de broodmachines te halen die ik de dag ervoor al met timer heb aangezet. Ik gebruik 100% volkoren speltbrood van meel van bakkerij De Bisschopsmolen uit Maastricht. Het bevat veel vezels, maar iets minder galactanen dan volkoren tarwebrood. Vooral uit voorzorg voor enkele renners met gevoelige darmen. De hele dag sportvoeding zonder vezels met een hoog glucose en fructosegehalte kan namelijk weleens klachten opleveren of maakt een duik in het toilet van een camper noodzakelijk.

Bij het ontbijt serveer ik 2 broden, waarvan 1 meestal met gedroogd fruit erdoor (voor zowel smaak als extra koolhydraten), havermoutvariaties en omeletjes. Mijn favoriete havermout is een ovenschotel met havermout, amandelmelk, geraspte appel, kaneel, rozijnen en een beetje honing en dit 30 minuten afbakken op 180 graden: dan krijg je een lekkere ontbijtappeltaart. Daarnaast gebruiken de renners nog producten uit de ontbijt box: een samengestelde box met voorkeursmuesli, noten, gedroogd en vers fruit etc. Bij een zwaardere bergetappe komt er vaak nog rijst en/of pasta bij. Tijdens het ontbijt werken ze minstens 1200kcal naar binnen.

Bidons & feedingbags
Ondertussen maken de soigneurs alle bidons en feedingbags klaar met de voeding voor tijdens de race met de sportvoeding die we samen met Born hebben ontwikkeld en zelfgemaakte rijstcakejes van de soigneurs. In de race eten en drinken de renners op een gemiddelde dag zo’n 1800kcal aan sportvoeding en dranken.

Na het maken van het ontbijt maak ik meteen de maaltijd voor na de race. Bijvoorbeeld een pastagerecht met verse groenten en een beetje zelfgemaakte pesto en een fruitsalade of smoothie. Deze geef ik mee aan de bus, waar de renners ook douchen en omkleden na de etappe, zodat ze direct kunnen beginnen met calorieën aanvullen. Circa 1600kcal worden hier met gemak behaald.

Op naar de volgende stop & avond eten
Ondertussen vertrek ik naar het volgende hotel, phoe dit keer staat er 275km op de teller naar het volgende hotel! Ook de renners hebben een lange etappe en zullen wel laat in het hotel zijn. We rijden naar Spanje. Maar eerst nog even een pitstop bij de LeClerc, een fijne grote supermarkt in Frankrijk. Daar hebben ze vrijwel alles. Toch duurt boodschappen doen in een vreemde supermarkt elke keer langer dan je zou willen. Eenmaal aangekomen bij het volgende hotel maak ik kennis met de keuken, overleg ik het menu, kijk ik nog even de finale van de etappe van vandaag (in Nederland krijg je soms meer mee van de Tour zelf), sorteer ik mijn kookspullen en begin ik met koken. Minstens 4kg aan groente vergt nog wel wat snijwerk. Ik kook dan wel voor 9 personen, maar het lijken er soms wel 30. Dit keer staat er pasta bolognese op het menu. Inclusief rode wijn door de saus, die vervolgens circa 3 uur goed staat te pruttelen. Rond 22:00uur zijn de renners klaar met de massages e.d. en schuiven ze aan. Met gemak schuiven ze 2kg (ongekookt gewicht) aan volkoren speltpasta naar binnen + extra brood + salade + extra groente + dessert. 2000kcal tikken ze zeker aan.

23.00 uur: staff meeting
Om 23:00u zit iedereen van het personeel eindelijk zelf aan tafel, mijn ogen vallen al bijna dicht. Toch moeten ze nog even openblijven, want na de maaltijd volgt de staff meeting voor de plannen voor de volgende dag. Wederom een lange en belangrijke etappe, dus alle hulp is welkom. Dit keer wordt ook mijn hulp gevraagd om te helpen met feedingbags aangeven onderweg. Leuk om een keer in de koers mee te gaan! Gelukkig heb ik ook al boodschappen gedaan voor de volgende dag, dus dat komt goed uit. (Gezonde hamburgers en ovenpatat van zoete aardappel: want de dag erop is het rustdag). Om 0:40 lig ik dan eindelijk in mijn bed en ben ik direct vertrokken.

De volgende dag gaat de Tour richting Andorra en ik ga met een collega vooruit om een plaats in de feedingzone op te zoeken. Na lang wachten komt dan eindelijk de kopgroep langs, met Tom Dumoulin in de kopgroep! Even later komt de rest van het peloton en deel ik nog enkele feedingbags uit. Tijd om naar het volgende hotel te gaan. Daar aangekomen kunnen we de laatste paar km ’s bekijken en zien we hoe Tom heroïsch door hagelstenen bergopwaarts de overwinning pakt! Dat soort momenten maken het dubbel en dwars waard om hier met het hele team keihard voor te werken.

Verhuisbericht! Locatie Saxion verhuisd naar locatie UT

sportcentrum de hems 20

I.v.m. zichtbaarheid, bereikbaarheid, parkeergelegenheid maar vooral om een optimale samenwerking met fysiotherapie Topvorm Twente te bevorderen en behouden zijn wij verhuisd van locatie Saxion naar locatie Universiteit Twente. Onze excuses voor eventuele ongemakken, echter hopen wij u zo beter van dienst te zijn.

Nieuwe praktijklocatie ZorgSaam Hellendoorn

ZorgSaam Hellendoorn

Per april 2016 is er naast de samenwerking met Fysiotherapie ZorgSaam in Nijverdal, nu ook een samenwerking met Zorgsaam Hellendoorn. Diëtistenpraktijk Voedingconditie zal daar in een prachtige praktijk op een toplocatie mogen samenwerken met de beste (sport)fysiotherapeuten, (sport)podotherapeuten en experts van de Lopers Company. Praktijk Voedingconditie gaat hier de tak voeding, en specifiek sportvoeding, binnen praktijk ZorgSaam aan de Koemaste 2c te Hellendoorn verzorgen. De locatie is ook zeer geschikt voor het geven van workshops en voorlichtingen. En als je je verveelt tijdens het wachten, loop je direct de winkel van de Lopercompany binnen met de beste materialen voor het hardlopen. De combinatie met zowel fysiotherapeuten als (sport)podotherapeuten zorgt voor een optimale begeleiding van cliënten. Voor het maken van een afspraak bij de diëtist klik hier. 

Voor het maken van een afspraak bij de fysiotherapeuten:

0548-615889
fysiotherapie@zorgsaamnijverdal.nl

Obstakelruns & Voeding

wat eet je tijdens de wedstrijdVoor de website www.iamafoodie.nl schreef Titia deze blog over obstakelruns en voeding. Op deze website vind je nog een tal van andere tips, recepten en blogs voor wetenschappelijke informatie op een leuke manier!

Strongmanrun, Strong Viking, Mudmasters, obstakelruns,  survivalruns… Ze schieten als paddenstoelen de grond uit en zijn razend populair. Vooral omdat de runs van alle niveaus zijn: met vrienden of juist individueel voor een snelle tijd. Voor diegene die nu denken: ‘Waar heb je het over?’ De runs zijn er in verschillende afstanden en moeilijkheidsgradaties. Het is een soort van apenkooi de luxe, door de modder, beekjes, meren, stukken hardlopen en klauteren over verschillende obstakels.

Zelf deelnemer van het WK obstacle course running!

Sinds een kleine 1,5 jaar ben ik zelf ook met het OCR virus besmet (obstacle course running). Ik doe minder vaak aan wedstrijden mee dan ik zou willen, soms vanwege de afstand, soms vanwege drukte, soms vanwege de prijs. (Tickets zijn er globaal tussen de €35-75,-, uitzonderingen daargelaten). Afgelopen jaar heb ik mij gekwalificeerd voor het WK OCR in Ohio, Verenigde Staten. 17 oktober 2015 mocht ik dan ook van start, bij een starttemperatuur van circa 4 graden. Als blogger van I am a Foodie wil ik dan ook niet teveel over mijn (faal)kunsten en trainingen schrijven, maar voornamelijk over voeding tijdens een obstakelrun.

Voorbereiding, hoe zit dat?
De voorbereiding begint natuurlijk niet op de dag van de wedstrijd, dit is een proces van enkele maanden. Door dagelijks op mijn voeding te letten en dit zo volwaardig mogelijk te houden: alle vitamines en mineralen behalen, eten volgens energiebehoefte voldoende koolhydraten voor mijn sport uit volkoren granen, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit, letten op timing, goed herstellen na inspanning en zo nu en dan aanvulling tijdens duurloopjes.

Wat telt nog meer mee?
Dan valt er nog een groot deel winst te behalen uit training en lichaamssamenstelling: hoe zijn de verhoudingen in het lichaam. Dit is voor een deel genetisch bepaald: mijn lengte en botstructuur kan ik weinig aan veranderen. Het type spiervezel wordt gevormd door trainingen en dat kan je bouw ook gedeeltelijk beïnvloeden. Grofweg gezegd heb je 3 categorieën spiervezels: type 1: rode spiervezels met veel zuurstof voor veel duurvermogen, zijn vaak lange pezige spieren. Type 2B: witte spiervezels met weinig zuurstof vooral geschikt voor kracht en explosiviteit, dit zijn vaak korte dikke spieren. Type 2A hangt hier tussenin en is een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen. (1) Voor obstakelruns is het handig om vooral 2A spiervezels te hebben, dus trainingen zullen zowel duurvermogen als kracht/explosiviteit moeten bevatten, bijvoorbeeld Bootcamp of Crossfit combineren met hardlopen. En niet te vergeten: een stuk coördinatie/motoriek bijv. touwklimmen of overzwaaien om de specifieke obstakels te kunnen trotseren, bijv. survivalsport. Belangrijk is dat verschillende trainingscirkels geprikkeld worden, zodat je wel wordt uitgedaagd maar niet overbelast raakt.

Wil je hier meer informatie over, vraag dan een goede (personal) trainer of een sportfysiotherapeut. Naast training kun je zelf de lichaamssamenstelling nog beïnvloeden door een optimaal vetpercentage en gewicht na te streven. Door te spelen met energiebehoefte, zonder dat dit ten koste van spiermassa, kracht of uithoudingsvermogen gaat. Wil je daar meer over weten? Bezoek dan eens een sportdiëtist, die kan je helpen met reële doelen stellen en een goed op maat gemaakt voedingsplan opstellen.

Koolhydraat stapelen

Koolhydraat stapelen: Hoe heb ik me voorbereid in de dagen voor de wedstrijd?
Uiteraard heb ik de dagen voor de wedstrijd goed rust gehouden om lekker fit aan de start te kunnen staan. Ruim een week van tevoren heb ik mijn laatste intensieve training gepland. Hoewel het optimaal herstellen wat lastiger was, omdat het in Ohio was dus was het zoeken naar een passende vlucht, dealen met tijdsverschil en een jetlag. Het beste zou zijn circa 2 weken van tevoren al daar kunnen acclimatiseren. Met betrekking tot de voeding heb ik 5 dagen voor de wedstrijd circa 2 dagen iets koolhydraatbeperkter en eiwitrijker gegeten, dus niet al te veel brood, fruit en pasta en juist wel voldoende zuivel, groente, ei en wat vlees. In combinatie met rustige hersteltrainingen is dit de ideale manier om de glycogeenvoorraad (koolhydraatopslag in lever en spieren) te ledigen. Ik heb zeker niet volledig koolhydraatarm gegeten, want verschillende studies tonen aan dat dit niet noodzakelijk is (2,3). Daarna ben ik gaan koolhydraat stapelen. Dat wil zeggen tot wel >10 -12g koolhydraten per kg lichaamsgewicht nemen per dag, om een soort supercompensatie van de glycogeenvoorraad te creëren, waarmee je het uithoudingsvermogen met een hogere hartslag verlengt. (4,5) Voor mij betekende dit circa >570-690g koolhydraten per dag nemen.

Om een idee te geven hoeveel dat is: een gemiddelde volkoren boterham bevat circa 15gram koolhydraten. Neem je hier zoet beleg op, bijv. appelstroop dan kom je op circa 25-30g koolhydraten in totaal per boterham uit. Een aardappel ter grootte van een kippenei bevat circa 9g koolhydraten, een opscheplepel rijst circa 15g en een grote appel of klein banaantje circa 20g. Na boterham nummer 10, fruit nummer 5 en 2 borden pasta was ik er ook wel klaar mee. Ter aanvulling gebruikte ik een carboloader: dat zijn langzame smaakloze koolhydraten in poedervorm, die je door water of kwark kunt mixen, zonder dat je de hele dag een zoete smaak hoeft te gebruiken. Uiteraard heb ik ook wat van mijn favoriete snoep: jellybeans erbij genomen, ook dat zijn pure koolhydraten. Niet de gezondste uiteraard;). Ook heb ik veel gedronken, omdat glycogeen veel vocht vasthoudt en ik al mijn lichaamscellen al maximaal gevuld wil hebben met vocht. De zogenaamde hyperhydratie helpt ook om een beginnend vochttekort uit te stellen en verbetert thermoregulatie: regulatie van lichaamstemperatuur. (4)

Wat eet je op een wedstrijddag?

Omdat ik de vorige dagen mijn koolhydraatvoorraad al maximaal had bijgevuld en ik de ochtend voor de wedstrijd weinig aanspraak op mijn voorraad, is de dag zelf ietsje minder belangrijk om deze te stapelen. Voor mij een opluchting: door de spanning kreeg ik geen hap door mijn keel. Met moeite heb ik aan het ontbijt, circa 3 uur voor de start, heel vieze havermout gegeten. Deze was ontzettend Amerikaans: er zat al een overdaad aan bruine suiker in. Daarna probeerde ik nog twee boterhammen met honing naar binnen te werken, maar na één boterham kreeg ik er niets meer bij. Ik sloot mijn ontbijt af met bietensap, al zou het maar zijn voor het placebo effect. Een uurtje voor de start nam ik nog een banaan en een half uur van tevoren een pre-workout voor een dosis cafeïne om maximaal gefocust te worden (6.).

Wat eet je tijdens een obstakelrun?

Het parcours was 16km met zeer steile heuvels en heel pittige obstakels. Bij een gemiddelde Nederlandse obstakelrun zou ik hier zeker minder dan 1:45u over doen. Ik had dan ook bedacht dat gezien de steile heuvels en moeilijke obstakels ik waarschijnlijk iets langer onderweg zou zijn, vermoedelijk maximaal een half uur. Gehoopte eindtijd: <2:15u. In het reglement van het WK stond beschreven dat je geen rotzooi op het parcours mocht achterlaten, niets mocht aannemen van omstanders en er verschillende drinkposten onderweg waren.

Bij de drinkposten is het altijd per race verschillend wat er staat: in Nederland kun je vaak kiezen voor water of een isotone sportdrank. Vaak ligt er ook nog fruit bijv. een halve banaan of wat sinaasappelpartjes. Omdat het bij een inspanning langer dan 1,5uur belangrijk is om koolhydraten aan te vullen (5, 7, 8), heb ik voor de zekerheid 2 sportgelletjes meegenomen voor onderweg á 22g koolhydraten per stuk. Het lichaam kan circa 60-90g koolhydraten per uur opnemen (7,8), dus met 44g en mogelijk wat sportdrank onderweg zou ik aardig in de buurt komen. Gelletjes nemen het minste ruimte in beslag en een lege verpakking is gemakkelijk weer in mijn zakje terug te stoppen. Mijn planning was deze op km 5 en op km 10 á 11 één in te nemen. Tijdens de race merkte ik al dat ik er waarschijnlijk langer over zou doen dan mijn planning was. Ik ben veel tijd verloren bij obstakels waar ik niet in 1x doorheen/overheen kwam en dit vaker moest proberen en/of moest wachten tot de verzuring weg was of op andere deelnemers die een tweede poging moesten doen. Even vergeten dat de moeilijkheidsgraad op een WK natuurlijk wel echt een stukje hoger ligt! Bij mijl 3 (4,8km) nam ik mijn eerste gelletje, maar geen drinkpost te zien dus de smaak wegspoelen was geen optie.

De zoete kleverige bende bleef aan mijn gehemelte plakken, tot daar eindelijk een drinkpost was. Deze viel heel erg tegen: ze hadden alleen water en turkey jerky(!!): gedroogde kalkoenreepjes. Bah, dat is laatste waar ik aan moet denken tijdens zo’n race! En water is goed voor mijn vocht, maar extra koolhydraten krijg ik er niet mee binnen. Ik nam een flesje aan van circa 250ml water. De richtlijnen om prestatieverlies door vochttekort te voorkomen door elke 15-20 min circa 150-350ml te nemen zou ik zo ook niet halen. (4) Gelukkig kon ik de nasmaak van het gelletje eindelijk wegspoelen.

Hoelang doe je over een obstakelrun?
Na circa weer 1,5uur (inmiddels was ik al zo’n 2,5uur onderweg) heb ik mijn tweede gelletje genomen. Plotseling leek de turkey jerky nog niet eens zo’n slecht idee: al zo’n lange tijd geen vast voedsel in mijn maag begon wel wat honger te veroorzaken. Uiteraard kwam ik daarna geen post meer tegen. Na circa 3 uur was dan eindelijk de finish in zicht! Nog circa 5 obstakels te gaan. Ik nam alle tijd voor de obstakels, omdat ik moe, hongerig en vooral heel koud was. Toch bleek ik er niet zo snel vanaf te zijn. Het voorlaatste onderdeel (Skull Valley) bleek voor mij te moeilijk. Zeker 5 pogingen heb ik gedaan, waarvan ik 2 maal bijna tot het einde kwam. Tussendoor heb ik heel lang gewacht en mezelf proberen op te warmen en verzuring uit mijn armen te krijgen. Uiteindelijk was dit obstakel voor mij te pittig op dat moment en moest ik hierbij mijn bandje laten doorknippen: dit betekend dat er 5 min straftijd bijkomen en je niet in de prijzen mag vallen: je komt in een aparte ranking. Teleurgesteld nam ik het laatste onderdeel en helemaal koud kwam ik na meer dan 4 uur over de finish. Al met al heb ik een heel mooie ervaring en mooie race gehad, maar ik heb nog een hoop te leren op het gebied van obstakel running. Hoewel ik mijn cliënten altijd op aanvulling van voldoende koolhydraten aandring, schoot ik dit keer zelf tekort. Ik kan niet kan zeggen dat ik de man met de hamer tegen ben gekomen, maar ik kwam op het laatst wel kracht tekort. Volgende keer maar een revanche!

Samenvatting en conclusie
– De grootste voedingswinst behaal je al door maanden van tevoren te letten op de totale inname van energie, vitamines & mineralen afgestemd op je persoonlijk behoefte en timing rondom trainingen en herstel;
– De dagen voor de wedstrijd kun je koolhydraten gaan stapelen om de glycogeenvoorraad (koolhydraat opslag in lever en spieren) tijdelijk ietsje te vergroten;
– Het ontbijt zal vooral koolhydraten moeten bevatten, maar met koolhydraat stapelen de dagen van tevoren is het niet zo erg als het ontbijt niet heel groot is;
– Bij inspanning >1,5uur is koolhydraten aanvullen noodzakelijk;
– Tijdens inspanning kan het lichaam circa 60-90g koolhydraten per uur opnemen;
– Neem altijd voldoende mee voor onderweg, liever teveel dan te weinig;
– Amerikanen hebben nog een hoop te leren als het op verzorging tijdens de wedstrijd aankomt;
– Maak een reële schatting van je eindtijd en bereken wat je nodig zult hebben;
– Na circa 2,5uur inspanning is het fijn om vast voedsel in de maag te hebben;
– Houdt rekening met onverwachte omstandigheden.

voeding en obstakelruns
Let op: bovenstaande informatie is op mijn sportintensiteit, lichaamsgewicht en doelstellingen berekend. Per individu zit hier een groot verschil in. Maak daarom een afspraak om persoonlijk advies als je meer uit je prestatie wilt halen door je voeding goed af te stemmen op jouw sport.

Bronnen

Marieb EN, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings
Colombani, P.C., C. Mannhart & S. Mettler (2013), ‘Carbohydrates and exercise performance in non fasted athletes: A systematic review of studies mimicking real-life’. In: Nutrition Journal 12, 16
Burke L.M. (2010), ‘Fueling strategies to optimize performance: training high or training low?’ In: Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports 20 (suppl. 2), pp. 45-58.
Burke L.M. & V. Deakin (2010), Clinical sports nutrition. (2nd ed.). McGraw-Hill Pty Limited: North Ryde.
Burke L.M., J.A. Hawley, S.H.S. Wong & A.E. Jeukendrup (2011), ‘Carbohydrates for training and competition’. In: Journal of Sports Sciences 29(1), pp. S17-S27.
Davis, J.K., Green, J.M. (2009) Caffeine and Anaerobic Performance. Sports Med. 2009; 39(10):813-32.
Temesi J., N.A. Johnson, J. Raymond e.a. (2011), ‘Carbohydrate ingestion during endurance exercise improves performance in adults’. In: The journal of Nutrition 141, pp. 890-897.
Jeukendrup, A.E. & R.L. Jentjens (2000), ‘Oxidation of carbohydrate feedings during prolonged exercise: current thoughts, guidelines and directions for future research’. In: Sports medicine 29, pp. 407-424

Snack gezond – winter

Vind jij het ook zo lastig om in de winter iets warms te kiezen, dat toch niet teveel calorieën levert?

Deze snack bevat maar circa 120 kcal:

Ingrediënten:

Appel

Rozijnen

Gemengde ongezouten noten

Kaneel en naar keuze gemberpoeder

Als je een zoete kauw bent: een drupje honing, suiker of zoetstof.

Neem een appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Vul de holte met een mix van rozijnen met enkele ongezouten noten, kaneel en een snufje gember. Naar keuze nog een drupje honing erdoor. Bestrooi de buitenkant van de appel nog met een snufje kaneel en pak de appel in zilverfolie. Circa 30min op 230graden in de oven en smullen maar!

Koolhydraten voor de sporter

Voor de website www.iamafoodie.nl schreef Titia deze blog over koolhydraten voor de sporter. Op deze website vind je nog een tal van andere tips, recepten en blogs voor wetenschappelijke informatie op een leuke manier!

Waar zitten koolhydraten in?

Voeding kun je indelen in verschillende categorieën: vetten, eiwitten en koolhydraten. Allen leveren energie, aangegeven in calorieën of Joules. 1 kilocalorieën (kcal) = 4,2 kiloJoules (kJ). 1 gram vet levert 9 kcal/37 kJ en 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten levert 4 kcal/ 17kJ (1). Vetten zijn met name te vinden in boter, olie, avocado, noten en vette vlees, vis en zuivel soorten. Eiwitten vind je met name in ei, zuivel, vlees en vis. Koolhydraten zitten met name in fruit, granen: dus ook brood, roggebrood e.d., pasta, rijst, aardappelen en suikerrijke producten als frisdrank en snoep.

Lees verder

Bedrijfsdiëtist

Wat is een bedrijfsdiëtist?

Heeft u wel eens gehoord van een bedrijfsdiëtist? De vernieuwde en laagdrempelige manier om werknemers fit te houden. Veel werkgevers hebben het beste met hun werknemers voor. Gezonder werknemers zijn immers veel effectiever voor het bedrijf en kunt u besparen op uw verzuimkosten. Wist u bijvoorbeeld dat door simpele veranderingen in het voedingspatroon, de bloedsuiker minder kan dalen en de concentratieboog niet verminderd?

Alleen voor voeding?

Voedingconditie kijkt verder dan voeding alleen. Het beweegaspect is immers net zo belangrijk. Daarom heeft Voedingconditie hier de perfecte samenwerking mee gevonden met Bianca van Marle van Hardloopschool de Mooie Vrouw. Bianca heeft jarenlange coach ervaring, ook op mentaal vlak, en is gespecialiseerd in gerichte beweegstimulatie op maat inclusief blessurepreventie. Samen hebben wij Het lijf van uw bedrijf opgericht. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hier de folder van Het lijf van uw bedrijf!

Ter preventie of reductie van:

  • Hoge bloeddruk
  • Ziektes door vitaminetekort
  • Te hoog cholesterol
  • Overgewicht
  • Blessures
  • Conditie vermindering

 

Diëtist in Nijverdal bij fysiotherapie Zorgsaam

Per augustus 2015 is er een samenwerking aangegaan met Fysiotherapie ZorgSaam in Nijverdal. Diëtistenpraktijk Voedingconditie zal Marit Nijland van diëtist Nijverdal gaan vervangen. Titia van der Stelt, (sport)diëtist en bewegingswetenschapper, zal samen met collega’s de tak voeding binnen praktijk ZorgSaam aan de Godfried Bomansstraat 32 te Nijverdal gaan verzorgen. De combinatie met zowel fysiotherapeuten als (sport)podotherapeuten zorgt voor een optimale begeleiding van cliënten. Voor het maken van een afspraak bij de diëtist klik hier. 

Voor het maken van een afspraak bij de fysiotherapeuten:

0548-615889
fysiotherapie@zorgsaamnijverdal.nl

Logo wit zorgsaam